Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• 04ahgy

nagyúr

válasz 04ahgy #3618 üzenetére

Kész. A két nagyteljesítményű tranzisztor közül az egyiknek bázis-emitter zárlata volt. Jó, hogy nem volt kimeneti DC, ha a főtrafót az egy tranzisztor kapcsolgatta mindig ugyanarra a feszültségre az 1 mikrós kondin keresztül.

Itt rémlett fel Csaba_20_ egyik nagy oltása részemre itt a fórumon, hogy márpedig az szinte sosem megy tönkre. Mármint a primeroldali félvezetők valamelyike. Én most találkoztam a harmadik ilyen tápommal, amiben az ominózus részek szálltak el.

Habár ennek a tápnak kissé több baja volt. :D Itt is a ventilátor leállásával kezdődött a dolog., de itt a kondik nem azonnal adták meg magukat. Minőség(ebb)i az egész bele, tette szépen tovább a dolgát. Viszont nem elég minőségi, mert hol volt a hővédelem, ami lekapcsolt volna? Szépen világosbarnára sült az egész NYÁK. A kondik kb. ekkor durranhattak ki, de egytől egyig. Az elektronika a maradék erejével tette a dolgát, ekkor a készenléti kör +5VSB-től különböző (+16V TL494 tápfesz.) ágának a diódája zárlatos lett. Vagy azért, mert kondi nélkül dolgozott, vagy azért, mert elpukkanáskor a kondija egy kicsit ráerősített szegény terhelésére. Zárlatos lett, az a lényeg, a 20V AC tűimpulzusok jó hatással voltak a TL494-re, ugyanis kinyiffant hamar, meg melege is lehetett. Járulékos teherképp a soros hozzávezető ellenállása szép koromfeketére égett, habár kiszerelve még így is 22 ohm értékűnek mértem. Továbbá az 5VSB diódája megszakadt.

Ezeket helyreállítva írtam az előző postomat, és mint látható, meg lett a megoldás. Ugyanolyan tranzisztorom nem volt, tettem hát bele erősebbet. Egyébként ez egy iMBP táp volt, és még most is az, a topikját is megtaláltam. Érdekes volt így néhány év távlatából olvasni, hisz 2004-ben indították. Elég kétes a múltja, de a Google kutatásaim során én is arra jutottam, hogy Sirtec bél csörgedezik benne. Az összkép is méltó volt ahhoz. Szintén a topik vége felé jöttek elő a típushibák: mégpedig a ventilátor megállása. Ezt is az sütötte meg, de mint fentebb olvashatjátok, ez meg is sült rendesen, nem élte túl. Most ismét régi fényében virul.

Apropó, van egy másik táp, és a PWM IC a rejtélyes 2005Z típusszámot viseli, de semmit nem találtam róla. DIL-16 tokozású, és nem a TL494, teljesen más a környező, őt körülvevő passzív áramköri elemek rengetege. Tudtok erről valamit?

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák