Új hozzászólás Aktív témák

  • Algol

    senior tag

    válasz a1200 #8371 üzenetére

    Az általad felsorolt feltételeknek mindenben megfelelő tápegységet nem fogsz kapni, ilyent csak egyedileg gyártathatsz magadnak.

    A PC tápegységeket felejtsd el, mert azok manapság a 12V-os águkra vannak "kihegyezve", 5V-ra már csak mérsékelten van szükség a számítógépben és ha a 12V-os águk nincs megfelelően leterhelve, akkor az 5V-os ág szabályozása elég rossz lehet.

    Észrevételek az általad összeírt követelményekhez:

    1-- Ha 12A-es áram melletti folyamatos működés kell, akkor célszerű 100 wattos (20A-t leadni képes) tápot választani.

    2-- Nem valamibe beépíthető tápegységet konkrét céllal, megnevezéssel szoktak forgalmazni. Ha titkolod, hogy milyen készülékhez kell a tápegység, akkor egyrészt nehezebb segíteni, másrészt esetleg lényeges műszaki követelmények elsikkadhatnak, mint például az orvosi műtőben való felhasználás, vagy más gyúlékony gázokat tartalmazó környezetben való használat, mert ilyen helyekre speciális kivitelű tápegységek kellenek. Ennek a pontnak valószínűleg csak úgy lehet megfelelni, hogy a kapható valamilyen fém tokozással ellátott tápegységet be kell szereltetni egy önálló műszerdobozba. Ezen aztán kialakíttathatod a megfelelő kezelőszerveket, illetve a kimenet csatlakozóját, mert erről például semmit sem írtál.

    3-- Ez aszimmetrikus tűrési előírás. A gyakorlatban inkább kapsz 5V kimenetű tápegységet +/- 2,5% kimeneti feszültség tűréssel. Itt vagy olyan tápegységet kell választani aminek a kimeneti feszültsége állítható (betervezetten finomhangolható például: 4,75V-tól 5,5V-ig), vagy meg kell győződni róla, hogy a tápegység belsejében a kimeneti feszültség állítható.

    6-- A tápegységeben gyakran távvezérlési lehetőség van. Innentől kezdve lásd 2-es pont, kezelőszerv kialakítása.

    7-- A tápegység fizikai mérete miatt, mert kicsi, 12 cm-es ventilátor valószínűleg nem fér a házába. A ventilátor halksága nem garantálható. Innentől kezdve lásd 2-es pont.

    Én a Mean Well AC-DC tápegységei közül választanék, mert ezeket megkaphatod, vagy megrendelheted az ATYS-CO tápegységáruházban. (Fém-tokozott kapcsolóüzemű tápegységek, Kimeneti feszültség: 5Vdc) Itt nézzél körül, hogy mi felel meg legjobban a szempontjaidnak. Néhány példa:

    HRP-100-5 Magas hatásfokú típus.

    MSP-100-5 Gyógyászati használatra engedélyezett típus.

    [ Szerkesztve ]

    Üdv: Algol

Új hozzászólás Aktív témák