Linux frissítés 4096 logikai processzormaghoz és 16 TB memóriához

Elérhető a népszerű vállalati Linux immár harmadik szervizcsomagja, a SUSE Linux Enterprise Server 11 Service Pack 3. A fejlesztők a Linux 3.0 kernel erényeit kihasználva ezúttal leginkább a biztonsági minősítésekre és a skálázhatóságra, fürtözhetőségre koncentráltak, a számok alapján jó eredménnyel.

Otthoni gépben legfeljebb csak a lottó ötös után érezhetjük úgy, hogy csillagászati mennyiségű memóriára és CPU teljesítményre van szükségünk, de kiszolgáló környezetben – főként ha felhőkről és virtualizációról van szó – soha nem elég egyik hardver erőforrásból sem. A SUSE Linux Enterprise Server 11 Service Pack 3 már 4096 logikai CPU-t is támogat és akár 16 TB rendszermemóriát kezel a tanúsított hardvereken, amiből valószínűleg az adattárházak és ERP üzemeltetők profitálhatnak elsőként. Az összes Intel és AMD64 platformon és emellett az Itanium, IBM POWER 7, POWER 7+ és System Z szerverkörnyezetekben is bevethető az új operációs rendszer. Kereskedelmi támogatást kapunk a legújabb nyílt forráskódú hypervisorokhoz (KVM 1.4 és XEN 4.2) is. A SUSE Linux Enterprise High Availability Extension 11 Service Pack 3 és a Blackbox grafikus felület segít a fürtök kezelésében, a Geo Clustering bővítmény pedig földrajzihely-alapú fürtmenedzselési lehetőséget kínál, fizikai, hibrid és virtuális fürtökhöz egyaránt.

Különösen fontos a biztonság, ha felhőket építünk. Nemrég tett szert a SUSE Linux Enterprise Server az EAL 4+ szintű Common Criteria tanúsítványra, a SUSE Linux Enterprise pedig az USA FIPS (Federal Information Processing Standards) 140-2 tanúsítványát nyerte el nyílt forrású OpenSSL moduljára. Most már az UEFI védett rendszerindítási mechanizmusa is átengedi a SUSE kernelt, azaz a szoftver telepíthető az ősi BIOS-t leváltó UEFI-vel (Unified Extensible Firmware Interface) készült alaplapokra is.

A hazai képviseletnél, a NetQ Novell SUSE kínálatában is megjelent az új operációs rendszer, természetesen a hozzá járó támogatással egyetemben.

Azóta történt

Előzmények

  • Linux működteti a robotmacskát

    A kicsi szerkezet kialakításánál a minél nagyobb sebesség, illetve a lehető legnagyobb mozgásbiztonság volt a cél.

  • Gondolt már a Cisco szerverekre?

    (x) Magyarországon a Cisco jelentős ismertséggel és komoly ügyfélkörrel rendelkezik a hálózati eszközök piacán. Szerverkérdésben ugyanakkor - bár a céget egy nemrég közzétett Gartner jelentés is a három vezető gyártó közé sorolta a blade szerverek piacán - sok hazai IT szakember csak most ismerkedik a Cisco-val, mint szervergyártóval.