- macOS PC-re
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Mozilla Firefox
- XPEnology
- ASUS routerek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
dellfanboy
őstag
miért nem fut le szerintetek a scriptem tök egyszerű
tálbanév1.oszlopnév, táblanév1.oszlopnév2 táblanév2.oszlop1
from tábla1
inner join
tábla2
on tábla1.oszlopnév=táblanév2.oszlop1(táblanevem így néz ki xx.táblanév_2014 és yy.táblanév_2013 lehet a táblanév bekavar?van benne pont? az id amivel összekötőm a két táblát egyik táblában id másikban ügyfél id...
a lényeg, hogy az id kösse őket egyik táblából jöjjön az üf adat a másikból meg a szolgáltatás
plsql-t használokeladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
dellfanboy
őstag
válasz dellfanboy #2351 üzenetére
megvan a plsql-be van lekérdezés készítő a végére kellett még egy where táblanév1.oszlopid=táblanév2oszlopid
de miért??
eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz FireFox1996 #2347 üzenetére
Ne szívassál már ilyen teljesen elvetemült példákkal. Hogy jön ez ide? Semmi köze nem volt ahhoz, hogy ott volt egy WHERE 1=1 feltétel, ami lényegében SEMENNYI overheadet nem jelent. Erről beszéltünk. Nem másról (amit te említettél).
Körülbelül a példádnak annyi köze volt ahhoz, amiről eredetileg szó volt, mintha azt mondtad volna, hogy nem illik SELECT *-ot használni, mert tök felesleges mezőket is lekérsz. Az állítás önmagában teljes mértékben igaz, csak köze nincs a témához, amiről szó van.
Szóval ne keverjük a szezont a fazonnal, de egyébként is szerintem kimerült a téma, mert alapvetően egyetértünk abban, hogy ne legyen a kódban olyan, aminek nem kell ott lennie, csak az eredeti felvetésed - "szerintem az felesleges... még 1 értékelést kell végezni az sql servernek..." - volt kicsit félrevezető (mintha jelentene bármit is az az 1 értékelés).Tulajdonképpen most csak rágunk egy gumicsontot, de semmi hasznos nem sül ki belőle.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz dellfanboy #2352 üzenetére
Megpróbálhatnál esetleg nem úgy írni, mintha rohanva csetelnél, hanem összeszedetten írnád le, mi is a felépítése a tábláknak, és mi is a konkrét probléma, mert össze-vissza használtad a példakódodban a neveket is (most akkor mit joinoltál eredetileg mivel?!), plusz azt sem írtad le, igazából mi a hibaüzenet; egyszer "oszlopnév" nevet adtál a mezőnek, egyszer "oszlop1"-et, aztán "oszlopid"-t, ember legyen a talpán, aki kiigazodik ez alapján, hogy most akkor id-kat kapcsoltál-e össze, vagy mást (is).
Sk8erPeter
-
válasz Sk8erPeter #2353 üzenetére
Amikor írtam azt a példát, ott volt a példa elején, hogy "más példát mondok:" ami nekem annyit jelentett, hogy kicsit más témáról szól a példa...
"szerintem az felesleges... még 1 értékelést kell végezni az sql servernek...": valóban felesleges, és valóban még 1 értékelés kell neki, és valóban nem számít. De írjatok csak nyugodtan olyan kód sorokat, amiben felesleges sorok/részek vannakSzerintem is zárjuk le a témát!
<< Nem szabad félni a kudarctól, játszd végig a játékot ! >>
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz FireFox1996 #2355 üzenetére
"De írjatok csak nyugodtan olyan kód sorokat, amiben felesleges sorok/részek vannak"
Fárasztó vagy nagyon, remélem, tudod... De a szavak értelmetlen kiforgatása legalább megy.
Sztem is fejezzük be, eddig is értelmetlen volt.Sk8erPeter
-
dellfanboy
őstag
válasz Sk8erPeter #2354 üzenetére
igen igazad van mostanság kicsit szétszórtvagoyk.... és ne haragudjatok, és köszi az infókat
eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
jocomen
aktív tag
Hali, gyorssegély kéne.
Xampp - mysql-ben van adatbevitelhez ablaknézet? Ha igen, hol?
Ha nincs, akkor egy sql insert-into utasítás is megteszi (olyan rég csináltam már, h elfelejtettem a syntaxist ).Szerk: közbe rájöttem (kapcsos zérójel volt a hiba).
Még annyit: Több adat (rekord) bevitele megoldható 1 utasításban? És az hogy néz ki?[ Szerkesztve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz jocomen #2358 üzenetére
Első felére: phpMyAdminban is összeállíthatsz query-ket.
"Több adat (rekord) bevitele megoldható 1 utasításban? És az hogy néz ki?"
Úgy érted, egyazon táblába?
Például így érted?
INSERT INTO `táblád_neve` (`egyik_mezo`, `masik_mezo`, `harmadik_mezo`)
VALUES
(1, 'masodik_adat', 'harmadik_adat'),
(2, 'masodik_adat', 'harmadik_adat'),
(3, 'masodik_adat', 'harmadik_adat');Sk8erPeter
-
jocomen
aktív tag
válasz Sk8erPeter #2359 üzenetére
Igen, ezt kerestem, köszi.
-
dellfanboy
őstag
sziasztok
van egy ilyen problémám van 2 oszlopom (id, érték,1 id-hoz több érték is tartozhat.
oszlop 1így néz ki
id1 érték: 5
id1 érték: 6
id1 érték: -4
id2 érték:-5
id2 érték 0
id3 érték: 55 stb.ezt szeretném látni
id1 érték:7
id2 érték:-5
id3 érték 55
xls-ben ez tök jó lenne pivotba kiforgatnám, de olyan sok az adat, hogy ki se tudom exportálni mert túl nagy az xls. jut eszembe van arra vmi mód hogy a plsql-be 100mb-nál nagyobb xls-eket tudjak kiforgatni?így néz ki a selectem:
select sum(érték), count(distinct id) from tábla
where id2 ='xx'
and period= '201403'vmi nem jó, mert kiszedtem egy id-t és csak arra rákerestem milyen értékek vannak az eredmény 55 lett míg ha totálba nézem ehhez az id-hez csak egy sokkal kevesebb érték tartozik..
-
bambano
titán
válasz dellfanboy #2361 üzenetére
oracle-t nem tudom, de postgresql ugyanígy nevezi, pivot-nak, és betölthető extensionként van benne.
lehet, hogyha rákeresel ugyanerre oracle esetén, ott is lesz.szerk: most látom, ez sima aggregált cucc:
select id, sum(..) from table group by 1 order by 1;[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Apollo17hu
őstag
válasz dellfanboy #2361 üzenetére
Mi nem megy az exportálásban? Ha sok az adat, akkor kicsit "gondolkodni" szokott a Developer, de nekem mindig kirakja, amit ki kell. Ha meg már Excel-ben van, akkor xlsb-ként mentsd el, és akkor kb. akkora lesz a fájlod mérete, mintha zippelted volna.
-
dellfanboy
őstag
válasz bambano #2362 üzenetére
kösz.
tök más kérdésem is lenne
olyan lehet hogy létrehozok egy táblát ami azt csinálná, hogy x darab másik táblából meghatározott sql select-ekből húzná az adatokat?
tehát most lefuttatok egy select-et ami a tábla egyik oszlopa lenne aztán egy másikat.eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
sztanozs
veterán
válasz Apollo17hu #2363 üzenetére
Ha meg már Excel-ben van, akkor xlsb-ként mentsd el, és akkor kb. akkora lesz a fájlod mérete, mintha zippelted volna.
XSLX fájlt nem éri meg zippelni, ugyanis az valójában egy ZIP fájl, amibe főleg xml fájlok vannak belecsomagolva. Az xslb azért jobb, mert eleve bináris formában tárolja az adatot, nem xml fájlokban tele felesleges sallangokkal. [link][ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
dellfanboy
őstag
válasz Apollo17hu #2363 üzenetére
nemtudom a plsql kiiírja hogy a lekérdezett adattábla mérete meghaladja a 100mb-t és nem rakja ki...(jobb gomb save to xlsx
-
Apollo17hu
őstag
válasz dellfanboy #2366 üzenetére
A meghaladja a 100 MB-ot nem arra vonatkozik véletlenül, hogy nem pörgette ki (fetch) az összes eredménysort? Ilyet szokott nálam is pampogni, de ha teljesen kipörgetem, akkor engedi az exportot. És nem 100 megás Excel-fájlod lesz, hanem töredéke.
Egyébként akkor kapsz ilyen 100 megás üzit, ha a sok rekord baromi sok mezőből áll. Ha csak a legfontosabb mezőket hagyod a lekérdezésedben, akkor sztem még az üzenet sem fog megjelenni.
-
dellfanboy
őstag
válasz Apollo17hu #2368 üzenetére
igen nem pörgeti ki az összes eredményt hanem megáll 100mb-nél
amúgy jó hogy képbe jött ez a kérdés szakmai szemmel mi a profibb megoldás? írok egy selectet megvan az eredmény a plsql behoz kb 20 sort. ekkor szoktam a zöld le nyílra kattintani (ugrás az utolsó oldalra), hogy lehozza a maradékot (és itt néha megakad a 100mb miatt)
viszont van ugye a query eredmény exportálása viszont itt olyan elbaszott formátumok vannak, html, csv, xl (pl miért nincs xlsx? hogy annyira nem szoktam használni.
ráadásul a exportálás nálam ált több időbe tart mintha előtte lepörgetem a végére és onnan copy xls...
köszi
nemtudom lehet erre vmi tuti makrót írni, hogy xlsx-be exportáljak ki mindent?eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
dellfanboy
őstag
illettve arra van ötletetk, hogyha a scriptembe 1000-nél több id-t szeretnék lekérdezni mit tegyek?
mert a selectem nem fut le mert 1000sornál több.. (azon kívűl hogy szétbontom x.* 990-reeladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
Apollo17hu
őstag
válasz dellfanboy #2369 üzenetére
írok egy selectet megvan az eredmény a plsql behoz kb 20 sort. ekkor szoktam a zöld le nyílra kattintani (ugrás az utolsó oldalra), hogy lehozza a maradékot (és itt néha megakad a 100mb miatt)
Egyrészt be lehet állítani a Developert, hogy ha lefut a lekérdezés, akkor az eredményt automatikusan pörgesse ki (nem ajánlott), másrészt ha 100 MB-nál megakad a kipörgetés, utána ha nyomsz mégegyet a zöld nyílra, akkor kipörgeti a maradékot is, és mehet az export.
A query eredmény exportálása funkciót nem használtam még.
-
Apollo17hu
őstag
válasz dellfanboy #2370 üzenetére
Ez nekem nem jött át. Hogy néz ki a lekérdezésed? LIKE / BETWEEN operátorokat ismered?
-
dellfanboy
őstag
válasz Apollo17hu #2372 üzenetére
nem túl bonyolult a selectem
az id-k ügyfél id-k és az közös bennük, hogy földrajzilag egy területen vannak. és lekérdezés többi oszlopában pedig az szerepel, hogy mikor mit vásároltak tőlünk, kitől stb..és arra vagyok kiváncsi hogy pl. ezen földrajzi területen élők mit vásároltak tőlünk, mikor (hó elején végén) stb.
az id-val az a gondom, hogy van olyan hogy az egyik id 6 jegyű másik 8..
like, bettwent ismerem de itt nem tudom hogy kellene alkalmaznom amikor én konkrétan arra az x db vevőre vagyok kiváncsi..
-
Apollo17hu
őstag
válasz dellfanboy #2373 üzenetére
Így nehéz segíteni, még mindig nem jött át, hogy pontosan mi a problémád.
Az a gondod, hogy 1000+ soros a lekérdezésed? Mert valami olyasmit csinálsz, hogy WHERE id = 564 or id = 5688 or id = 5212 or id = 213 ...?És az az x db vevő honnan van neked? Hogy szűrted le? Vagy kaptad valahonnan egy Excel-fájlban?
-
Fundiego
tag
SQL ORACLE PROGRAMOZÁS kb 20 perces feladat annak aki ért hozzá, (én nem )
keresem azt aki segítene megcsinálni a házifeladatomat, 4 db rövid feladat , 3000-5000 ft-ot adok a szerencsésnek -
bambano
titán
válasz dellfanboy #2370 üzenetére
szerintem subselect
select akarmi from tabla where vevo_id in (select id from vevo where foldrajzilagrendben);
-
dellfanboy
őstag
válasz bambano #2376 üzenetére
erre nem is gondoltam.
ha van egy adatbázishoz hozzáférésem hogy tudom megnézni milyen táblákat látok?
select * from adatbázisnév nem működik.(ill az is jó lenne ha látnám total-ba abban a db-ben milyen táblák vannak és nekem melyikhez van hozzáférésem.eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
PumpkinSeed
addikt
válasz dellfanboy #2377 üzenetére
Attól függ, hogy milyen sql-t használsz. Oracle-ben: select * from user_tables
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
bpx
őstag
válasz PumpkinSeed #2378 üzenetére
all_tables
a user_tables csak a saját táblákat mutatja -
PumpkinSeed
addikt
-
Ablakos
őstag
válasz PumpkinSeed #2380 üzenetére
Nem is ezt írta a kolléga. Azt írta melyikeket láthatja. A user_tables nem jó.
-
dellfanboy
őstag
all tables volt a megoldás amit köszönök, és sorry ha nem egyértelműen fogalmaztam.
tehát arra voltam kiváncsi hogy van egy db amibe van x tábla ebből nekem olvasási jogosultságom kevesebb mint x-hez van. és azt akarta megtudni hogy még miylen táblák/adatok érhetőek el ebben a db-ben.eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
-
bpx
őstag
válasz dellfanboy #2382 üzenetére
na tehát akkor:
user_tables = saját tábláid
all_tables = olyan táblák, amelyek az aktuális felhasználó számára elérhetőek (amelyek lehetnek sajátjai, vagy másé)
dba_tables = összes tábla az adatbázisbanaz utolsót viszont csak akkor tudod lekérdezni, ha kapsz megfelelő jogosultságot
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
van egy táblám, egy integer azonosító mezővel meg egy dátummal. az azonosító mező nem sorfolytonos. sql-lel ki lehetne számolni az egymás utáni rekordok dátum-mezőinek különbsége összegét?
vagy mindenképpen programot kell rá írni?példa:
id | date
------+----------------------------
8222 | 2014-05-09 01:20:46.055036
8226 | 2014-05-09 01:20:50.551429
8230 | 2014-05-09 01:21:12.83294
8231 | 2014-05-09 01:21:13.20112
8234 | 2014-05-09 01:22:05.962763tehát kellene a 8234-hez tartozó dátum - a 8231-hez tartozó dátum különbsége, majd a 8231 dátuma-8230 dátuma, majd a 8230-8226 stb. és ezen differenciák összege.
ugyanezt súlyosbítva azzal, hogy a különbségeket különböző súllyal kellene figyelembe venni?
kösz a tippeket[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
válasz bambano #2385 üzenetére
A sorokat össze tudod húzni persze. Mondjuk minden sornak te adsz egy növekvő azonosítót (MSSQL-ben ez a RANK), és ez az azonosító alapján joinolod össze a táblát saját magával eggyel elcsúsztatva egymáshoz képest.
Ezután a dátumok kivonása már gyerekjáték, azt meg nem írtad, hogy hogy akarod súlyozni a végeredményt, de szerintem minden adott a feladatod megoldásához.Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz Apollo17hu #2387 üzenetére
Ez egy fokkal szebb megoldás az általam javasoltnál
Én kérek elnézést!
-
Petya25
őstag
MS SQL 2008-on valahogy meg lehet oldani hogy egy job lefutási értesítésébe beletegyek valahogy egy select eredményt?
Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!
-
bambano
titán
válasz Apollo17hu #2387 üzenetére
zseniális
kösz mindenkinek.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
dellfanboy
őstag
select count(table.oszlop) from table1,table2,table3
where feltétel1
and table 1id=table 2id
and feltétel2
and tábla2id=tábla3id
and feltétel3
and tábla3id =xxxxxxeladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
PumpkinSeed
addikt
válasz dellfanboy #2392 üzenetére
Valami kérdés? Vagy csak be szeretnéd mutatni a 3 tábla összekapcsolását?
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
dellfanboy
őstag
jajj az lemaradt, bocsánat
szóval összekötők 3 táblát egy id-val ami ugyanaz
a kérdésem az hogy le szűrhetek-e/le lehet-e szűrni úgy hogy az id-t amit összekötők abból a végén kiválasztok pl.1 darabot csak, vagy 21-etmegszámolom az oszlopban lévő értékeket de csak akkor ha az id x.
-
Apollo17hu
őstag
válasz dellfanboy #2394 üzenetére
Amit 2 hsz.-szel korábban írtál, az a 3 tábla metszete. A metszetben lehet szűrni id-ra (= Melyek azok az id-k, amelyek mindhárom táblában megtalálhatóak?), ekkor mindegy, hogy a háromból melyik tábla id-jára szűrsz. Ha több id-ra akarsz szűrni, akkor az IN operátort használd!
megszámolom az oszlopban lévő értékeket de csak akkor ha az id x.
Ezt nem értem. Lehet, hogy az id mellett vannak más mezőid, amiket összegezni szeretnél? Ha így van, akkor lehet, hogy a SUM()-ra is szükséged van.
-
jocomen
aktív tag
válasz Apollo17hu #2395 üzenetére
Első ránézésre nekem is az ugrott be, h ha 1 id-ra keres, akkor a count értéke 1 lesz, de mégsem. Mert ha 1-sok kapcsolat van, pl számlaszám - számlatétel, és egy számlaszámhoz több tétel tartozik, akkor a számlatétel táblában megszámolva az 1 id-hoz tartozó rekordok számát, 1-nél több sort is találhat.
... ha jól értem a kérdést.Vagyis ha a számlaszám táblában szűr, akkor 1-et fog kapni minden id-ra (nyilván), de a számlatételben több sor is tartozhat 1 id-hoz, ami itt külső kulcs.
[ Szerkesztve ]
-
Agostino
addikt
sziasztok
kettő táblát szeretnék összefésülni. nagyon kezdő vagyok sql szinten, de rá vagyok kényszerítve, ezért ki kell találnom mi a gond. van két tábla:
januar:
id gyümi hely
1 alma kamra
1 alma kamra
2 dinnye padlas
3 körte pincefebruar
id gyümi hely
1 alma pince
2 dinnye padlas
3 körte kamraannyit szeretnék, hogy a kettőt táblát az id oszlop mentén szépen egymás mellé rendezze.
ezzel a megoldással sikerült is:
select *
from januar, februar
where januar.id=februar.idviszont csak fél siker, mert ezt kaptam:
1 alma kamra 1 alma pince
2 dinnye padlas 2 dinnye padlas
3 körte pince 3 körte kamranekem viszont az alábbi forma kellene, mert a fenti becsapós. olyan, mint február is kettő almám lenne.
1 alma kamra null null null
2 dinnye padlas 2 dinnye padlas
3 körte pince 3 körte kamraezt elvileg a left join tudja, de valamiért ugyan azt kapom, mint az első eredmény. ezzel próbáltam:
select *
from januar left join februar
on januar.id = februar.ida fenti példa gyermeteg nagyon, sorry : ))
[ Szerkesztve ]
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Apollo17hu
őstag
válasz Agostino #2398 üzenetére
Miért akarod összefésülni?
Azért nem tudod megcsinálni, mert januárban két teljesen azonos rekordod van (1, alma, kamra), tehát nincs egyedi kulcs hozzájuk. Neked kellene valamilyen szempont (mező) alapján megmondani, hogy a két rekord közül melyikhez kösse hozzá februárt, de nincs ilyen mező.Úgy nem jó, hogy UNION ALL-ozod a két táblát, és kiegészíted a létrejött táblát egy hónap oszloppal?
SELECT 'január' AS hónap, id, gyümi, hely
FROM január
UNION ALL
SELECT 'február' AS hónap, id, gyümi, hely
FROM február(Ékezeteket természtesen nem kellene, de talán érthető, hogy gondoltam.)
szerk.: Amúgy biztosan jó a januári táblád, hogy duplikálva van egy rekord?
[ Szerkesztve ]
-
Agostino
addikt
válasz Apollo17hu #2399 üzenetére
üdv
azért akarom, mert össze kell fésülnöm, nincs mese : ))) mindegy hogyan, az union is oké nekem rá is nézek mindjárt. a táblám nem csak három oszlopot tartalmaz, hanem:
januar:
20 0 G 1 x
20 0 M 1 xfebuar
20 0 G 1 1az első oszlop az azonosító id. e mentén szeretném szépen egymás mellé sorjázni őket. ami ugye részben sikerült is eddig.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer N36L / N40L / N54L
- macOS PC-re
- Ukrajnai háború
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest