Gazdagnak lenni nehezebb, mint gondolnánk

A Minecraft alkotója dollármilliárdos lett, de nem boldog. Eltávolodott az emberektől.

Markus Persson sikerre vitt egy olyan ötletet, ami a digitális kor Lego megfelelője lett: a Minecraftot gyártó Mojang 2,5 milliárd dollárért kelt el. Azt gondolhatnánk, megkönnyítette az életét, hogy a pénz többé nem akadály. A történet azonban sokkal szomorúbb ennél.

Persson néhány napja ugyanis rávilágított a hirtelen jött gazdagság árnyoldalára, amikor a Twitteren arról írt, ha mindent megkaphatsz, nincs ok az erőfeszítésre, az emberi kapcsolatok pedig lehetetlenné válnak.

Ibizán nyaralt barátaival és néhány hírességgel, megtehetett volna bármit, mégis úgy érezte, sokkal inkább egyedül van, mint bármikor előtte. A Mojang csapata is megutálta amiért otthagyta őket és ekkora nyereséggel szállt ki az üzletből, de a régi munkatársak mellett a magánélete is romokban, a barátnője elhagyta, látva az új életstílust és a megváltozott személyiséget.

Hiába vett tehát 70 millió dolláros házat, a pénz nem boldogítja, sőt. Hasonlóan járt a híressé vált magyar lottónyertes is, aki a kilakoltatással küzdött, a szerencsés fordulatot követően azonban alkoholba fojtotta magányát és végül az elvonón találta magát. Ide illik még a Flappy Bird alkotójának története is, aki egyszerűen nem bírta a rá nehezedő nyomást, amikor egyik pillanatról a másikra gazdag és híres lett. Az álomszerű történetek könnyedén rémálommá válhatnak. Ti tudnátok kezelni a hirtelen jött sikert?

Azóta történt

Előzmények