-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
válasz zoltanz #30423 üzenetére
Biztos régi verzió az SMPlayer. Ma jelent meg a legfrissebb (17.4.2), tedd fel azt.
Szerk.: Itt van, hogy kell feltenni.
sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer
sudo apt-get update
sudo apt-get install smplayer smplayer-themes smplayer-skins[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #30867 üzenetére
Nem tudom, de egy frissebb Live-val kiderítheted. Egyébként úgy látom, már évek óta támogatott. Ha mégis anomáliák vannak, lehet néhány paraméterrel kell játszadozni.
Kétféle 16.04.2 van. Ha frissen telepíted, akkor megkapod a frissebb kernelt és Xorg csomagokat. Ha csak frissítgeted az eredeti 16.04-et, akkor az előbbieket az általam linkelt módon kaphatod meg. A .2, .3, ... ilyen értelemben csak a szokásos frissítéseket jelenti.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #30871 üzenetére
Ami az egyik legfontosabb, hogy kiderítsd, milyen chip van az eszközben. Ha a kezedben van, akkor egy lsusb-vel ez elég egyszerű, egyébként viszont nem könnyű. Előfordul, hogy egy adott gyártói megnevezés alatt különböző "beltartalmú" eszközöket is árulnak.
Ha tudod a pontos típust, akkor jellemzően egy gyors kereséssel a neten kiderül, milyen a támogatása. Így találtam meg például azt, hogy az AR9271 már a 2.6-os kernelben is volt támogatva, persze azóta fejlődött. Mint írtam, az extra opciók segíthetnek, több wifi eszköznél is tapasztaltam már.
Körülnézhetsz még itt: [link] és itt is.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #31039 üzenetére
A
/var/log
mappában keresgélj, én általában a kern.log-ot szoktam megnézni, mert ott a sor elején az időpont alapján jól látszik, ha valami történt. Amit ír, azt megfejteni már egy másik történet. Nézegetheted a többi logot is kíváncsiságképpen.A kern.log aljáról felfelé görgetve látod, hol az új boot és az előző futás határa, itt egy példa erre:
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] nameserver '192.168.1.1'
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] dhcp4 (enp3s0): state changed bound -> bound
Aug 3 06:08:53 ubymint18 kernel: [ 0.000000] Linux version 4.8.0-53-generic (buildd@lgw01-56) (gcc version 5.4.0 20160609 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.4) ) #56~16.04.1-Ubuntu SMP Tue May 16 01:18:56 UTC 2017 (Ubuntu 4.8.0-53.56~16.04.1-generic 4.8.17)
Aug 3 06:08:53 ubymint18 kernel: [ 0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic root=UUID=bae3947a-5d29-4542-b7fe-e277ffbb3d4b ro quiet splash vt.handoff=7
Aug 3 06:08:53 ubymintesetemben ez az utolsó bejegyzés, amit hiba esetén, reboot után megkeresnék és innen felfelé nézném, van-e valami hiba
Aug 2 17:26:45 ubymint18 NetworkManager[850]: <info> [1501687605.0444] dhcp4 (enp3s0): state changed bound -> bound
Rákereshetsz az
error
szóra is!Ez egy laikus módszer, a szakik biztosan mondanak okosabbat is......
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31039 üzenetére
Legalább várj 2-3 percet, mielőtt erővel leállítod. Előfordul, hogy valamit nem sikerül szabályosan leállítani és ilyenkor a rendszer vár kb. másfél percet, mielőtt kilövi. Ilyen esetben nem valódi fagyás van és idővel leáll magától.
Ha ez rád nem érvényes, akkor valóban utána kell járni.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
zoltanz
nagyúr
válasz zoltanz #31406 üzenetére
A frissítés kezelővel sem sikerült. Most a VLC 2.2.2 van fent aszem a 2.2.6 stabil a friss.
A libgles1-mesa-hoz hiányolja a libglapi-mesa-t, de az nem jön mert a legfrissebb van fent:libgles1-mesa : Függ ettől: libglapi-mesa (= 11.2.0-1ubuntu2) de csak 17.0.7-0ubuntu0.16.04.1 telepíthető
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31424 üzenetére
Igen, itt látszik valami.
A libgles1-mesa csomagod verziója jóval régebbi, mint aminek lennie kellene (a többi sokkal frissebb).
Ez most talán elég fura megoldási javaslat, de vedd fel a Mesa stable ppa-t (Ubuntu topik Összefoglalójában megtalálod) és azután próbáld feltenni Synaptic-ból a friss csomagot.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz zoltanz #31430 üzenetére
Bármi lehetséges azon a gépen, azok után, amit az off-ban írtál róla. Szerencsére ritkán adódnak gyakran használt programokkal ilyen összeakadások, de annál nehezebb rájönni néha, mi okozza!
Nekem már az érdekes, hogy az egyik mesa 17 használja a libgles1-et, a másik meg lecseréli.
Éppen ez okozta nálad is a gondot.No épp frissítem a laptopon a mesa-t:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #31432 üzenetére
Ajaj, ezek a processor hidak, ilyesmivel én is küzdöttem, annyiból volt más a helyzet, hogy a laptopon mindegyik disztró ugyanúgy viselkedett, így a pár hét alatt megtalál kernel boot opció minden disztró alatt működik. Nem irigylem, aki ilyenekkel küzd!
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31472 üzenetére
Az AMDGPU-PRO teljesítménye már nagyrészt elmarad a nyílttól, így nem annyira ajánlott.
Ígérgették korábban az AMD-nél, hogy lesz majd nyílt grafikus felület, de mostanság nem volt frissebb infó róla. Remélhetőleg a DC kód után több erőforrást tudnak majd ilyen célokra is szánni.
Jelenleg néhány fájl módosításával tudod megtenni.
r4z: Szerintem ez inkább a Haladó topikba való kérdés.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz zoltanz #31476 üzenetére
Az AMDGPU egy kerneldriver, mely magáért a hardverért felel, annak megfelelő kezeléséért.
Ami a 2D vagy 3D képességeket, teljesítményt adja, az már a szoftveres oldal, a megfelelő OpenGL implementáció. Ez utóbbi a PRO rész, illetve a Mesa.[ Szerkesztve ]
-
duo
addikt
válasz zoltanz #31491 üzenetére
annyit mondanék hogy a youtube-dl re alternatíva a [ClipGrab]
lehet benne keresni, videot és mp3-at is tud.Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...
-
ALFA
senior tag
válasz zoltanz #31493 üzenetére
Néhol fele proci erőforrással dolgozik a Mate 14.04-hez képest, de mindenhol érezhetően gyorsabb.
Azt ugye, persze, tökéletesen tudod, hogy ez az állításod nem a sw-t, hanem a hw-t minősíti.
Azt meg végképp nem értem, minek csatoltál be egy kéretlen reklámot.
Ha még esetleg a Duck-os keresőt használnád, megérteném, hogy fel akarok hívni a linuxos értelmiség figyelmét a normális alternatívára, de az, hogy egy olyan céget reklámozol, ami egyre inkább a korábban "ipari kémkedés" kategóriából él meg, enyhén szólva furcsa a számomra.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
válasz zoltanz #31668 üzenetére
Böngészdéből nézd meg Megeszi reggelire! Azt már régen tudjuk, hogy egy erősebb P3-on vagy Pentium M-en is frankón lehet nézni olyan videót VLC-vel, ami a böngészőben szaggat Szóval ami az igazi gond, az a beágyazott videó számításigénye.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
floatr
veterán
válasz zoltanz #31726 üzenetére
Az SSD jól van szerencsére, a top és iotop nem volt a helyzet magaslatán, az udevadm monitor sem adott támpontot, és a syslog sem mutatott hibára utaló bejegyzéseket.
Az egésznek az érdekessége éppen az, hogy reprodukálhatatlan, és kihúz-bedug után minden normális lett. Egyszer begörcsölt, és amíg minden maradt a helyén, még a restart sem oldotta meg.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest