Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • (Kolombusz)

    veterán

    válasz Rossi #88 üzenetére

    Csináld meg otthon, vagy vedd meg.
    Ha nem vennék meg ennyiért, akkor tuti lejjebb vinnék az árakat.

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Rossi #88 üzenetére

    Nagyon nagy tévedésben vagy. Mindkettővel. Mind az anyagminőságet, mind az előállítási költséget. Pont az a baj, hogy sokan így gondolják...

  • ladybug

    őstag

    válasz Rossi #99 üzenetére

    Tudom, nem nekem írtad, de háziasszonyként itthon sütögetek néha pizzát - bár őszintén szólva az éttermi sokkal jobb -, ezért most "hangosan gondolkodva" leírom, mi kell mondjuk a szalámis pizzához.

    Élesztő: 50 ft
    Liszt: ~ 100 ft
    víz: pár kanál
    olaj: legkisebb kiszerelés 1 l = ~ 300 ft
    paradicsomszósz: legkisebb kiszerelés 1 kiskonzerves doboz = ~ 50 ft
    oreganó: ~ 100 ft
    sajt: ~ 300 ft
    szalámi: ~ 200 ft

    + sütés.

    No, ha ezt összeadod, akkor igaz, hogy meg tudsz sütni kicsit olcsóbban egy otthoni pizzát, de sokkal több vesződséggel jár, és az íze sem olyan.

    Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Rossi #99 üzenetére

    Válaszoltak helyettem. Ez persze nem teljesen helytálló egy vendéglátó üzletben, de, hogy mindkettő felvetésedre együtt válaszoljak.

    Ha megnézed a már többször emlegetett Don Pepe honlapot (vagy a dobozukat), láthatod, hogy Szarvasi Mozarellával dolgoznak. Menj el a TESCO-ba, és nézd meg mennyi egy kiló trapista. Ha van egy kis mázlid megkapod 900Ft/kg-ját. Meg lehet nézni mennyi egy kiló mozzarella kb. 1800Ft. Ebből rámegy mondjuk 10-15 dkg a pizzára 180-270 forint. Csak a sajt. Azt meg ugye említeni se kell, hogy egy normális pizzéria mozzarellával dolgozik.

    Az meg a másik, hogy, ha igazad is lenne, és 200Ft lenne, amit eladnak neked 1000Ft-ért, akkor mi van? Elgondolkoztál-e már rajta, hogy mennyibe van az a pohár pezsgő/sör/whisky, amit megveszel? Egy átlag szórakozó helyen rádobnak átlagban 2-300%-ot. Mire? Arra, hogy kitölti a pohárba? Ezt otthon ugyan annyi idő alatt megcsinálom. Próbálj meg pizzát csinálni. Ne megvedd a tésztát.Dagassz, nyújtts, szeleteld a cuccokat, süsd meg. Rájössz mekkora macera! Ezeket gondold végig. A vendéglátás átlagos haszonkulcs 300% körül van. Fizetik az embereket, a bérleti díjat, a közüzemi számlákat, és ne adja isten még keresni is akarnak...mert ők sem ingyen csinálják. Mondom, én is vendéglátózom, tehát mondjuk úgy, van némi foggalmam a dolgokról...

    [ Szerkesztve ]

  • dabadab

    titán

    válasz Rossi #118 üzenetére

    "De egy pizzéria nagy tételben vásárol pl. Metro-ban 1 mázsa lisztet, 10 kg élesztőt stb."

    Viszont a pizzerianal ott a munkaero koltsege, a rezsi, a berleti dij, meg egyebek.

    DRM is theft

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Rossi #121 üzenetére

    Te miről beszélsz? 1 ember napi 8K? Összesen? Foggalmad nincs az életről...Tudod mennyit keres egy szakács jobb helyen? Egy kisebb étterem mondjuk dolgozik összesen 18-20 fővel (üzletvezető, szakács, mosgató...stb) Egy olyan ember, aki havonta 40K-t keres, az az étteremnek 70K-jába van. És ez a 6 órás minimálbér, ami adómentes. Ezzel számolj. Egy kisebb étteremben ha a teljes bevétel 20%-a megmarad, már boldogság van. Monduk egy napi 1M-ot forgalmazó étterem-ből (kb 30-40 főt foglalkoztat), ha a tulaj hó végén kivesz 3-4M-et, az már jó. Tudod mennyi egy ilyen éttermet felhúzni? Kb. 100-130M. Tök jó. Mielőtt hülyeségeket irogatsz gondold már végig...

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Rossi #137 üzenetére

    Ahogy jónak érzed...

    De egy szakács nem havi 40K-t keres...LOL. Egy normálisabb helyen egy szakács fizetése 9-10+K/nap. Ezért írtam, hogy nem sok foggalmad van az életről, legalább is erről a területéről. 10K+járulékok. Ezt elég nehéz úgy osztani-szorozni, hogy 8K jöjjön ki egy napra...

    Mindkettőben egyet értünk. A 30M-ós és az 50M-ós példából kiindúlva is.

    Nézzük egy kicsit a számokat.
    Átlag fogyasztás mondjuk egy átlagos étteremben 3000 Ft/fő (1 üdítő, leves, főétel).
    Mondjuk egy átlagos vendég 1-,5 órát tölt el az étel mellett. Ami azt jelenti, hogy egy 20 asztalos (az egyszerűség kedvéért 4 fős asztalok) étterem, ha 11 órás (12-23-ig) nyitvatartás alatt teljes teltházzal (tehát minden asztalnál 4-en ülnek, sorban állnak, amint felállnak az asztaltól, leül a következő ember) képes napi 2,6M Ftos forgalomra. Mint tudjuk ilyen étterem elég kevés van, sőt bátran állítom, ilyen NINCS. Szerintem, ha napi 20-30%-os kihanáltságot számolunk korrekt. (Ebbe ugye benne van a holtidőszak, amikor pang az étterem, és benne van, az is, hogy minden asztalnál ülnek, de nem 4-en, hanem egyedül, ketten vagy épp négyen). Tehát egy ilyen étterem kb. 5-700e Ft-ot csinál naponta. Tehát még messze az 1M/nap.

    Te felépítesz egy ilyen éttermet 50M-ból. Jó. Megveszem a berendezést, min 20M. (Egy fagysztókamra mondjuk 4M körül mozog) Tehát ott tartunk, hogy 70M, napi átlagosan 600e Ft-os forgalommal. Akkor nagyon túllötem a célon, ha egy napi 1M-ós éttermet 100M+-ra mondtam?

  • TazLeacher

    nagyúr

    válasz Rossi #141 üzenetére

    Neadjisten keresni is akarnak... Ne kelljen már sajnálnom őket (titeket), 300%... Hát ezért járkálnak az étterem/pizzéria tulajok S8-as Audikkal, meg 7-es BMW-kkel.

    Ez volt az a HSZ-ed, ami kinyitotta a bicskát a zsebembe...sajnos ennyit látsz, ezért kaptál ilyen hangvételű üzeneteket. Ez súlyosan becsmérlő volt elég sok emberre. Mostmár láthatod, hogy aki megteheti, hogy hasonló kaliberű autókkal járjon az:

    A. Nem ebből vette, hogy lehúz téged az 1000Ft-os pizzájával.
    B. Rendesen megszenvedett ős azért, dolgozott eleget, hogy ide juthasson.

    És ez a legnagyobb bajom....az irigység. Irigykedni nem azt midnenki tud, de utánuk csinálni...továbbra is tartom. A lehetőség midnenki elött áll, ha ilyen egysezrű az út egy S8-hoz, vagy egy 7-es bömöshöz. Ha ennyire egyszerű lenne, mindenki ezzel foglalkozna. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a jelen gazdasági helyzetben az olyan ágazatoknak, mint a vendéglátás a legnehezebb. Fogy a pénz. A cipőt megveszed, mert kell. A kenyeret megveszed mert kell. Étterembe meg nem mész, inkább megcsinálod otthon. Ezen tudsz spórolni. Mindíg mi érezzük meg először, ha valami nincs rendben az országban. És ez nem a Gundel és társaira vonatkozik. Aki oda jár, annak tegnap is volt, holnap is lesz. Ez a hétköznapi ember éttermére vonatkozik, mint Te vagy én. (Bocsájts meg, ha nem ide tartozol, ezt nem pejoratív értelemben értettem, az anyagi helyzetetdről nem tudok, és nem is kívánok tudni semmit)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák