Új hozzászólás Aktív témák
-
Elemental
addikt
Most azt nem értem, hogy mikor küld üzenetet?
Csak akkor ha felborul az autó? -
Jester01
veterán
nem szoktam fémdetektoros kapukon átmenni. Eddig csak a dataplexben mentem át ilyenen, ott pedig örültem, hogy ha engem szivat a biztonsági szolgálat, akkor azokat is meg fogja szivatni, akik az én szerveremet akarják bántani.
Nincs ez egy kicsit a #21-el ellentétben?
Itt is rólad feltételezték, hogy csúnya bácsi vagy, te meg örültél neki.
Illetve fordítva: ha engem szivat az alkoholszonda, akkor örülök mert azokat is meg fogja szivatni akik tényleg részegen akarnak vezetni. -
törölt tag
Valamelyik mostani Auto bildben volt cikk, az úságíró reptérre érkezvén késö géppel a parkolóházból nem bírt kihajtani, mert be vala zárva. Reggel nyolcig. élö emberrel egyszer találkozott amíg ott volt. Azok is lehetnek kihaltak, hogy mire valaki odaér megmurdeljon a delikvens.
"Mi az, hogy nem onlány? mi mindenről hisszük vagy tudjuk, hogy elvileg nem lehetne aktív, mégis aktiválható távolról?" Erre kellene a teljesen nyílt szoftver és hardverdokumentáció. Hogy biztos lehessen benne midnenki, az autó balesetén kívül inaktív a rendszer.
Lesz neki saját helymeghatározója is, vagy az autó sajátjáról szerzi infóit? Ez megint nem mindegy kérdés
-
D.Dani
tag
--- filozófia ON ---
Szerintem alapvetően a történet arról szól, hogy ma már nem tudjuk függetleníteni magunkat sok olyan dologtól, ami a mai életvitelünkhöz szükséges, lásd háztartási szolgáltatások: villany,víz,csatorna,fűtés, kommunikáció: (okos)tv, (okos)telefon, net, helyváltoztatás: közlekedés munkába, utazás rokonokhoz, nyaralásra, túrázás, stb. Persze ezek nélkül is életben lehet maradni (lásd akik nem néznek tv-t, tanyán laknak saját építésű házban, maguknak állítják elő az élelmet, stb.), de kár lenne az új technológiák előnyeiről minden esetben lemondani.
Köztudott, hogy a technológiát lehet rosszra és jóra is használni. Alapvetően a mi hasznunkat, jólétünket kellene hogy szolgálja, de ahogy a mellékelt ábra is mutatja, sajnos ez ma nem mindig így van.
Ha valami nem választható, hanem kötelező, akkor különösen oda kellene figyeljen minél több ember, hogy jó-e, jó lesz-e az adott dolog neki, milyen visszaélésekre adhat lehetőséget.
--- filozófia OFF ---Egy ilyen kütyűnél nem csak az a fontos, hogy baleset esetén jön a segítség, hanem hogyan működik: mindig tudni fogja egy központi rendszer, hogy hol jár a jármű és melyik járműről van szó (rendszám alapján)? Szerintem ezt sokan nem szeretnék olyanok sem, akik nem paranoiásak, nem bűnőzők. Miért? Sokan szeretik percenként a világba csiripelni, hogy éppen mi történik velük, hol vannak, stb. Rendben, amíg ez önkéntes, opcionális, szabadon választható. Sokan tagjai online közösségi oldalaknak, ahol bárki megismerheti pl. kapcsolatrendszerüket. Lásd ennek veszélyeit pl. egy német bank hitelképességi minősítéshez "nyomoztat" ilyen adatok után - legálisan.
"terjesszék ki a hatályát a minden járműre (motorkerékpárok, buszok, teherautók stb.)"
sőt! hajósokra, jetskisekre, kerékpárosokra, gördeszkásokra, gyalogosokra is, hiszen egy gyalogos is kerülhet ilyen helyzetbe ha elütik éjjel egy elhagyatott helyen, nem? Költői kérdés: tehát mi lenne a legjobb megoldás? Nem a kocsiba szerelni az e-callt, hanem minden emberbe! brrrrr....fúj.Én a kedves EU-s döntéshozók helyében a balesetek hatékony megelőzésére koncentrálnék jobban, nem az eCall-ra.
Tessék inkább az autógyártókat kötelezni a komolyabb intelligens közlekedésvédelmi rendszerek fejlesztésére és beépítésére, ne csak a külalakkal (vevőcsali karosszéria design) versenyezzenek a gyártók. A forgalomszabályozás is legyen inkább "bolondbiztos", egyszerű legyen a KRESZ mint az 1x1, ne legyenek félreérthető, bonyolult kereszteződések, utak, táblák, fogalmi megoldások, helyzetek.Ahogy az okosmobilok is elterjedtek és várhatóan állandóan online lesznek majd úgy várhatóan minden kocsiban is lesz komolyabb fedélzeti számítógép, multimédiás szórakoztatóközpont, állandó internet kapcsolat, GPS, intelligens járműoszlopban haladás (konvoj-mód), eCall, eÚtdíj, stb. Könnyen lehet, hogy minden online lesz, egy nagy NET az egész.....
Marad csak a kérdés, ki dönt majd a kényes kérdésekben és kinek lesz beleszólása, választási lehetősége (adatvédelem, privacy, OMBUDSMAN! OMBUDSMAN!).
--- politika ON ---
-
bambano
titán
válasz
#06658560 #55 üzenetére
A parkolóház szerintem pont nem probléma, azokban a helyzetekben segít, amikor kint vagy a pampa közepén, ahol a következő segítőkész autóstárs három nap múlva várható és ott ér baleset. Ha parkolóházban átrendezed a környezetet, ott biztosan lesz valaki, aki szól a mentőknek, szóval ha ott tojik be a cucc, nem probléma.
Másik hsz-ben felvetett problémát, hogy kis koccnál is rádküldi a nátó légierőt is, szintén nem látom gondnak, ha jelez a központba, ott visszahívhatnak vagy lekérhetik az autó aktuális üzemállapotát és törölheted a riasztást. Ha meg nem tudnak elérni x idő alatt, akkor jön a lovasdandár.
Mi az, hogy nem onlány? mi mindenről hisszük vagy tudjuk, hogy elvileg nem lehetne aktív, mégis aktiválható távolról? miért van az, hogyha valaki komolyan akar beszélni, leveszi az akksit a telefonról?
Az már jó kérdés, hogy hány ketyere kell. Mert hány ketyere kell a gsm szabványok mennyisége alapján? vagy hány ketyere kell aszerint, hogy mikor árnyékolhatja le az autó a telefont? kell egy a tetejébe, ha talpon áll a roncs, meg kell egy az alaplemezre, ha tetőre tetted a kocsit karambol közben.
-
törölt tag
Amennyiben a rendszer nem 24/7 onlány, hanem csak a pukk aktiválja, s csak akkor megy fel a hálózatra, akkor ok a dolog. Bár felveti a kérdést, hogy ha gsm rendszert használ, akkor mi van a lefedetlen területeken? A balesetek jellegéböl adódóan vajon elég egy ketyere, vagyx legyen több, biztosításnak? (Egy autót szinte midnenhogy képes a fizika összecsukni, nem tudnék mondani olyan területét, amelyik elképzelhetetlen, hogy deformálódjon.) Ha mühódas, akkor mi van a parkolóházakban, leárnyékolt helyeken? Mi fogja aktiválni? Légzsák? Bizonyos gyorsulásérték, mondjuk 10g? Annál kisebb gyorsulással is meg lehet halni.
A szondához megemlítem, fhanciáknál július 1. óta kötelezö az autóban elhelyezve egy alkoholszonda. Nem beépített, hanem bármilyen megvehetö.
-
bul07
nagyúr
Ha összetöröd a kocsidat és nem sérült senki de a rendőrök kiszánlak a helyszínre akkor is eljárást indítanak baleset okozása miatt , jobb esetben pénz büntetés rosszabban jogsi elvétel egy időre (én így tudom)
(#49) Canis rufus
Ahogy utánad is írták, elég jó ponton megtörni a lökhárítót és a légzsák már ki is nyílik és az már biztos indíja ezt a rendszert( Volt egy Suzuki swift széria , 90évek eleje , hogy elég volt erősen belerúgni a lökhárítóba és elpukkant a légzsák)(#52) aizen92
Jó de itt egyből riasztja őket esély sincs elkerülni a rendőri intézkedést
Bár lehet hogy nem egyből riaszt hanem előtte egy megadott számot felhív és megkérdezi hogy történt e valami baj , bár ez se garancia mert otthon is lehet hagyni a telefont(Mondjuk engem ez a rendszer majd esetleg 2025után fog érinteni, mert új autót nem tudok venni és mire ezek 10 évesek lesznek 2025 fogunk írni, lehet addigra bőr alá ültetett távfelügyelet is alap lesz )
-
Tikakukac
titán
válasz
Canis rufus #49 üzenetére
El nem hinnéd milyen koccokból is nyílnak légzsákok.
-
bul07
nagyúr
Ez jó, mész mondjuk a egy földúton sárba megcsúszol és megtöröd a kocsit , ere az a automatikus vészjelző még a rendőröket is rád hívja hogy megbüntessenek baleset okozásáért
Nem elég hogy összetört a kocsi még fizess több százezres büntetést is -
Tikakukac
titán
válasz
dajkopali #44 üzenetére
Ismerve a magyar hatóságot tuti első forgalomba helyezés fog játszani. Így szopattak be egy raklap autót ami Ferihegyen volt meg még ugye nagyon sok hasonló autó van/volt. Nincs nappali menetfény, vagy egyéb kamuhülyeség és az életbe nem lehet forgalomba helyezni. Ki van ez dolgozva rendesen
-
attisx
addikt
Basszus, elsőre vérszívót olvastam vészhívó helyett. Ez már a hőguta első tünete...
-
Ringman
félisten
most az új, vagy az újonnan forgalomba álló autókra vonatkozik?
jóestétkívánok, jogosítványtforgalmitkérek, mutassaazecallt
-
Canis rufus
tag
Tikakukac, bambano.
Vitát befejeztem mert nem látom értelmét és teljesen elmegy az egész offba. Nektek van egy világképetek meg nekem is és ennyi.
-
Tikakukac
titán
válasz
Canis rufus #29 üzenetére
A mobiltelefon leginkább telefonálásra való. Ha nyomkövetést szeretnék, akkor veszek magamra egy nyomkövetőt. Tehát akkor ha szeretnék autózni és telefonálni megfigyelés nélkül, akkor menjek a Holdra és gányoljam ki belőlük? Elég kemény...
-
bambano
titán
válasz
Canis rufus #29 üzenetére
mióta nem alkotmányos jog az, hogy a te telefonodat csak arra használja a hatóság, ami a szerződésekben meg a jogszabályokban benne van?
-
bambano
titán
válasz
Canis rufus #25 üzenetére
"Ezt én sosem fogom megérteni, pontosabban azt hogy miért hiszi minden mezei emeber hogy őt bizony lehallgatják.": azért hiszi, mert lehallgatják. Például a gugli streetview, stb.
a szolgáltatók egy halom adatot tárolnak mindenkiről, a kérdés az, mikor kerül ki olyan illegális kezekbe, ami már nem tolerálható.
"Fémdetektoron is átmész párszor az miért nem gond?": nem szoktam fémdetektoros kapukon átmenni. Eddig csak a dataplexben mentem át ilyenen, ott pedig örültem, hogy ha engem szivat a biztonsági szolgálat, akkor azokat is meg fogja szivatni, akik az én szerveremet akarják bántani.
Visszatérve a lehallgatásra: mindig mindenkiről rögzítenek egy csomó adatot. Ebből akkor lesz lehallgatás, ha azt valaki meg is akarja nézni. De minél könnyebben lehet megnézni a valakiről összegyűjtött adatokat, annál jobban ingerelni fogja a csúnya bácsikat lehallgatásra. És annál kisebb "bűnökért" is közellenséggé fognak nyilvánítani. Nem jó, hogy az illegális nyomozati tevékenység keresési költsége ilyen mértékben csökken, mert az azt is jelenti, hogy azonos erőforrással sokkal több ember ellen lehet illegálisan nyomozni.
-
dajkopali
addikt
tudod, hogy általában milyen érzékeny vagyok az adatvédelemre, de az eCall - az indításgátlóról most nem beszélnék - pont az az eset, amikor bele kell menni valamilyen kompromisszumba, erős szabályozással csökkenteni valamelyest a visszaélési lehetőségeket
mondom ezt azért, mert sajnos már több olyan balesetet is megéltem - nem mint érintett, hanem mint barát, ismerős - amikor az éjszaka elhagyatott úton karambolozott autó sérültjein segíthetett volna, ha nem órák múlva veszik észre őket -
Tikakukac
titán
Ha követjük a gondolatmenetet akkor ide sokkal durvább szabályozás kéne. Kezdjük a hétvégi sofőrökkel meg a kamionokkal. Ezek szerintem akkora szeletet vesznek ki a karambolos tortából, hogy hihetetlen.
Értem én, hogy az alkohol rossz, meg a hírekben a csúnyabácsik berúgva elgázoltak x embert. Mellé meg rakjuk oda az idiótát aki fordítva megy fel az autópályára bekötve, józanul, jogsival, rendes autóval. A BMW már csinálja a magát vezetni képes autót, na az megoldás. Ezek csak ragtapaszok, meg mások esetleges szívatása (gondolok itt egy barom érzékelőre ami blokkolja az indítást, te meg mennél munkába. Néha a céges kocsin már az immo-t is alig lehet kikapcsolni, pedig az ehhez képest faék.)szerk.: Én a manuális felülvizsgálatos részt erőltetném. Csak ugye az pénz (ami nincs, miért is lenne ilyenre) és hőbörgés, amit nem szeretnek, mert a választók kellenek. Pedig aki meg akar halni, annak tolhatunk a segge alá ABS-t, ESP-t, nappali fényt meg amit szeretnének. Ott döglés lesz. Max nem ő, hanem más hal helyette.
Canis rufus: Nem érted. Miért kell nekem telót kikapcsolni, meg elmenekülni, hogy ne figyeljenek? Alkotmányellenes az egész ahogy van, mégis megteszik. Szerinted faterék tudták, hogy lehallgatják őket? Egyszerű villanyszerelők, nem is akármekkora fejesek. Na erre mondj akkor valami okosat.
-
Canis rufus
tag
válasz
Tikakukac #22 üzenetére
Olyan nagy kihívás kikapcsolni a telefonodat ?
Ezt én sosem fogom megérteni, pontosabban azt hogy miért hiszi minden mezei emeber hogy őt bizony lehallgatják. Értem én hogy az interneten mindenki azt hiszi hogy fontos, de ez már nevetséges.(#21) bambano: Fémdetektoron is átmész párszor az miért nem gond?
(#23) bambano: Értem én, de nem tudsz olyat mondani amit ne lehetne illegálisan használni
-
bambano
titán
válasz
Canis rufus #16 üzenetére
Nem az az illegális, hogy ilyen a technológia, hanem az, hogy mindent, amit elvileg lehet illegális dolgokra is használni, előbb-utóbb használni is fognak illegális dolgokra.
Nem vagyok picit paranoid, nagyon paranoid vagyok, de ez teljesen egészséges hozzáállás a 21. században. a hangok is megmondták
attól, hogy paranoid vagyok, még üldözhetnek
-
Tikakukac
titán
válasz
Canis rufus #19 üzenetére
Ahhoz, hogy egyedül legyek ne kelljen már elbujdosnom egy szál ágyákkötőben egy erdőbe vagy sivatagba. Apáméknál 2 éve volt egy elég durva megfigyelési-lehallgatási botrány ami nagyjából áthágta a törvénykönyvek felét, de az is belefért. Hát ne férjen bele.
-
bambano
titán
ha nekem minden elinduláskor el kell szenvednem az alkoholszondás kellemetlenségeket, akkor engem olyanért büntetnek, amit nem követtem el (mivel absztinens vagyok). Ez alkotmányellenes a világ normálisabbik felén, ahol van alkotmány.
Kicsit az a kategória, hogy levágnák minden pasi @-át, mert elvileg lehet vele nemi erőszakot elkövetni.
-
aram01
nagyúr
válasz
Canis rufus #19 üzenetére
de hagyd otthon a mobilod meg a chipelt kutyád is
-
Tikakukac
titán
válasz
Canis rufus #16 üzenetére
Paranoid? Nézd vissza az elmúlt pár évben hány cégről, szolgáltatásról derült ki, hogy logolják mit, hol, merre, hogyan csináltál. Ha esetleg van Almás terméked, akkor főleg örvendezhetsz.
defi: Én azért jobban szeretnék néha egyedül lenni. És akkor tényleg egyedül, a ValóVilág a TV-be való, nem a magánéletembe.
andris1602: Elferdítenek mindent, csak, hogy jó legyen. Ez itt a fő gond.
-
Canis rufus
tag
Az miért illegális nyomkövetés, hogy a technológia ilyen?
Ha akarják ha nem akkor is kapják a telefontól az infót, mert az nélkül nem is menne a hálózat.
Nem vagy picit paranoid?(#8) andris1602: Azt franciáknál akarják de még csak ilyen elméleti dolog, szóval nem lesz belőle semmi
-
defi
tag
Tekintettel arra, hogy balesetkor az emberek nagy resze elhalad/bamul kifejezetten jo dolog.
-
Minden eszközünk pontokat hagy maga után
1-el több vagy kevesebb mit számít?
(Sajnos)andris1602:
Ha esetleg ittam, és csak Én tudom autóval megmenteni az életét valakinek aki rosszul lett, ne korlátozzanak már benne. Persze sarkos a példa, de előfordulhat, hogy szaladni kell.defi:
Csak ne jussunk el oda, hogy ha erre és erre szavaztál, már mappa lesz rólad. -
-
Tikakukac
titán
válasz
andris1602 #8 üzenetére
Hot-dog sütő kéne szerintem, az lenne a legfrankóbb. Szerinted honnan tudná, hogy ki fújta meg a szondát? Meg mennyi idő lenne megberhelni ezt is? Szóval szépek ezek a dolgok, csak nagyjából kenhetjük a hajunkra.
-
aram01
nagyúr
válasz
andris1602 #8 üzenetére
azt könnyedén ki lehet cselezni
-
andris1602
aktív tag
szerintem ez remek ötlet.
tegnap volt a híradóban, hogy bevezetnék az autókban talán 2015-től az alkoholszondás indítót..az talán még ennél is hasznosabb lenne..
-
Tikakukac
titán
Ilyen valami van már nagyon régóta. Csak nálunk nem működött eddig. Maga az ötlet nem lenne rossz, de tényleg ott munkálkodik a kisördög, hogy nem-e nézegetik a sok kis pontot bizonyos helyeken az emberek.
-
bambano
titán
úgy hiányzott már, hogy ne csak a telefonomban legyen illegális nyomkövető, hanem az autómban is...
-
daninet
veterán
motorokra?
Felborítod a parkolóban, az meg azt hiszi baleset van és hívja a mentőket. Jó lesz -
Canis rufus
tag
Több az értelme mint egy elsősegély doboznak.
-
Szab02
aktív tag
"a kötelező eCallnak ingyenesnek kell lennie a felhasználók számára"
Hát persze..
Új hozzászólás Aktív témák
it Az eCall bevezetésének szükségességéről szavaztak tegnap az Európai Parlamentben.
- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- Eredeti játékok OFF topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ismét elérhető a One UI 7 a Galaxy S24-re
- Azonnali mobilos kérdések órája
- PlayStation 5
- Gitáros topic
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- 92 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 dokkoló
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest