- Linux - haladóknak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Milyen NAS-t vegyek?
- Microsoft Excel topic
- Crypto Trade
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- MinDig TV
- Rendszergazda topic
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
tévedésben vagy, azok, akiknek az első szempont az ár, nem biztos, hogy igénytelenek, lehet, csak szegények. és de, nyerészkedés meg cigánykodás eredménye, a nagykereskedő annyiért akarja megvenni a búzát, amennyiért kihordani nem lehet a telephelyről, és az sem baj, ha mellé azért csúcsminőségű extra malmi búzát adsz.
a termelőn meg a vásárlón mindenki degeszre akarja keresni magát, csak ez egy szinten túl nem működik. ebben az 1-2 dologban kénytelen vagyok egyetérteni dr.akulával.
szerk: [link] 37295 Ft/T átlagáron kereskedtek tegnap a búzával. egy tonna búzából mennyi kenyeret lehet sütni? egy tonna kenyér 400 forintjával számolva 400 ezer forint, szóval alig 11x annyiba kerül a kenyér, mint amennyiért felvásárolják. ez nagyobb rablás, mint stadiont építeni.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Hát mára valahogyan mind a két oldal elfelejtette, hogy minőségi meló nem olcsó. Semmiért nem akar senki fizetni, de a cégek sem szeretnek dolgozni. Ingyen fotós, ingyen autószerelő, de a tehetősebbeknek is minden ingyen kéne. Cégeknek is.
Mondjuk ezzel párhuzamosan legalább drágán is kaphatsz kontár munkavégzést.Mutogatni való hater díszpinty
-
azbest
félisten
válasz Dr. Akula #48 üzenetére
Ha nálad minden kenyér elmocsárosodik, akkor érdemes a tárolás körülményein is elgondolkodni, ugyanis ez arra utal, hogy nagyon magas nálad a páratartalom.
Egyébként meg a mai áraknál érdemes azt is megnézni, hogy mennyit ér a pénz. Lehet, hogy a régi olcsó és jó termékről kiderül, hogy reálértékben többszörösébe került, mint amennyit ma hajlandók fizetni érte.
Felvágottak terén tapasztaltam anno, hogy némelyik boltban gyakorlatilag már nem lehet minőségibb kaját venni, mert rájuk rohad. Csak a legalja minőségűt kapni, persze ma már olyan áron, amiért nemrég még első osztályú húskészítmény volt, nem pedig nyomkban gépileg szeparált pép. Akkoriban váltottam inkább arra, hogy vegyek húst és főzzek valamit belőle. Persze azok közt is vannak hatalmas különbségek. Az infláció számításához nézett fogyasztói kosár ezért is parasztvakítás, mert az sincs tekintettel a minőségcsökkenésre adott árszinten.
Másrészt az is becsapós lehet, hogy esetleg az akkori technológia miatt változó volt az íze a terméknek. Nem tudom más hogy van vele, de van olyan kajálda, ahová jártam, ahol egyáltalán nem kimagasló minőségű az étel, hanem abból főznek amit épp olcsón lehet kapni. Persze ahhoz képest egészen jól. És emiatt nincs két alkalom, hogy ugyanolyan lenne az íze ugyanannak, így nem lehet ráunni. Máshol meg hiába jó a kaja, de ha mindennap oda járok, akkor pár nap múlva már a hibákat veszem észre, mert megszoktam már az ízét, ami mindig ugyanolyan.
(#51) bambano
sajnos sokszor találkozni azzal, hogy tényleg csak az árat nézik. Pedig néha a kicsit drágább az többet ér. Mert mondjuk azt több napig lehet enni és esetleg tartalmasabb is, emiatt tovább is kitart. Ehelyett a gyengébb minőségű, ehetetlen dolog kell, kicsit olcsóbban.Anyukám is olyan, hogy egyszerűen nem hajlandó megérteni, hogy van különbség a termékek közt. Bár már szerencsére nem szorul rá, hogy mindenből a legolcsóbbat vegye, de mivel nem érti a különbséget, ezért mégis azt teszi. Aztán meg haragszik, ha néha felemlegetjük neki, hogy legközelebb ne abból hozzon már, ha lehet. Vagy inkább ne hozzon, mert úgysem eszi/issza meg azt senki, mikor látogatóba megyünk, aztán legfeljebb ő fogyasztgatja el lassan, mert kidobni meg sajnálja. Hihetetlen, hogy mindig van még olcsóbb fajta üdítő, van ami most keveseb forintba kerül, mint amilyen gyerekkoromban vettünk legolcsóbbként. Az a márka is létezik még, de már közepes árszintűnek számít, mert van lejjebb.
Néha szoktam is ezen viccelődni, hogy kezdetben vala a gyümölcs. Aztán lett a bíbortetű + fakéreg. Most meg már kőolajszármazékből készítik. A másik meg a termékek kiszerelése. Anno még röhögtem a danone teherautón lévő reklámra, amin átmatricázgatták a súlyt, ahogy csökkent 200->175->150->125g -ra a termék. De ezt látni manapság is soknál. Lassan olyanok lesznek mint a parfümös reklámújságok, hogy meg kell dörgölni a papírt és akkor lehet egy kis íz és szagmintát venni róla.
A korosztályából, környezetében sokan így vannak ezzel, ebben nőttek fel.
Persze néha azért neki is sikerül úgy melléfogni, hogy feltűnjön létezik különbség. Múltkor venni akart olyan kávét, amit a nővérénél ivott, de a boltban sikerült nekik egy másik fajtát venni, ami meg kifejezetten nem ízlett neki. A végén elbartereltük, elcseréltem vele egy másik fajtára.(#44) bambano
múltkor egy hasonló beszélgetésben kijött, hogy kb 200 olcsó kenyerek kellene eladni a legalja minőségű kenyérből, hogy kijöjjön egy minimálbér. A drágább péksüteményekkel együtt sem csoda, hogy a kis pékségek döglődnek. 2-3 ember béréhez sincs elegendő értékű forgalmuk, nemhogy a fejlődéshez.[ Szerkesztve ]
-
gerii
addikt
Retkes-nem retkes témához annyit, hogy aki próbált már meg (25 évig folyamatosan) olajos műhelymocskot letakarítani billentyűzetről az szóljon Abban biztosan tönkrement volna a gép ha nedves ronggyal törölgetik havonta, így meg bírja.
-
#33253120
törölt tag
Na meg ha még ugyanaz a tulaj, akkor joggal fájhat a szive miatta, mert egy ilyen rendszer anno k...a drága volt, bár azóta már kitermelte az árát, és minden munkával hasznot termel. Míg ha beruház (ha jelenleg van rá pénz) egy modernebb darabba akkor annak is ki kell várni a megtérülését, azaz átmenetileg kevesebb marad a zsebben.
-
halaszlo
csendes tag
"Commodor 64-es gép, amire egyedi szoftvert telepítettek"
Mondja már meg valaki, hogy lehet egy C64-re bármit is telepíteni???
-
dugynok
senior tag
válasz Dr. Akula #48 üzenetére
A kenyér lisztből, vízből, kovászból és sóból áll. Azért kaptál kalácsot a gépnél, mert nem kenyérlisztet használtál. Szerintem a használatiba benne van, de neten biztos, hogy kell kenyeret készíteni. BL80-as liszt az alap kenyérliszt, aztán innen van sokféle már, kedvedre válogathatsz. Valószinű te BL55-ös liszttel próbálkoztál (finomliszt), az kenyérnek nem jó. Az se mindegy, mikori a liszt. Minnél idősebb, tovább állt, annál jobb a sikértartalma. A "régi" liszt drágább, mert ott ugye tárolási költség van. Régebben nem volt ennyi pékárú, kevesebb liszt fogyott, többett állt. Na ez az egyik ok, amiért régebben jobbak voltak a kenyerek némelyik mostaninál. Bár szerintem most is vannak finom kenyerek, csak jó pékséget kell keresni
Kenyeret meg otthon is könnyű sütni gép nélkül is.... -
arnyekxxx
veterán
válasz Dr. Akula #50 üzenetére
volna a Köjál az egész pékséget, a jómunkásemberek meg mehettek volna KMK-snak
Ha tudsz róla, hogy valahol nem az élelmiszerkönyvnek megfelelő minőségű kenyérből sütik a kenyeret hanem "disznótápból" küldd rájuk a
köjáltnébih-t.az továbbra sem derült ki, hogy hol veszed az estére ragacsos masszává összeálló kenyeret, pedig komolyan mondom erre kíváncsi vagyok. Mert az nem ér, hogy mindenhol az van. Akkor az juzererror lesz, ne a mosogatóban tárold a kenyeret.
[ Szerkesztve ]
-
arnyekxxx
veterán
Én sima BL55ből szoktam sütni a kenyeret, sütőben nem gépben, és teljesen igazikenyeres lesz. Amikor a kenyérsütőgépben sütöttem párszor annak tényleg lett egy kis sütis jellege, de ugyanaz a tészta sütőbe rakva már igazi kenyérré sül. Mondjuk tele szoktam bszni undorító adalékanyagokkal, teszek bele egy pici sikért és E300at, így tökéletes lesz az állaga
-
Dr. Akula
nagyúr
válasz arnyekxxx #59 üzenetére
Lehet hogy a könyvnek megfelel, de akkor ez csak azt jelenti hogy az a könyv szar.
"az továbbra sem derült ki, hogy hol veszed az estére ragacsos masszává összeálló kenyeret"
De, eddig is kiderült: mindenhol. Másmilyet már gyakorlatilag nem is kapni, max pár "kézműves" pékségben. Az hogy neked nincs összehasonlítási alapod milyennek kéne lenni, ebbe nőttél bele, nem jelenti hogy nincs is. Vagy inkább: nem is volt. Mert volt, aki élt abban az időben, az tudja."Mert az nem ér, hogy mindenhol az van."
Miért mi ér, a letagadás? A (színvonaltalan) előírásnak megfelel, tehát jó? Amcsiban a génmódosított kaja is megfelelő, nálunk tiltott. Biztos azért mert olyan jó... Ott viszont bármilyen szarral tömhetik a népet, még külön jó ha rákos is lesz tőle az ember, legalább a gyógyszergyárakat is tömheti pénzzel, 2 in 1. -
válasz #33253120 #56 üzenetére
"Míg ha beruház (ha jelenleg van rá pénz) egy modernebb darabba akkor annak is ki kell várni a megtérülését,"
Mivel manapság fillérekért kapni ilyesmit, valószínű hogy minimális idő alatt ez megtörténik.
Másrészt, olyat se hallottunk még, hogy mivel jól megy a bolt, belefér egy ilyen hatalmas "beruházás", hogy egy netbookot beizzít helyette.
(Persze, hardcore közgazdaságtanban nincs ilyen, de egy kis műhelyben van.)@kenyér : Én még nem vettem sehol olyat, ami állagot változtatott volna. Hol vásároltok?!
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
#06658560
törölt tag
Egy kérdésem van azokhoz, akik éltetik a cikk témáját. Illetve összességében több, egy gondolat körül.
Ha megfekszik a berendezés, az új fog tudni kommunikálni a Commodoreral? Ha a Commodore fekszik meg, tudnak keríteni újat? Vagy akkor is kell a gépet is cserélni? Milyen öreg géppel szeretnétek, hogy az autótok alkatrészét vizsgálják, kiegyensúlyozzák? Mennyi lehet már a kopás a gépben, amelyik esélyesen egyidős a Comodoreral? -
-
félisten
Miért az új nem fekszik meg? 3-4 éves gépek azonos gyártótól nem kompatibilisek egymással, vagy egy idős gépek más gyártótól szintén. Erre épül a fogyasztói társadalom.
Erre jó példa az 5 éves hőközpontunk, amit 500 ezer forintért vettem és van hozzá egy külső jeladó, mérőműszer, ami a kinti hőmérséklet és az aktuális idő függvényiében állítja a vízhőfokot be a fűtéshez, meg úgy általában mindent., hány égőfej megy milyen százalékos teljesítményben. Az utolsó télen megadta magát, beballagtam a boltba ahol vettem illetve hozattam egy új jeladót hozzá, 20 ezer volt kb. Mikor rászereltettem szakemberrel, kiderül, hogy nem kompatibilis a kazánommal, mert újabb szoftver kell rá, amit földön égen senki nem tud frissíteni a közelünkben, Pestről meg 6 számjegyű összegért jönne le a szerelő és frissítené a kazánt, Újra bementem a boltba és vettem egy új vezérlőegységet a kazánhoz, amin új szoftver volt, 80K ból meg is úsztam az egészet, remek....
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Ja, normálisabb helyeken (iparban) azért nem egészen így megy.
Amúgy mint fentebb írtam, egy beágyazott cuccmány kéne ide. Az nem érzékeny melegre, rázkódásra.
És ha megfekszik, nem 3 évig lehet kapni. Na meg azért vannak a szabványok, hogy lehessen cserélni az elemeket.
Soros eszközök nagyon sok 20 évnél régebbi ipari gépben vannak; megoldott a támogatásuk.A kazánodhoz biztos jót rendeltek? Mert nem ritka, hogy a nedves bolt sem ért hozzá.
Azért ezek olyan helyekre készülnek általában, ahol nem drága a hivatalos supportot megkeresni, nem ide a Balkánra.Mutogatni való hater díszpinty
-
félisten
Persze , jót rendeltek, típusszám stb+ sorozatszám alapján, nagyon minőségi és régi gyártó, talán az egyik legjobb. csak ugye újabb szoftverrel tudott csak együtt működni az új jeladó, a kazán meg 5 éves volt eredeti szoftverrel.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Geller72
veterán
Az hagyján. Én napórát használok. .
-
bambano
titán
válasz #33253120 #74 üzenetére
szerintem az elég furcsa, hogy te/ti nem érzékelitek, hogy a kenyér és a pékáruk minősége jelentősen romlott az elmúlt 20-25 évben. hogy mennyire romlott, szétfolyik-e vagy csak simán ócska, egyéni megítélés kérdése. az, hogy sokkal rosszabb, az elég egyértelmű tény.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
arnyekxxx
veterán
válasz Dr. Akula #61 üzenetére
Tudod ha az autópályán mindenki szembe megy veled, nem biztos, hogy ők mennek rossz irányba. Szóval ha rajtad kivül senkinek nem lesz estére egy kupac ragacs a kenyere, továbbra is azt gondolom, nálad kellene keresni elsősorban a problémát.
Egyébként ha elhúz feletted egy utszállító és megjelenik mögötte a
kondenzcsíkméregfelhő, felkapod a gázmaszkot? -
arnyekxxx
veterán
Nálunk a kilós szocialistakenyérgyári kenyér szarabb volt mint amit most vehetek. Lehet, hogy máshol francia pékek sütötték a szocialista ipar remekekenyeret, mindegyiket egyesével megszeretgetve, de nekem ebből anno nem jutott, szóval számomra az a tény, hogy a kenyerek nem lettek szarabbak.
Nagyanyámnál a faluban élmény volt a kétkilós kerek kenyér, de ott nem is az ipari tömegkenyeret árulták amit nálunk a nagyvárosban.
-
őstag
-
MageRG
addikt
"...akiknek az első szempont az ár, nem biztos, hogy igénytelenek, lehet, csak szegények..."
Úgy értettem, hogy ez két halmaz, aminek van metszete. Nyilván aki ritkán lakott helyen él, és nincs a környéken normális pék, annak sincs sok választása.Egyébként Mo.-n egy többször volt az az érzésem hogy hozzánk csak a vérgagyi jön olcsón, meg a csúcskategória aranyáron. Jó ár-érték arányú középkategóriát nagyon nehéz találni.
"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
bambano
titán
na mégegyszer: ma Magyarországon él egy nagyon jelentős réteg, akinek olyan kevés a fizetése, hogy semmi más nem számít, csak az ár. ezek az emberek nem igénytelenségből veszik a legolcsóbbat (ami legnagyobb eséllyel a legócskább is), hanem nincs másra pénzük.
te el tudod azt képzelni, hogy bemenj a boltba és vegyél 30 darab zsemlét, mert az fajlagosan olcsóbb, mint a kenyér? megspórol egy kilogrammnyi pékárun 20-30 forintot, és ez neki számít. erre a szintre próbálj meg lesüllyedni empatikusan, amikor a szegénységről beszélsz.
itt nem arról van szó, hogy nincs franciapékség a közelben. nincs zseton.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz arnyekxxx #78 üzenetére
mit jelent az, hogy vehetsz?
ha az "alap" kenyeret nézzük, a fehér kenyeret, nálunk a cocci fehér kenyér lényegesen jobb volt, mint amit most a teszkóban és más, nagyipari sütödékben vehetek.ez nem zárja ki azt, hogy egy jobb kenyértípus finomabb legyen, mint amit akkoriban ettem. én is tudok sokkal jobb kenyeret venni most, mint anno a fehér kenyér. de ahhoz keresni kell megfelelő kis pékséget, találni megfelelő kenyérfajtát, stb.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Geller72
veterán
Engem sokkal jobban zavar az, hogy ez az általad jelzett szegény réteg agyban számolja, hogy a zsemlével, vagy a száraz kenyérrel jár e jobban (igen, nálunk sajnos az utóbbit is lehet pénzért kapni). Miközben simán átmegy utána a dohányboltba és megveszi a kellékeket. Mindezt úgy, hogy enni nincs mit, de a négy tagú családból négyen dohányoznak. Aztán hazafele bemegy a kocsmába és iszik hitelbe 4 sört, darabontként 320-ért. Hidd el, hogy itt nem kimondottan a pénzel van a baj, hanem sokkal jobban agyban.
Nálunk a faluban volt maszek pékség. Ha szar kenyeret sütött, másnap reggelre tele volt dobálva az udvara (jobb esetben) a ramaty kenyerekkel. Eléggé le tudta szűrni a probléma forrását. Nem mellesleg mi még otthon sütött kenyeret ettünk legtöbbször. Régen a problémák sem azok voltak, amik most.
Amúgy mintha rémlene, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Azaz régebben tudomásom szerint eleve sokkal jobb kenyérgabonáink voltak. A mostani lisztekkel szemben támasztott követelmények is mások. Több fajta liszt van. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy több, jobb fajta liszt. .[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
Fejér megyei kis városban elek.Nálunk még a maszek pék kenyere ,amit itt veszek az utcában,de a a többi 5 pékség amit így hirtelen tudok,azok is remek,finom kenyeret sütnek.Lényegesen jobb lett a pékáruk minősége és mennyiségi fajtája,mint annó,nem is tudom hogy mondhatsz ilyen dolgot.
Nem mai legény vagyok,en még vettem 50 filléres kiflit magamnak de hogy jobb nem volt a kenyér mint most,az biztos.Ma bemegyek a pékségbe és vehetek korpás,rozsos,barna, felbarna fehér,kovászos,paraszt stb kenyeret.Elelmiszermernok a nővérem,most ellenőr,volt bent több pékségben is már nálunk vizsgálaton.Lisztbol készül a kenyér ma is.Van több pékség,lehet válogatni.Aki becsületes és minőségi anyagokkal dolgozik az meg él ma is."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
bambano
titán
"Amúgy mintha rémlene, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok sokat változtak az elmúlt évtizedekben. Azaz régebben tudomásom szerint eleve sokkal jobb kenyérgabonáink voltak.": egyrészt ez hibás érvelés, mert az élelmiszerbiztonsági szabályok változása nincs összefüggésben a gabonáink minőségével. semmilyen szinten.
másrészt az meg szimplán nem igaz, hogy rosszabbak lennének a gabonafajtáink. és még jobbak is lehetnének, ha a mocsok jogvédők nem hazudoznának minden marhaságot.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Geller72
veterán
Nem erre gondolt. A nagy élelmiszer-láncok választékában valóban sokkal több a hulladék pékárú. Hiába olcsóbb, mint egy maszek pékségben. És sajnos igaza van. Aki megveszi az olcsó, másnap már ehetetlen kenyeret, annak csak az ár fontos. Menj be mondjuk a lecsóba, vegyél egy friss meleg kenyeret és nézd meg 24 óra múlva. Szörnyű. És ehetetlen. Egy hete voltam ilyen helyen. Emlékszem, a sajtos, és a tejfeles-hagymás stanglijukat imádtam. Most olyan kimondottan ehetetlen volt az összes pékárú, amit vettünk, hogy 15 kilométerről visszamentem és visszavittem. Hívtam a pékség vezetőjét, kértem a panaszkönyvet. Szerintetek változott valami? .
-
arnyekxxx
veterán
ha az "alap" kenyeret nézzük, a fehér kenyeret, nálunk a cocci fehér kenyér lényegesen jobb volt, mint amit most a teszkóban és más, nagyipari sütödékben vehetek.
Nálunk meg nem. Egy 175Ft-os Auchan házi kenyér vagy az Interspáros kilós félbarna köröket ver állagban, kinézetben, ízben, eltarthatóságban arra amit anno a kenyérgyár szállított a helyi ÁFÉSZ boltokba
Ez van.
-
Geller72
veterán
Ok, akkor máshogy mondom. Gabona és gabona közt is óriási a különbség. Aztán van étkezési és takarmányozási célokra szánt gabona. Hallomásból tudom, hogy a malmoknál ez a határ, khm. hogy is mondjam. Elég képlékeny. Ha a te elveid mentén mennénk, akkor igazából kizárólag egyfajta, azonos áru (és minőségű) lisztet lehetne kapni. De mégsem így van. És ha a kiskereskedelmi forgalomba nem így van, akkor a malomiparban még nagyobb különbségek lehetnek és vannak is.
És ugye ott vannak az állományjavítók, adalékok, térfogatnövelők, stb.
És akkor a lisztfajták. ."Az adalék anyagok csábítóak lehetnek, megkönnyíthetik például a tészta gépi feldolgozását. A gázvisszatartó képesség feljavításával növekedhet a kenyér térfogata, de a bélzet lágyságát is könnyedén szavatolni lehet ilyen eszközökkel.
A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg. Az olajos magvakból vagy szójából kivont, az előírások szerint jóformán korlátozás nélkül használható lecitin (európai jelöléssel E322) segítségével lágyabbá - és egyúttal lassabban öregedővé - tehető a kenyérbél. Mivel a lecitin meglehetősen drága, hatását mono- és digliceridekkel (E471) is elérhetik - magyarázza Szalai Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Ez utóbbi - a tejiparban és a cukrásziparban is előszeretettel használt - vegyületeket természetes zsiradékok kémiai módosításával állítják elő.
Térfogatnövelésére leginkább az E300 jelzésű aszkorbinsav - ismertebb nevén a C-vitamin - válhat be, aminek használatát már csak azért sem nehéz eltitkolni, mert a sütés folyamán nyomtalanul elbomlik. Némi kiegészítővel - például a kovászban is jelen lévő tejsavval (E270), ecetsavval (E260) vagy az elsőként egy rózsaféléből, a madárberkenyéből kivont szorbinsavval - el lehet odázni a termék mikrobiológiai romlását, magyarán késleltetni lehet a penészedést, nyúlósodást.
Mindez egyúttal jelzi, hogy az adalékok akár hasznosak is lehetnek, vagy legalábbis nem ártanak a kenyérevőknek. Legtöbbjüknek a használata nagyüzemi termeléshez kötődik, vagyis nem lenne rájuk szükség, ha elég jó lenne a liszt, és ha a pékeknek jutna idejük a hagyományos dagasztásra, kelesztésre, sütésre."
Én amúgy, személy szerint sokkal jobban örülök annak, hogy napjainkban rengeteg választási lehetőségem van, hogy mit egyek. Régen ilyen lehetőségem mondjuk abszolút nem volt. Egy fajta kenyér, egy fajta zsemle, kakaó, slussz.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nem nem arra gondolt, hanem áltaánosságban beszélt. nem az volt odaírva, hogy a nagy élelmiszerláncok pékségeiben. Van ezer pékség mindenhol, nem ott vásárolni.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
bambano
titán
"Gabona és gabona közt is óriási a különbség.": kösz, hogy ezt elmondtad, nyilván nekem erről semmi fogalmam nem lehet (nem).
"Ha a te elveid mentén mennénk, akkor igazából kizárólag egyfajta, azonos áru (és minőségű) lisztet lehetne kapni.": nettó marhaság, semmi ilyesmire utaló kijelentésem nem volt soha. a találgatásaidat ne add a számba.
"A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg.": a technológiai leírás meg egyet se. A kenyérbe víz, liszt és só kell, esetleg kovász. semmiféle állományjavító vagy ilyesmi nem kell. Az állítás, hogy szerinted 14 féle állományjavító kell bele, bizonyítja dr.akula igazát, hogy a mai kenyerek rosszak.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Dr. Akula
nagyúr
"régebben tudomásom szerint eleve sokkal jobb kenyérgabonáink voltak"
Most is van, azt viszik ki a pénzes németeknek. Amit már ők se hajlandóak átvenni, az marad nekünk, abból lesz a mi kenyerünk. Ahhoz kell a sok E betű bele hogy ez a művelet egyáltalán sikerüljön, legalább olyan szinten hogy amíg kifizeted a vételárát, addig kenyérnek látszódjon. -
bambano
titán
rendben, de attól, hogy elrejted a hsz-eimet, az ilyen állításaid, hogy "régebben jobbak voltak a gabonák", meg hasonlók, nem lesznek igazak. attól sem, ha ezzel az elrejtős véleményeddel többen is egyetértenek.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Dr. Akula
nagyúr
Hát itt Pesten nem hogy jobb nem lett, de rosszabb. És Szentesen is. Van előtte-utána összehasonlítási alap. Itt a köürnyéken van kb. 4 pékség ahova szoktam járni (a boltokon kívül). De ha van időm, inkább bemegyek a Tescoba kenyérért, mert még az is jobb. A zsömlének régen zsömle alakja volt, volt súlya, ma meg olyan mint a lufi: nagy az átmérője, de csak levegő van benne. És alakra is inkább szétfolyt massza, amit úgy kell levágni a többiről. És ami a legfontosabb: ami szendvicset a régi zsömléből készítettél, azt a nap végén is megetted jóízűen, ma meg már délben is fintorogva nyúlsz hozzá.
"bemegyek a pékségbe és vehetek korpás,rozsos,barna, felbarna fehér,kovászos,paraszt stb kenyeret."
És ha mákod van, még akár olyat is kaphatsz aminek a címke alapján el van adva. A barna kenyeret pl. jellemzően csak festéssel barnítják (talán barnacukor? már nem vágom fejből), amúgy sima fehérkenyér. -
Dr. Akula
nagyúr
""A Magyar Élelmiszerkönyv a félbarna kenyérben 14-féle állományjavítót enged meg.": a technológiai leírás meg egyet se. A kenyérbe víz, liszt és só kell, esetleg kovász. semmiféle állományjavító vagy ilyesmi nem kell. Az állítás, hogy szerinted 14 féle állományjavító kell bele, bizonyítja dr.akula igazát, hogy a mai kenyerek rosszak."
Ritka alkalom hogy valamiben egyetértünk.
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Linux - haladóknak
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy ruhás topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Wise (ex-TransferWise)
- Vicces képek
- További aktív témák...