2019. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Victorio


Victorio
(tag)

Az AH-n kívül van másnak is kiépített infrastruktúrája a szolgáltatásra?
Ez így eléggé egy szereplős pályázat lesz :D

Egy netes fórumon leállni vitázni olyan mint indulni a paralimpián. Még ha nyersz is, attól még ugyanúgy fogyatékos vagy.

(#2) azbest válasza Victorio (#1) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

A szabály az szabály... lenne is nagy meglepetés, ha mégis elindulna valaki más is az állami tulajdonú AH mellett.

Az országos 5 hálózatra kíváncsi leszek, mert előző körben is ugyanott járt a technika, mint most. Azért nincs országos sfn hálózat, mert ütközött a szomszédainkkal. Most viszont kb muszáj lenne országos sfn, hogy beférjenek. Vagy pedig korábban volt szemtelen félrevezetés, amikor ezzel indokolták a kezdeti bénázásokat és korlátokat, hogy miért nem használják ki mindegyik mux lehetőségét (volt ki nem használt vhf muxra is engedély).

[ Szerkesztve ]

(#3) Hieronymus válasza azbest (#2) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"Azért nincs országos sfn hálózat, mert ütközött a szomszédainkkal. ...korábban volt szemtelen félrevezetés...

Kezdetben a környező országok sem fejezték be az átállást. (Volt amelyik még az elején sem tartott.) Mostanra minden környező országnak a végleges frekvenciáira kellett átállnia. Az sfn feltételei mára teljesültek.

Nincs

(#4) azbest válasza Hieronymus (#3) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

A tervezetben szerepel, hogy még alá kell írni a nemzetközi megállapodásokat. Gyakorlatilag minden muxnál van még olyan terület, ahol nincs meg a jogi feltétele az indulásnak.

A többi országnak is le kell jönnie a 700-as sávról, gondolom nem csak nálunk van így.

Persze, van aki szerint ez csak formai dolog. De korábban is azért szívtunk, mert nagyjaink nem voltak képesek időben lépni és azzal kellett beérnünk, ami maradt.

Közben azt is sikerült kideríteni ebből, hogy a t2 hálózat h265/hevc lesz. Az AH-tól az extrához jelenleg kínált box t2-es, de nem h265-ös. Szóval azokat is majd cserélni kell. Arra tippelnék, hogy a népharag ellen inkább kedvezményes vásárlást vagy akár ingyenes boxcserét fognak majd hirdetni.

[ Szerkesztve ]

(#5) Hieronymus válasza azbest (#4) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"De korábban is azért szívtunk, mert nagyjaink nem voltak képesek időben lépni és azzal kellett beérnünk, ami maradt."

Lehet, hogy az emlékeim csalnak. De a frekvenciák újraosztásakor figyelembe vették az analóg csatorna használatot is. Amúgy sem volt probléma a mux-ok száma. Nagyon nehezen sikerült belakni az engedélyezett frekvenciákat.

"Az AH-tól az extrához jelenleg kínált box t2-es, de nem h265-ös."

Ezzel lehet trükközni. Elméletileg nem kell azonnal áttérni a HEVC-re. Illetve a 4K esetében van jelentősége a h.265-nek. lehetőség van a lépcsőzetes átállásra. néhány 4K csatorna előfizetése esetében szükséges az új eszköz. A többinél meg az idő megoldja a problémát.

Nincs

(#6) azbest válasza Hieronymus (#5) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

Igen, az biztos, hogy az analóg és a szomszédos is nehezítette.

A kiírásban konkrétan szerepel a hevc. De egyébként sem lenne túl jó két lépésben. Hiszen rengeteg box és készülék van kinn, ami t1-es és ha sokan bevásárolnának a sima t2-esből, mert picit olcsóbb, akkor utána pár évvel megint hiszti lenne, hogy már megint átállás. Jobb egyszer, úgysem lehet majd mindenkinek megfelelni és lesz aki panaszkodik miatta, bármit tesznek. :)

Nem csak a 4k miatt jobb, ez amúgy esélytelen, mert pár csatorna elvinne teljes muxot, mint ahogy a mostani hd is. Nem hiszem, hogy lesz 4k adás., legfeljebb pár kereskedelmi hd, igazából a 720 látványosabb javulás az sd-hez képest, mint a 720 és feljebbi különbsége, így agyontömörítve. Az sd esetén is még jobban tudnak tömöríteni vagy valamivel javulhat a minőség a mostani alacsony bitráta mellett. A t2 meg picit növeli a sávszélesség kapacitást is. De persze ez attól is függ, hogy a minőség és mennyiség paramétereket az itthoni környezetben hogy lehet megfelelőre belőni. Úgy értem, hogy maga a fizikai sugárzás nagy intervallumban paraméterezhető a sok sávszél, érzékeny vétel és a kevesebb sávszél - jobb vétel (több hibatűrés) között.

[ Szerkesztve ]

(#7) Hieronymus válasza azbest (#6) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

A kiírás fontos eleme volt, hogy ne legyen változás a vételhez szükséges eszközökben az ingyenes csatornák esetében.
A fizetős csatornák esetében nyilván megengedő a kiírás. A végleges HEVC-re történő átállás hosszú időt is igénybe vehet.
A T2 hosszabb távon marad használatban. Gazdasági kérdés, hogy milyen gyorsan állnak át a h.265re. Az adás oldali fejlesztések mellett a friss, de alkalmatlan eszköz vásárlókkal is kezdeni kell valamit. Nem lehet azt mondani, hogy így jártál.

[ Szerkesztve ]

Nincs

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.