A kilences felhőn: cloud tárhelyek mustrája

Box.com, Mega

Számos platformon hozzáférhető a Box.com kliens, beleértve az Apple és androidos mobil eszközöket is, de sajnos Linux alatt egyelőre ez sem áll rendelkezésre. 5 GB tárhelyet kapunk ingyenesen személyi fiókunkhoz, amit legfeljebb 50 GB-ig terjeszthetünk ki, havi előfizetési díj fejében, meglehetősen drágán (1086 Ft/GB/év). Szerencsére a jelen akciós időszakban ingyen miénk lehet ez a számottevő tárterület, ha LG vagy Sony Xperia mobil eszközről, illetve egyes Windows 8 alapú HP, Dell vagy Samsung laptopokról, hibridekről jelentkezünk be (Windows 8-as alkalmazással). Nem kell, hogy a hardver a sajátunk legyen, így érdemes lehet egy ismerős segítségét kérni. A teljes akciós lista itt olvasható.

Box
Dokumentumkezelő és más szolgáltatások illesztésére alkalmazásokat is kínál a Box, promóciós akcióban könnyen leeshet számunkra is 50 GB ingyen

50 GB feletti kapacitást csak Business és Enterprise csomagokkal vehetünk igénybe, ezeket akkor érdemes választani, ha nagyon nagy területre, jobb teljesítményre van szükségünk vagy csoportban dolgozunk (az Enterprise rendszerhez már nagyvállalati CRM alkalmazások is járnak). A Business esetében legalább 3, legfeljebb 500 felhasználó osztozhat az 1 TB-os területen és az ingyenes fiókhoz társuló 250 MB-os állományméret korlátozás is 2 GB-ra emelkedik. Ilyenkor jóval olcsóbban kijöhetünk, három felhasználó egyenként 15 dolláros havidíjáért 1 TB a miénk, ami tizedannyi fajlagos költséget (átszámítva 122 Ft/GB/év) jelent, mintha személyes fiókkal dolgoznánk.

Jó néhány alkalmazást listáz a Box.com weboldala, van köztük saját dokumentumszerkesztő is, amit telepíthetünk gépünkre, hogy aztán Office hiányában is dolgozhassunk. Az alkalmazások legtöbbje azonban nem ilyen jellegű, leginkább kapcsolódást biztosítanak más szolgáltatókhoz, például a Google Drive webes szoftvereihez vagy a Microsoft Office-hoz. A Box.com használható tehát számos más szolgáltatással és szoftverrel, ugyanakkor a fejlesztők nem építettek ki egy olyan többé-kevésbé komplett irodai világot, mint amilyet a SkyDrive vagy a Google Drive mellett használhatunk.

Box
Az első szinkronizáció olykor nagyon lassú lehet a Box szinkronizációs szoftverével

Aki tehát egy, az akcióban szereplő eszközzel bír (akár kölcsönbe), az mindenképpen próbálja ki a Box.com-ot, már csak az ingyenes tárhely miatt is. Sajnos azt nem tudjuk ígérni, hogy nagyon gyors lesz a szinkronizálás, mert a tapasztalatok szerint vannak időszakok, mikor kétségbeejtően lelassul. Ha olcsón kell terabájtos felhő kapacitás, akkor árban nem igen akad párja a rendszernek, de tegyünk egy próbát személyesen, mielőtt rábíznánk magunkat.

Mega

Elfelejthetjük a hagyományos „mappaszinkronizálósdit” a Mega esetében, ugyanis a nagyban és biztonságban gondolkodó szolgáltató ilyesmit nem kínál. Csupán a böngészős kezelőfelületen rendezgethetjük állományainkat, fel- és letölthetjük azokat és megoszthatjuk másokkal, akik regisztráltak a mega.co.nz oldalon. Ingyenesen 50 GB áll rendelkezésünkre, így kapacitás terén vezet a szolgáltatás. Ha éves előfizetésre váltunk, akkor nagyon olcsón, évi 99,99 dollár fejében léphetünk tovább 500 GB-ra, ez mintegy ötször kedvezőbb a Dropbox áránál. Van még 2 TB-os és 4 TB-os csomag is, rendre 199,99 és 299,99 dollárért, azaz markánsan olcsóbban juthatunk tárhelyhez a nagyobb csomagokkal. (Táblázatunkban a legkisebb kiszereléssel számoltunk, személyes használatra már ez is bőven elég.)

Mega
Sokat akar adni a botrányos gyökerekből szárba szökkent Mega, és bírja is, de csak böngészőben használható

Kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a biztonságra az új-zélandi Mega, a regisztráció során az egérmozdulataink és billentyűleütéseink közötti időtartamok alapján generálja le 2048 bites RSA kulcspárunkat, ezt használja aztán a feltöltött állományokhoz. A sebességgel az ingyenes fiókok esetében sincs gond, nagy állományok esetén az átvitel lassan, fokozatosan felkúszik 1 MB/s fölé is – még ha ezt nem is tartja állandóan. A le- és feltöltések megállíthatók és 48 órán belül folytathatók – ha nem zártuk be a böngészőablakot (fület), akkor a hálózati hiba miatt félbemaradt folyamatok is fel tudják venni újra a fonalat. Állománykorlátok csak a használt böngésző miatt adódhatnak, maga a szolgáltatás nem köti meg a kezünket. Javasolt a Chrome használata, ami fogadja az egérrel a böngészőablakra vontatott feltöltendőket is. Egész mappákat is útnak indíthatunk, nem kell egyesével kijelölni a fájlokat.

Ha valakinek a gyors feltöltés és a nagy ingyenes, valamint olcsó fizetős tárhely a lényeg, akkor egyértelműen a Mega lesz számára a megfelelő. Ne felejtsük el azonban, hogy egy nyers, asztali böngészőből használható felületet kapunk, mely egyelőre nem száz százalékosan stabil és se híre se hamva alkalmazásoknak és kliensszoftvereknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények