Filmek közösségi finanszírozásban

Kockaságok

A Sci-Fi nem a legnépszerűbb irodalmi műfaj, de stabil, élethosszig gyakorló rajongótáborral dicsekedhet, melynek tagjai jobbára kedvelik a technológiát és az internetet is. Ez úgy tűnik, hogy a témában induló közösségi filmprojektek malmára hajtja a vizet. Persze ez még nem elég a sikerhez, egy jó ötlet és egy ütőképes csapat is kell, olyan, mint például a Rooster Teeth, mely az FPS-gúnyoló Red vs Blue webes sci-fi sorozatot tudhatja szakmai múltjában, no és ott van még a videojátékokkal foglalkozó oldaluk, az Achievement Hunter is. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy az Indiegogon indított Lazer Team sci-fi film projektre 2,48 millió dollár jött össze. Ahogy a Kung Fury a 80-as évek akciófilmjeit, úgy a Lazer Team a hetvenes évek tudományos-fantasztikus alkotásait veszi célba. Történetének középpontjában egy az idegenek által küldött és természetesen a kormány által eltitkolt üzenet áll, melyből kiderül, hogy nem vagyunk egyedül, de ennek nem feltétlenül fogunk örülni.


[+]

Nagyon hálás és sci-fivel határos téma a videojátékoké, aminek köszönhetően a Video Game High School (VGHS) már harmadik szezonját éli. Az első sorozatot még 2010-ben alapozták meg a Kickstarteren, jelenleg már a harmadik készül, ezúttal az Indiegogo gondozásában. A váltás bejött, a friss sorozatra már 898 144 dollárt sikerült összeszedni, ami nagyságrendileg jobb, mint az előző bevételek. A sorozat témája egy olyan középiskola, ahol profi videojátékosokat nevelnek – természetesen egy olyan alternatív univerzumban, ahol az elektronikus sport népszerűbb a hagyományosnál. A sorozat a YouTube-on elérhető.

Wil Wheaton 2012 óta vezeti táblás- és kártyajátékokról szóló webes videosorozatát. Az adásokban bemutatja a különféle játékokat és gyakran webes és tévés személyiségekkel együtt játsszák azokat. Az első két sorozat saját finanszírozásban készült, a harmadikra azonban már készült egy Indiegogo projekt, a Tabletop Season 3 – With Wil Wheaton! Majdnem másfél milliót sikerült összeszedni a szobakocka sportok (és Will Wheaton) rajongóitól, a szokásos pozíciók, DVD-k mellett társasjátékokat is kaptak a megfelelő csomagokat választó támogatók.


[+]

A siker csak annak nem meglepő, aki nem ismeri a modern társasjátékok világát, ez a terület nagymértékben támaszkodott eddig is a közösségi finanszírozási lehetőségekre, művelői majdnem mindig internet-függők és gamerek is, akiknek egy ilyen videosorozat kihagyhatatlan. Ha tehát kocka közönségnek kínálunk (ezúttal dobó-)kockákat, akkor jó eséllyel vevők lesznek rá.

Azóta történt

Előzmények