Alkalmazások androidos tabletekre - V. rész

Instagram

Az alig több mint 3 éves szolgáltatás eredetileg a 2010-ben már egyre inkább elterjedő okostelefonokban és táblagépekben (ebben az évben jelent meg az iPad első szériája is) rejlő kamerás lehetőségek kihasználására született. Eleinte csak Apple eszközökre volt elérhető, később azonban Androidra, majd hosszas várakozást követően Windows Phone-ra is megjelent, a natív BB10-es kliens azonban még várat magára. Az Instagramnak jelentős szerepe volt abban, hogy 2013 a selfie (azaz önfotózás) jelenség éve lett. Akárcsak a Twitter, kezdetben az Instagram is csak egyetlen dolgot tudott, aztán felvásárolta őket a Facebook, és megjelentek az olyan apróbb extrák, mint a videókészítés.

Instagram

Csak álló nézet van, ameddig nem keresünk

A kezelőfelület nem túl bonyolult, de azért némi magyarázatot igényel: Az alkalmazás elindítását követően a kezdőképernyő három részre tagolódik, egy keskeny felső és egy alsó sávra, valamint az ezek között helyet kapó dinamikusan változó böngészőterületre. A felső sávban két ikon van, de ezek nem fixek, ha például a „nyitott kartondobozra” kattintunk, akkor megjelenik az Instagram Direct, ahol egyből tölthetjük is fel a képeket, és az ikon is átváltozik egy + jelre. Alul balról jobbra a következőek: kezdőképernyő (házikó), Explore (navigáció), kamera, News (buborékban szív), Saját adatlap (adatkártya jel). Érdekesség, hogy ha keresési műveletet indítunk az Explore képernyőn, akkor átvált fekvő módba is.

Instagram

Opciók

Az Instagram népszerűségéhez egyszerű kezelhetőségén felül a rengeteg beépített szűrő adja, melyek használatával különböző speciális effekteket húzhatunk az eredeti fotókra. A program egyelőre csak angolul tud, és még mindig nem tartalmaz reklámokat.

Instagram

Számos közösségi oldallal oszthatunk meg tartalmakat

A kiválasztott közösségi oldalak bekötéséhez meg kell adnunk a vonatkozó belépési adatainkat. Amennyiben nem vagyunk mobileszközünk közelében, Instagram fiókunkat z cég honlapján keresztül is elérhetjük.

Instagram – Google Play letöltés (Android 2.2 vagy újabb)

Pinterest, Flickr

Pinterest

A Pinterest az Instagramtól eltérő koncepciót követ. A zárt béta 2010-ben indult, eleinte csak meghívóval lehetett részt venni benne. Ez is amerikai gyökerű, de itt nem az a „lényeg”, hogy a fürdőszobában pózolgatva magunkról lőjünk képeket, hanem a felhasználók olyan élethelyzeteket örökítsenek meg, melyek a saját életükben is jelentős eseménynek számítanak, és ezeket a képeket töltsék fel, osszák meg a közösséggel, kategóriákba rendezve. Az oldalnak havonta körülbelül 12 millió látogatója van, és igen népszerű a hölgyek körében, hiszen a pineket 97 százalékban nők osztják meg.

Pinterest

Szép dizájn, átlátható felület és minőségi tartalom jellemzi

Használata ingyenes regisztrációhoz kötött, és további követelmény, hogy egy oldalt az üzenőfalra fel lehessen tűzni egy 120 x 120-as képre is.

Pinterest

A kulcsszavas keresés hatékony, a kezelés pedig kényelmes

Az oldalon már beágyazott Youtube videókat is be lehet ágyazni. Akit érdekel a csillagászat, annak érdemes körülnézni rajta, mert rengeteg jó videó és kép van összegyűjtve egy helyen, így gyorsabban és hatékonyabban juthatunk nagyobb mennyiségű információhoz, mint a táblagép böngészőjében keresgélve.

Pinterest – Google Play letöltés (Eszköztől függ)

Flickr

A Flickr olyan a Yahoo!-nak, mint a Picasa a Google-nak. Az előbbiekhez képest ez egy nagyon régi szolgáltatás, egy eltérő profillal 2002-ben védették le a nevet, majd arculatot váltva 2004-ben debütált a Ludicorp gondozásában. 2005-ben aztán a felvásárolta a Yahoo, ekkoriban szerezte meg egyébként a néhai Konfabulatort is. Azon túl, hogy egy webkettes képmegosztó szolgáltatásról van szó, a Flickr és a Picasa nagyszerű online fénykép tárhelyek is egyben. Vannak olyan bloggerek, akik csak emiatt használják őket, ráadásul, ha már van egy Yahoo-s email címünk, akkor külön regisztrációra sincs szükség.

Flickr

Balra a műveleti sáv, jobbra a kezdőlap

A Yahoo!-s szoftverek jelentős része – a levelezőjüket leszámítva – előszeretettel marad az okostelefonos tradícióknál, és renitens módjára ragaszkodik a táblagépen nem túl kényelmes vertikális elrendezéshez.

Flickr

Settings

Tartalmaz fotószűrőt, és tömörítés nélküli képfeltöltésre is van lehetőség. Androidon a Picasa lehetne az ellenfele, de ezen a néven nem létezik Google szolgáltatás, helyette van a Google fotók, ami viszont a rendszer szerves része, és szintén tud távoli szerverre képeket feltölteni.

Flickr – Google Play letöltés (Android 2.3.3 vagy újabb)

Tumblr, Blogger, LinkedIn

Tumblr

Folytassuk a sort egy mikroblog szolgáltatással, ami történetesen szintén a Yahoo tulajdonában van. Olyasmi, mint a Google Blogger, csak ezt külön kell telepíteni.

Tumblr

Puritán külső

Több hazai hírportálon a kötelezőnek mondható Facebook és Google+ közösségi beépülők mellett a Tumblré is megtalálható, így akár egy rövid reblog formájában is megoszthatjuk az arra érdemesnek tartott híreket.

Tumblr

Kereső

Annyiban mindenképpen eltér a Bloggertől, hogy jobb a keresője, és van szép képes ajánló is.

Tumblr – Google Play letöltés (Android 2.2 vagy újabb)

Blogger (Google)

Minden Google fiókhoz igényelhető a Blogger szolgáltatás teljesen ingyenesen. Előnye, hogy androidos készülékeken többnyire eleve szériatartozék, tud magyarul, és Android 2.1-gyel is beéri. A szolgáltatás igénybevételéhez mindenképpen szükséges egy Gmail fiók.

Blogger

Mielőtt közzétennénk valamit, vázlatot írhatunk

Blogger

Beállítási lehetőségek

A szolgáltatásra bejelentkezni a blogspot.comon keresztül is lehet, ami hazai IP címről egyből átirányít a blogspot.hura, ami egyébként akkor is megtörténik, ha külföldi Google blogra tévedünk, ami picit megtévesztő lehet.

Blogger – Google Play letöltés

LinkedIn

A HR-esek egyik kedvenc oldala a LinkedIn. Olyan, mint egy globális munkaügyi központ, csak itt az éppen álláskeresőktől a felsővezetőkig minden réteg képviselője megtalálható. A LinkedIn tehát egy üzleti közösségi honlap, amit 2002-ben alapítottak, és a vállalat a tőzsdei bevezetésen is túl van már. Bevételeinek többsége a prémium szolgáltatásokért befizetett összegekből adódik.

LinkedIn

Telepítés után gyorsan összevadássza azokat a kontaktjainkat, akiknek van LinkedIn profilja is

250 milliós táborának fele az USA állampolgára, Európán belül Hollandiában a legnépszerűbb. A világ több mint 200 országában érhető el, és tucatnyi nyelven tud.

LinkedIn – Google Play letöltés (Eszköztől függ)

Flipboard, Foursquare

Flipboard

Flipboard

Érdemes bejelentkezni rajta keresztül a közösségi oldalainkra

Akik csak hallottak róla, és úgy telepítik hirtelen felindulásból a Flipboard közösségi hírmagazin alkalmazását, hamar elszontyolodhatnak, mivel hazai tartalom alapból nem nagyon van rajta. A program nagyszerűsége abban rejlik, hogy tetszetős formában, egy lapozgatható magazinként tálalja a megadott források tartalmát, sőt, egy ideje akár felhasználók által készített magazinokat is olvashatunk, vagy mi magunk is készíthetünk ilyet.

Flipboard

Egy Karácsonyi kép a Facebookról

A legtöbb honfitársunknak gyárilag nem sok információval szolgál, és ez akkor is igaz, ha valaki Magyarországon él és jól beszél idegen nyelveket, hiszen regionális hírek nincsenek.

Flipboard

Itt már azért látszik hírforrás is, azonban mivel közvetítőn keresztül jön, így elsődlegesen annak a szimbóluma látszik

Azonban van egy nagyszerű lehetőség, hogy ezen változtassunk. A Facebookon, a Google Pluson sokan lájkolunk és +1-ezünk hazai portálokat, vagy követjük őket a Twitteren. Nincs más dolgunk, mint ezekbe bejelentkezni a Flipboard alkalmazásán keresztül, így az automatikusan frissülő hírforrásaink már nem lesznek ismeretlenek előtte.

Foursquare

A világ egyik legismertebb helymegosztó szolgáltatása a Foursquare.

Foursquare

Kis adatgyűjtés szokás szerint

Természetesen ez is úgy indít, hogy begyűjti az eszközünkön elérhető alkalmazásból valamennyi ismerősünk elérhetőségét. Mivel ez egy helymegosztó alkalmazás, így csak azok a találatok lesznek relevánsak, akiknek GPS-szel rendelkező eszközük van. A folyamat végén szépen megmutatja, hogy mi hol vagyunk, miket érdemes meglátogatnunk a közelben, és az ismerőseink közül hányan és hol tartózkodnak éppen – persze csak azok, akik szintén használják.

Foursquare

Tennivalók lista is van, térképpel

A Google Mapset használja térképszolgáltatónak, így igen kevés az esély arra, hogy egy utca neve ismeretlen legyen számára.

Foursquare – Google Play letöltés (Android 2.2 vagy újabb)

Waze, Google Maps

Waze

Nem kifejezetten táblagépekre készült a népszerű közösségi navigációs szoftver, de az okostelefonok mellett mostanra tablet kompatibilis is lett. Pár dologgal fontos tisztában lenni: Ez egy ingyenes, GPS-t ÉS internet hozzáférést igénylő alkalmazás, ami olyan eszközökre is települ, melyek nem tartalmaznak SIM kártyát illetve mobilnet elérhetőséget, de Wi-Fi moduljuk van. Tehát, hiába van GPS a tabletünkben, ha nincs mellette aktív internet elérés, akkor navigálni sem fogunk tudni vele.

Waze

Menüelemek, és térkép madárperspektívából

Waze

A Waze opciói

Az alkalmazás rövid időn belül az egyik legnépszerűbb navigációs program lett, ami annál több és pontosabb információval tud szolgálni, minél többen használják. Ha el akarjuk kerülni a baleseteket, dugókat, mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, de alapvetően inkább okostelefonon érdemes kísérletezni vele. A Waze sikere természetesen a nagyok figyelmét sem kerülte el, és némi harc után végül a Google vásárolta fel, miután az apró izraeli stúdió elutasította a Facebook ajánlatát.

Waze – Google Play letöltés (Android 2.2 vagy újabb)

Google Maps és Street View

Google Maps

A világ legnépszerűbb műholdas térképszolgáltatása is a Google-hoz kötődik

A Google Maps tulajdonképpen egy csomag része, melyhez a Waze pluszként fog csatlakozni. A csomag tartalma:

Google Stree View

A Street View segítségével virtuálisan egész városokat barangolhatunk be, de az adatforgalomra azért figyeljünk

A Google Maps a világ legfejlettebb és legpontosabb online térképe, ami mára szinte minden országról nagyon pontos képet ad. A Street View szolgáltatás azonban nem jut el mindenhova, kisebb városok, lezárt vagy megközelíthetetlen helyek kimaradnak. A Google térképcsomagja az Android rendszerek részeként eleve telepítve van, de aki esetleg eltávolította volna, természetesen utólag is telepítheti.

Google Maps (Térkép) – Google Play letöltés (Eszköztől függ)

Azóta történt

Előzmények