A kilences felhőn: cloud tárhelyek mustrája

Dropbox

Nemrégiben csupán remek kis startupnak titulálta Steve Ballmer, a Microsoft vezére a Dropboxot, de ennél azért több méltatásra lenne érdemes a felhős tárhelyek egyik ikonja. A Dropbox ugyan nem elsőként indult – egy évvel a SkyDrive is megelőzte –, de egyértelműen az egyik legismertebb szolgáltatás, mely igen könnyen használható és mindenféle platformon rendelkezésre áll, beleértve a mobil operációs rendszereket, az OS X-et és a Linuxot, pl. Ubuntu alatt is pár kattintással telepíthető. Nem hivatalos megoldásokkal ugyan, de igénybe vehető Windows Phone, Maemo, Symbian és WebOS platformokon is. Rengeteg harmadik féltől származó program és kiegészítő is támogatja a Dropbox használatát, ebből a szempontból az egyik legnépszerűbb szolgáltatás.

Dropbox
Sajátgépből, az egér jobb gombos menüjéből könnyen megosztható bármelyik feltöltött fájl

Alapesetben csupán 2 GB-ot kapunk ingyen, ami a versenytársak kínálatának tükrében bizony kevés, de ismerősök meghívásával 500 megabájtonként feljebb tornázhatjuk a kapacitást, összesen legfeljebb 16 GB-tal. Vannak még bónusz lehetőségek Facebook és Twitter fiókok csatolásával, Twitteren követéssel és egyes okostelefonokról bejelentkezve (gyártói promóció) is több száz MB-nyi tárterületet nyerhetünk. Ugyanakkor az ügyeskedés elkerülése végett a más Dropbox fiókokból megosztott állományok a mi tárhelyünkből is elvesznek, pedig a rendszer azokat hatékonyan, deduplikálva tárolja.

A fizetős, Pro fiók egyedi felhasználóknak kínál 100 GB-ot havi 9,99 dollár fejében, az egységár 200 és 500 GB esetén is ugyanennyi. Előfizethetünk Business csomagra is, mely felhasználókezelést és Active Directory támogatást is magában foglal, jelenleg évi 795 dollárért (5 munkatárs esetén). Fájlméret korlátozás csak böngészős használat esetén áll, ilyenkor a maximum 300 MB, egyébként akármekkora állományt bemásolhatunk a szinkronizált mappákba – már amekkora a fiókunkban egyáltalán elfér.

Dropbox
Fájlmegosztás mellett fotómegosztásra, böngészésre és a mobil eszközök fotóinak automatikus mentésére is használható a DropBox

Fájlkezelés szintjén sokat tud a Dropbox, nagyon megbízhatóan szinkronizál, követi a verziókat és van lomtár is, azaz a véletlenül törölt dolgok visszaállíthatók. Csak a változásokat vezeti fel állományon belül is, így nagy archív fájlokat (pl. ZIP, RAR, TAR) alkalmazó inkrementális mentésekhez is jól használható. Nagyon hasznos lehetőség, hogy pusztán egy linkkel is megoszthatunk állományokat vagy mappát (elég egy jobbklikk a megosztani kívánt fájlon, majd ott kiválasztani a Share Dropbox link opciót), nem kell a másik félnek is Dropbox fiókkal rendelkeznie.

Webes alkalmazások tekintetében sajnos szinte semmit sem nyújt a szolgáltató, gyakorlatilag csak fel- és letölthetjük, megoszthatjuk dokumentumainkat a weboldal segítségével és néhány fájltípusba belenézhetünk, a mobilalkalmazás is csak annyit tesz, hogy átadja a fájlt az illetékes szoftvernek. Egyedül fotókezeléshez kapunk kiforrott felületet, idővonal alapján is böngészhetjük a képeket és a mobilos Dropbox kliens használható automatikus fotómentésre is. Tehát beépített irodai alkalmazásokat nélkülöző, de állomány szinten mindenképpen kiváló és könnyen kezelhető szolgáltatást kínál megfizethető áron a Dropbox, mobilról és Linux alól is elégedettek lehetünk vele, viszont kicsit lassú, tesztünk során 100 kB/s alatt volt a feltöltés sebessége.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények