Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
és kattint
-
Lenry
félisten
semmit
leszoktam az itthon kajálásról és a szendvicsről.
így meg persze drága az ebéd meg a vacsora, 2-3000 JMF is elgurul egy nap ételre, szóval ha egyszer családos emberré válok, akkor két dolgot egészen biztosan életem párja fog intézni:
- az étel beszerzését*
- az étel elkészítését
én esetleg a pre- és post-főzési pusztítást vállalom* a múlt héten rá kellett jönnöm, hogy meglehetősen impulzív módon vásárolok, tehát azt veszem meg, ami épp szimpatikus és finom, cserébe drága / nem táplál / egészségtelen / kevés.
ez megint csak kevéssé költséghatékony, de egyelőre ezt ignorálom, mert boldoggá tesz, cserébe tudom, hogy min tudok először faragni, ha szükséges.Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
jookomak
őstag
Süss le húst, és azt tedd a kenyérre. Olcsóbb, és jobb, mint mondjuk egy pulykasonka. Ha csirkemellből csinálod, kevés olajjal, akkor végképp nem lehet rá mondani, hogy hízlal, vagy egészségtelen.
Sokkal szívesebben eszek szendvicset olyankor, mint mikor csak párizsi, zala, szalámi, vagy valami ilyesmi van.
Amúgy ha már minőségi felvágott, a zimbo termékei elég jók, sonkából pedig a pápai extra. Meg persze házikolbász ftw. -
Blindmouse
senior tag
Általában Carrefour sajátmárkás felvágott + sajt, mert azok kb 5-10 euróval olcsóbbak kilónként + majonéz / kecsap vagy szósz. Persze itt belgiumban vékonyabbra vágják a kenyeret, nem kell tornyozni. Jó még a sós mogyoró krém is magában. Vagy Nutella magában. De azt vettem észre ha kimegyek venni egy sültkrumpli + sülthús kombót akkor sem jövök ki annyival rosszabbul.
A minőség határozottan romlik arrafele. Nem tudom mikor lett a trapista sajt szinonímája a zsírgombóc erjesztve, de ma csak olyat lehet már kapni.
[ Szerkesztve ]
3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace
-
DeFranco
nagyúr
Ú, ez jó ötlet, kaptunk egyszer egészben házilag füstölt csirkemellet, az isteni volt. Hogy sütöd le?
@Blindmouse: vannak még jó sajtok, de ritka, és arra is azért rá lehet idővel unni. Zsíros trappistáról nem tudok jóról, de száraz trappista és brie vonalon azért van még ez-az.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
up
-
krizmo_
addikt
Üdv!
Mi szoktunk itthon készíteni felvágottat, csirkemellből, karajból, sertéscombból. Most legutóbb malachúsból csináltuk, úgy, hogy rajta hagytuk a karajon a bőrős részt. Bepácoljuk a húst, hagyjuk állni, lassan megfőzzük, és a főzőlében hagyjuk állni, amíg ki nem hűl, majd végül alufóliába tekerve sütőben megsütjük.
Ha nincs egyben a hús, sima cérnával át lehet kötni. Fűszerezni sokféle módon szoktuk, de a sima só, bors, foghagyma is nagyon finom.
Amivel most próbálkozunk az az aszpikos felvágott, de azt még nem sikerült vékonyan szeletelhetővé elkészíteni.
Amit szoktunk még csinálni az az, hogy itthon készítünk péksüteményeket. Az is jó ötlet. -
Eastman
őstag
Kicsi arra az esély, hogy találsz ilyen nőt. ...viszont egyre jobban tudnak pl. polcot felszerelni a „tökös csajok”.
Múltkor találtam egy hirdetést amiben a lány az almáspitétől a kerékcseréig leírt mindent, + azt, hogy elég komoly fizetése van. Majdnem megkérdeztem tőle, hogy akkor minek keresel magad mellé bárkit is, mikor férfi és női szerepben is vagy egyszerre?
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
DeFranco
nagyúr
a péksütemény még várat magára, a kenyérsütő szépen dolgozik, de a sütőnk még elég "vad" ég benne minden, nem tudjuk még rendesen szabályozni. Cserepet már szereztem, majd be lesz applikálva.
A csirkehúst gondolom nem főzitek sütés előtt, ugye? Miben pácoltok? Mennyi ideig sütitek/főzitek?
-
krizmo_
addikt
A mi sütőnk is elég meredek, ki kellett tapasztalni hogyan használjuk, elég régi darab már.
A csirkemellet úgy csináltam, hogy egy egész csirke mellét lefiléztem, bepácoltam sóval, durvára őrölt színes borssal, granulált foghagymával, összeillesztettem, majd egy cérnával jó szorosan össze kötöttem. Majd betekertem alufóliába, olyan volt mint a szaloncukor, és így főztem meg vízben, olyan 1 órát, lassú lángon, majd sütőben oda pirítottam neki kicsit.Pácolni szoktunk, amit írtam is fentebb só, színes őrölt bors, piros paprika, majoránna, köménymag, bazsalikom, szója szósz, worchester szósz. Zsiradékként olíva olajat használunk.
Kb 1.5 -2 órát szoktuk főzni a 1.5 kg karajt vagy combot lassú lángon. Aztán sütni csak annyi ideig szoktuk, hogy kérge legyen, alufóliával áttekerve. Találtam egy képet, ez most egy comb darab: -
e=mc²
őstag
A felvagottakhoz tudnam javasolni a hentesboltokat! Durvan finomak szoktak lenni 30-50%-al kevesebbert, mint mondjuk egy nagyobb boltban.
Ambulimax Provider
-
jookomak
őstag
Veszel csirkemellet, vagy filét, ha nem akarsz csontozni, aztán felvágod kb. ujjnyi vastag szeletekre. Befűszerezed amivel szeretnéd, bors, fokhagyma, rozmaring, provence-i fűszerkeverék, gyros fűszer, szinte minden megy hozzá, kis olajjal leöntöd. Illetve egy tálba előre beszórod a fűszereket olajjal, és abba tunkolod a húst. Ha nincs időd, akkor is jó, ha ráér, akkor berakod pár órára a hűtőbe. Nekünk van ilyen grill-serpenyőnk abba egy kis olaj (még jobb, ha kókusz-zsír). Nagy lángon "kérget sütsz" rá, hogy ne száradjon ki, utána alacsony fokozaton megsütöd. Ha kész, akkor meg feltrancsírozod, és kanállal pakolod a kenyérbe szendvics alapanyagként. Kicsit száraz lehet, szóval kell bele sok zöldség, meg valami folyékony cucc is.
Tepsis megoldást annyira nem vágom, azt inkább anyám szokta, de gondolom ott nem kell olyan vékonyra vágni, tán mehet bele az egész mell is, kis víz meg olaj (kókusz) alá. Alufólia a tepsire, egy idő után levenni, és megpirítani. -
Dany007
veterán
Kb úgy vagyunk mi is, mint ti. Csak azzal a különbséggel, hogy én nem vagyok hajlandó megfizetni a prémium kategóriás ételek árát azért, hogy a pár éve hétköznapinak mondott minőséget kapjam meg. Nálunk a sajt is kezd luxusszámba menni.
Úgyhogy nálunk marad a kenyér meg egy jobbfajta margarin vagy vaj. Pirítós...De igazából nagyon nincs is rá igény. Hazajövünk a melóból fél5-5- környékén akkor eszünk "ebédet" főttkaját, aztán vacsorára már nem jut idő. Előbb elalszunk minthogy megéhezzünk.
Reggelinek szoktam venni 5 kiflit meg 5 deka paprikás szalámit aztán viszlát. fél 5-ig kihúzom vele.Néha szokott itthon lenni pár deka szalámi, paprika, paradicsom, esetleg uborka. Na meg sajt. De ez már egyre ritkább. Múltkor pl nagyon felhúztam magam azon, hogy ~ 1000 forint volt kilója a paprikának az Intersparban. Hát bmeg ez már majdnem a csirkemellfilé kilónkénti árával vetekszik és azért mégis csak egy nyamvadt kis zöldség. C vitamin van benne, de közelébe se ér a csirkemellfilének. Legalábbis nálam, én nagy húsevő vagyok... heti 4-5 alkalommal van hús "ebédre".
Szóval nem tudom mi a jó megoldás. Mi próbálunk áttérni valami alternatív vacsorára. Mert azért hétvégén szokott kelleni a vacsi. Ilyen pl a virsli. Amit spéci módon szoktam megcsinálni. Kis hagymával, pár szeled backonnel stb megtűzdelve és egybe melegítve. Ha van otthon, akkor rakok rá még kis sajtot... erős pistát... és az egészet "összefőzőm" a micróban. Ez úgy megy, hogy berakom mondjuk 3 percre és teszek rá fedőt. Hogy a kicsapódó pára relatíve közel maradjon. És úgymond a saját levében főjön. Majd mikor lejárt a 3 perc, hagyom kb még 3 percig "főni". Úgyis rohadt meleg. És így szépen "összefőnek" az ízek.
Aztán ezt ízlés szerint kenyérrel majonézzel / mustárral / kethuppal esszük.Aztán ott a tojás rántotta, amit szintén ezerféle módon tudok elkészíteni, felturbózni.
Plusz néha szoktunk venni grillkolbászt is, van pár spéci fajta. Az is frankó tud lenni.
Néha csinál az asszony ilyen majonézes salátát. Fagyasztott zöldségmix + majonéz asszem. Na az is kajak finom vacsira.
Szal lehet ezek mégsem olcsóbbak, mint pár deka prémium szalámi, de összességében mégis több. Összetettebb kaják amivel szerintem jobban lakik az ember és többet nyújt mint egy szelet kenyér, vaj meg szalámi, esetleg némi zöldség feltét.
Ja meg néha szoktunk csinálni ilyen fetás pirítóst. Feta sajt + lila hagyma + olvia olaj + petrezselyem. Mindez 2 napig érlelve a hűtőben. Majd pirítósra kenve brutális ízorgia. Nekem nagyon bejön. Csakhát ez sem épp az spórolás iskolapéldája.
Egy szó mint 100, nemigazán tudsz ma már olcsón kijönni úgy, hogy közben jól is lakj és valamilyen szinten minőségi cuccot egyél. Ez a szomorú igazság. És az egy dolog, hogy nincs pénz, mert most mi is megvagyunk szorulva, de az kifejezetten dühítő, hogy jóformán csak a prémium márkákkal kapod azt a minőséget, amit pár éve még alapnak tekintettél.
-
sutszi
veterán
abba egy kis olaj (még jobb, ha kókusz-zsír). Nagy lángon "kérget sütsz" rá, hogy ne száradjon ki, utána alacsony fokozaton megsütöd.
Ha ujjnyira vágott csirkemellnek odapirítasz akkor kb meg is sült a kéreggel együtt...Ez nagyjából 2-4 perc...
A kókuszzsírral volt szerencsénk. Fasza cucc, de mocsok drága. Az olíva olaj kicsit barátibb áron van.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
jookomak
őstag
Jobban belegondolva, érdemes lenne megnézni pár "gyúrós" étrendet. Ha bírod a viszonylagos monotonitást, akkor akár még olcsóbban is ki lehet jönni, mintha az ember megvenne mindenféle fornettit, meg párizsit. Macera sok van vele, mert 1-2 naponta főzni kell, de amúgy sokaknál bevált. Még ha nem is edz az ember, a tápanyagokra akkor is ugyanúgy szüksége van, max. kisebb mennyiségben. Szentháromság: csirke, rizs, zöldség. Kevés telített zsír, fehérliszt, és cukor.
sutszi: oliva olaj elvileg nem bírja a magas hőfokot, szóval sütni nem ideális benne.
(#19) DeFranco Reggelire szinte mindig zabpehely+fehérjeturmix megy nálam, általában 3-4 órát kibírom vele. Tízóraira viszont jól esik egy csirkés szösszenet.
[ Szerkesztve ]
-
Gergő_
őstag
Avokádó, egy kevés majonéz és olivabogyó, talán egy kevés paradicsompüré.
hagyma,paradicsom, sajt. -
sutszi
veterán
Ezt tudom(nem mindegy mit jelent a magas hőfok és mennyi ideig)...de mint már írtam az előbb is mocsok drága. De alapvetően a legáltalánosabb sütésre használta zsírok és olajok amit manapság az emberek használnak nem bírják a magas hőfokot. Nem vitatom a kókuszzsír ilyen terű előnyeit, de ár/érték aránya borzalmas...
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
DeFranco
nagyúr
Megszorulva nem vagyunk, csak (ismersz) szeretek annyiból kijönni, mint 5 éve Az egészséges táplálkozás viszont nekünk fontos, és ennek része a bőséges és vátozatos reggeli, mint a nap legfontosabb étkezése.
A zöldség-gyümölcs árak szánalom, látod írtam is, hogy arra megy el a legtöbb, de ezt hagyjuk is most. Interspar mondjuk heroin ár mindenre ami nem sajátmárkás termék, így oda nem járok.
Virsli nálunk is játszik, meg a grillkolbász is, nálam még a debreceni is, de ezek a virslin kívül viszonylag különleges kajának számítanak, virsliből meg a jó drága, de leginkább már nem létezik (régen a délhús jó volt).
Olcsóbbnak meg ki lehet jönni olcsóbban, pont ezt taglaljuk, ha azt nézed, hogy rendes felvágottat 2000 alatt nem kapsz, de sajtot sem, akkor (főleg ha sajtos-felvágottas szendviccsel számolsz) egy jó pácolt-sült karajjal beljebb is vagy. Igaz időráfordítással jár.
Épp ezért írtam meg ezt a bejegyzést, mert lehet tapasztalatot cserélni, és végül mindenki jól járhat. És mit mondjak... szuper ötletek jönnek!
Fetás cucc ruley, megy a listába (holnap megcsinálom)
-
jookomak
őstag
Fetáról jut eszembe, görög saláta megy?
Amúgy virsliről meg az ugrott be, hogy szánalom. Egyszerűen nem kapni normális virslit. Viszont: ósönben vettünk valami "Eperjesi kolbász" nevű cuccot. Olyan, mint a debreceni, csak kisebb. Marha jó íze van, csak hát az is 1300/kg, ami csirkemell ár, viszont azért messze nincs benne annyi hús. Kedvenc összetevőm az ipari szalonna, ha valamiben nincs, azt nem is veszem meg.
-
sutszi
veterán
Hát igen...a saját készítésű dolgok egyetlen komoly "hátránya", hogy plusz időbefektetéssel jár...
Szerintem viszont megéri...Nekünk első helyen áll, hogy egészséges legyen, tudjuk mit eszünk és emberi áron menjen a beszerzés.Tepertőkrémmel én így indultam el: Ledaráltam a tepertőt, lilahagymát és/vagy vöröshagyma, só és bors. Ez szerintem az alap. Elrontani nem tudod, az arányok a abszolút az ízléstől függenek. Megbolondítani bármivel lehet, én pl száraz kolbászt daráltam hozzá...ez is ott van a bajnokok reggelije listán. Bár már régóta nem csináltam ilyet mert nem találtunk normális tepertőt.
A kiadásokkal kapcsolatban egy tipp. Nálunk van egy(több) excel tábla 2008-ig visszamenőleg, hogy mikor mire mennyit...Kicsit nehéz tartani, hogy be legyen írva rendszeresen, de nagyon tanulságos tud lenni.
A kajához visszatérve. Így évek múltán lehet jól látni mi a helyzet...A bolti kenyerek egyszerűen a vicc kategória. Ami nem annak meg az árán megy a sírva röhögés...kb 1/10-ed áron ki lehet hozni...Kimondottan utálom is ezeket. A saját kis kenyérre reteszek egy ilyen saját comb/karaj/csirkemell szeletet...hát nagyon más amikor színhúst eszel...erre én írom rá, hogy 100%...Totál más a tápértéke. Hamarabb jóllakok tőle és nem ettem meg 5-6 féle E23432 akármit. (Ez már csak azért érdekes mert bolti cuccokból kb dupla mennyiség fogyott ahhoz, hogy elég legyen...biztos sok hasznos dolog volt benne. Nem ártana megreformálni az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályokat)
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Viszlát
addikt
Tudok megbízható hentest a 13. kerületben, tizeniksz éve oda járó barátok ajánlották és annyira bejött, hogy amikor fent éltem, átjártam a 6. kerből én is. Gyönyörűséges minden, még arra is figyelnek, hogy gusztusosan legyen kirakva, mindent lehet kapni mi szem-szájnak ingere. Arról nem is beszélve, hogy sütnek helyben kolbászt, hurkát meg néhány féle húst, amit képtelenség kihagyni, heti egyszer levegő után kapkodva jöttem ki onnan.
Ami a virsli témát illeti, egyetértek, hogy már a drága sem az igazi. Ezzel szemben vicces, de találtam jó virslit, ami igazából nem is virsli, de nagyon finom, mégpedig a LIDL-ben. Úgy hívják: Csirke rudacska, most rákeresve találtam egyből finnyáskodót, mert, hogy fura dolgok vannak benne, de mivel rendes virsli íze van, teszek rá magasról, néha belefér, úgysem ezen élek.
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
krizmo_
addikt
Gondoltam készítek a mai reggeliről egy képet:
Ami sokat lehet még spórolni az az, ha figyeled az akciókat. A mai reggelink sült padlizsán volt, mozzarella sajttal a tetején, ez most akciós volt a Lidl-ben, mindkettő. A kenyér is saját sütés, amúgy.
Nagyon szeretjük a húst, de a padlizsán elég jó húspótló, nyaranta igen sokat megeszünk belőle, így mint most, de szoktunk mellé cukkinit is sütni.
Margarinnal, majonézzel, paradicsommal, olíva bogyóval nagyon finom, és persze foghagymával, de azt hétköznaponként inkább este szoktuk fogyasztani.
Ilyen jó húspótló még a gomba is, tükörtojással mondjuk.
Ami még eszembe jutott az a körözött, az nem túl időigényes.
Néha napján csinálunk még bundás kenyeret, lapcsánkát, müzliből kitalált süteményt. Ezek még nem hangzottak el, gondoltam leírom őket.
Ha megszokod, hogy 10 percet mindennap kell erre száni, egy idő után nem lesz nehézkes.
Mi is szeretjük a minőségi cuccokat, és úgy vagyunk vele, hogy inkább eszünk vajas kenyeret jóféle vajból, kenyérből, zöldségekkel, mint azt a sok mű cuccot. Valamilyen zöldség nálunk mindig van itthon.
Ebédet is úgy oldjuk meg, hogy mindig van főzve, és az van elvíve. Már kitaláltuk, hogy lehet a időhatékony módon megoldani a minden napi ebédet. -
Dany007
veterán
Hát hogyne ismernélek! És igazából most így nem is értem.
Tehát alap, hogy te amolyan "filléreskedő" vagy. De azt mondtad nincsenek anyagi gondok. De közben mindenből a frankó minőséget keresed. Kérdés, hogy azért nincsenek anyagi gondok mert filléreskedő vagy, vagy mert amúgy is jól kerestek és ez a filléreskedés csak amolyan hóbort nálad? (én erre tippelek )
Mert érted, azt mondod jól elvagytok anyagilag, de akkor meg miért nézed az árát ennyire ha pont minőséget akarsz enni / venni?Nálam valahogy a kettő üti egymást. Vagy megveszem mindenből a legjobbat és akkor nem érdekel az ára, vagy spórolok. És sajnos a spórolás a legtöbb esetben egyenlő a minőség és/vagy a mennyiség visszafogásával. A kettő szerintem nehezen összeegyeztethető.
Egyébként a rendszeredet nem tudnám átvenni, azon egyszerű oknál fogva, hogy a bevételeink sohasem fedezik a kiadásokat. Egyszerűen nem elég arra, hogy megéljünk belőle. A plusz maszek munkáimból élünk meg. Az meg teljesen változó havonta, hogy mennyi. Van, hogy csak havi 20 de van, hogy havi 80. Így engem mocskosul frusztrálna mindent írogatni aztán meg izgulni, hogy mikor jön már be valami maszek munka nehogy mínuszba menjünk át. Főleg most, hogy csak a gyerekre elmegy vagy havi 60k.No, de a fetás cucc kajak jó. Kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá. Amit még imádunk az a minőségi camembert sajt + chili-szósz! De csak amolyan csipegetésnek. Hogy a kékpenészes sajtokról ne is beszéljünk... hmmmm. De azok már tényleg jó drágák.
Egyébként a Debrecenit én is szeretem. Csak sokszor van benne kis mócsing darab vagy porc darab még a jobb minőségűben is... attól meg hányingerem lesz. Semmiből sem eszem meg a csontos húst vagy hasonlót.Ja és ha már itt tartunk, meg egészség meg óccsóság minden. Valaki ajánljon már nekem egy jó halat! Amit fagyasztva lehet kapni, nem kell miatta pucolni meg halatölni nekem... Szal valami fagyihalat amit frankón meglehet sütni / fűszerezni aztán enni.
Mert amit mostanában vettünk, legyen az olcsóbb vagy drágább az mind katasztrófa. A legutóbbitól kifejezetten rosszul lettem. Olyan volt érzetre mintha fűrészport ennék. Ritka szar volt. Ráadásul a fele víz volt, ami szépen kisült sütés közben... Majd a "hal" apró darabokra esett szét még sütés közben.
És ez eddig kb az összes fagyasztott hallal megtörtént amit vettünk. -
krizmo_
addikt
Ugyan, szervezés kérdése az egész. Ismered a mondást arra van időd, amire akarod, hogy időd legyen.
Azért 10 perc reggelente nem olyan sok, legalábbis nekünk belefér.(#29) jookomak
Jesszusom, igaz.... Mindig pirossal javított, én meg rávittem hogy javítsa ki. Pedig mindig megszólok másokat, mert elrontják....hát ez van, kellemetlen ez most nekem.
Amúgy kösz.[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
igaz.
én azt akarom, hogy aludni legyen időm, ezért a 8 órás munkakezdéshez 7.20-kor kelek és 7.40-kor indulok dolgozni. 50-re ott vagyok, kávé.
ebbe már nem fér bele a reggeli, plusz bármennyire is éhes vagyok reggel, egy falat nem menne le a torkomon, mert egyszerűen nem kívánom az ételt (igen, ez eléggé ellentmondásos az "éhes vagyok" dologgal, de ez van)[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
jookomak
őstag
-
krizmo_
addikt
Korábban én is úgy voltam vele, hogy nem tudtam reggel enni, pedig éhes voltam. De most már valahogy megváltozott ez. Mi mostanában 6 körül kelünk. Pedig elég későn fekszünk.
Párom mindig felkel 6 előtt, pedig 9-re megy dolgozni, nem egy nagy alvó. Van, hogy én tovább alszom ilyenkor ágyba kapom a reggelit.
Nekünk fontos a reggeli, meg együtt lenni kicsit a nap megkezdése előtt, beszélgetni, vacsora ugyan így.
Mindenkinek más fontos. Eddig megtudtuk oldani az évek alatt ezt, munka, tanulás mellett.
Ha meg álmosak vagyunk, korábban lefekszünk. -
DeFranco
nagyúr
Persze, megy a görögsaláta, csak az azért extra pepecselős, és nem áll el. Max. egy hétvégi vacsorának tudnám elképzelni.
Én a debrecenivel vagyok így, csemege, néha belefér, pont jó, ha jut havonta, kéthetente egyszer. Így jobban is élvezem.
(#24) sutszi: a tepertőkérmmel a fő problémám, hogy nem tudom ledarálni, mert csak egy vacak motoros darálónk van, amiben a perselyben ragad az adag fele... nem megy vele, botmixer meg nem viszi rendesen.
A kiadásokra komplett táblázatrendszerem van, nekem is kb. 2008 óta, hat féle kasszával, havi lebontott költségtervvel, befektetési és finanszírozási modellekkel, plusz mellé jön egy komplett rezsi fogyasztás- és költségstatisztika, szóval képben vagyok
A kosztpénz az azon kivételek egyike, amit tételesen nem követünk hanem havi keret van (most két főre 40k, de ebből megy minden, főzés is, háztartási vegyiáru is, csomagolóanyagok, wc papír, minden), és csak akkor nézzük meg tételesen, ha nem jövünk ki belőle. Pár hónapig vezettük, így tudom, hogy mire mennyi megy el, a fogyasztási szerkezet stabil, így kontroll alatt tudom tartani.
Minden más forint-fillér elszámolás alá esik a költségvetésben. Írtam erről anno, nem hitték el a számokat, simán rámfogták, hogy hazudok
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok itthon kifejezetten szigorúak a nyugatiakhoz képest, de így is "ipari" termékeket kapunk. A kenyeret mi is sütjük hónapok óta, tényleg röhej, hogy a fehér kenyér is olcsóbb, mint a bolti, de ha csinálok egy rozsozs-szezámmagosat, az nekem ugyanannyiba kerül, mint a fehér, a boltban meg tízszerese az ára. És örülhetek, ha nem a karamelltől barna. Most térünk át a kenyérre valóra, ezért is örülök a sok ötletnek
-
Dany007
veterán
A kenyérkészítés az áramot beleszámolva is olcsóbb, mint a bolti? Mondjuk egy 300 forintos (1kg) Tesco-s helyben sütött kenyérre gondolok. Egyszer mi is próbáltuk kölcsön kenyérsütővel... és az egy dolog, hogy nem sikerült valami túl jóra , de ilyen 2-3 órás programokról volt szó a gép meg ilyen 800-850wattos volt. Ergo ha a gép megy 2-3 órát akkor az már csak áramban olyan 80-100 forint környékén mozog. Ami már itt kb 1/3-ada a bolt kenyér árának és még semmi konkrét alapanyagot nem számoltunk bele.
Szerk.: most nézem. Havi 40ből kijöttök ketten fullon mindenestől kaja reggeli / vacsora / ebéd nasi (üdítő) akármi?? Az amúgy szép! Nekünk gyerek előtt 2 éve sikerült ennyiből kijönni kettőnknek. Majd lett 50 és mióta gyerek van, azóta több...
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Erre most soron kívül: számold ki:
75 dekás kenyérhez kell
45 deka liszt,
27 deka víz,
három evőkanál olaj,
kettő és egynegyed evőkanál cukor,
egy és egynegyed teáskanál só,
egy teáskanál élesztő (granulátum)Három órát megy a gép, de közel sem végig maximális teljesítményen, kb. egy órát süt, a maradék két órából egyet keleszt, egyet dagaszt (teker egy lapátot).
Én olyan 200 Ft köré taksálnám kilóját árammal együtt, de most csak a hasamra ütöttem, lehet 250, de akkor sem törnék fel sírásban, ha 300 lenne. Cserébe finomat eszel, olyan héja van, hogy sírva fakadsz, tudod mi van benne, és a frissen sülő kenyér illata lengi be a lakást kétnaponta. Igaz kell hozzá kis howto-fu de bárkit kiokosítok ingyen, hogy miből és hogyan csinálja, azóta Winner is süti a kenyeret Az áramot én nem mértem le, de biztos van nálam nerdebb itt, aki megtette.
re:szerk: azért nem egyszerű, mostanában befigyel a minusz, ha nem figyelünk, pont fent is írtam. Azért a drágulást megérezzük mi is, de még kitartunk. Amíg lehet nem emelek keretet. Össze lehet hozni, csak oda kell figyelni, meg észnél kell lenni. Pedig egyáltalán nem nélkülözünk, sőt... kifejezetten jól tartjuk magunkat, csak a felesleges hímtagságokat hagyjuk el.
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
Hát most ezt így tényleg nem egyszerű kimatekozni.
Én sem arra gondoltam, hogy ha 300-ra jön ki akkor ne érné meg. Még szép hogy megéri úgy is. Többért is.
Csak ahogy nézegettem a gépeket a neten, láttam hogy 7-800 watt az átlag. Van amelyik megüti a 2000 wattot is.
És emlékeztem, hogy 2-3 órát megy. Persze nem végig fullon, kéne egy átlagot számolni. Na a lényeg, hogy ha már ilyen magas a teljesítménye és ennyi órát megy, akkor lehet, hogy érdemes az áramot is belevenni. De az átlagot csak egy mérő tudná megmondani pontosan.Persze, érthető, hogy átlépitek a havi 40-et. Így is max respect érte! Mondom, anno mi is kijöttünk havi 40-ből üdítővel(!) (persze nem 100%-os naranccsal). Aztán ahogy most az elmúlt két évben brutálisan megemelkedtek az árak, már csak havi 50-ből jöttünk ki. De InterSparban vásárolunk és kezdek rájönni hogy az bizony piszkosul drága. Én sem panaszkodom mert a rendszeres főzés mellett az ésszerű spórolás hívei vagyunk. És még így is heti ~4-5 alkalommal van hús. De ha főzelék van, ahhoz is van mindig valami hús. Ez az én mániám. És tészta szinte nincs is, mert nem kedvelem. Max bolognai van, de ugye ahhoz is kell darálthús.
Szóval tudom én, hogy ki lehet jönni így is jó kajákat készítve. Csak mivel minőség meg egészséges étel-mániás lettél meglepődtem hogy ezt ennyiből is meglehet oldani.De már egy ideje nem igazán figyeljük a keretet. Csak úgy hébe-hóba. Mivel a gyerek nagyon megdobja a költségeket. Elég finnyás, nem eszik még meg minden kaját amit mi. Ezért havonta kell neki 10-15db bébiétel is. Ami már önmagában is 4-5000 forint. Plusz a pelenka is havi 5-6 ezer forint. Plusz kap puddingot, gyümölcsöt meg 1-2 ilyen extrát... Az még párezer forint / hó... Szóval jó 10-15k plusz a gyerek miatt csak kaja terén. Így már nincs kedvem számolni se tartani a havi 50-et.
Most azt tervezzük, hogy felmegyünk a fehérvári Auchan-ba és csinálunk egy nagyobb bevásárlást. Már csak a neten fentlévő áruk árából is megérné. Plusz állítólag messze olcsóbb, mint az Interspar. Így kb még plusz benzinköltséggel együtt is jobban fogunk kijönni. Elvileg.
Viszont ahogy mondod is, a végletekig nem lehet húzni. Brutálisan emelkednek az árat. Ezt már nem lehet ügyeskedve, spórolva kiküszöbölni. Mint írtam is az Intersparban az elmúlt 2 évben kb 25%-kal emelkedtek az árak. Közben a fizetésem pont 0%-kal.[ Szerkesztve ]
-
baluka26
veterán
Frankó, Aldis árukát próbáltad-e már?
They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
DeFranco
nagyúr
És el is árulod, hogy hol van ez a hentes? Lehet tiszteletemet tenném
(#26) krizmo_: jól néz ki, de reggelire-vacsorára mostanában ennyi időt sajnos nem tudunk szánni, max. hétvégén. Az ebédet már mi is főzzük, most hogy van mosogatógép, belefér az időbe szerencsére. Vicces, mert ha azt nézem, hogy nettó mennyit spóroltunk már az ebéden, akkor egy év alatt kitermelte az árát a gép
(#28) Dany007: az egy dolog, hogy hogyan keresek, egyébként nem keresek túl jól, de ennek a keresetnek is csak egy részét költöm el (törlesztéseket és lakáskasszát nem számolva 70k a havi keretem). Ami ezen a részen felül van, azt szigorúan félreteszem. Így a válasz kettős: ennyi a keret, ez nem sok de nem is pocsékul kevés, és azért jövök ki belőle jól, mert sokat foglalkozok vele, hogy mire költök és mire nem. Így jut is, marad is. Panaszkodhatnék is, hogy mire nem jut, mint ahogy teszik sokan, de inkább megoldom.
Én sem mindenből az elérhető legmagasabb kategóriát veszem meg, hanem ami ár-érték arányban a legjobb. Van egy minimum szint, aminél nem adom alább, és ez az átlaghoz képest magasabb minőség, de így is kevesebbet költök mint az átlag, mert megtalálom a módját.
A fetás cucc ki lesz próbálva napokon belül.
A hallal kapcsolatban sok okosat nem tudok mondani, abból nehéz jót kapni, mi el vagyunk látva vele házilag doszt, de ez kivételes eset. Mirelit halat én nem vennék, mert nincs belőle jó, én legalább is nem ismerek, az ilyen tengeri hal, meg pangasius meg ki tudja még hány féleképpen hívjákoktól meg ódzkondék nagyon erősen, mert azok minősége a moslékkal vetekszik. Bár utóbbi legalább házikoszt. Képzelj el egy táposcsirke üzemet. Na a pangasius ugyanez vízben, sőt, rosszabb. Metroban van viszonylag tűrhető hal, meg persze piacon, de itt is tudni kell mit veszel, hogy friss legyen.
(#18) jookomak: gyúróscuccokat hanyagolom, házikosztot szeretem, megoldjuk, a kenyérre való inkább a kérdéses nálunk (szerencsére)
(#20) Gergő_: eddig nem találtunk jó avokádót sehol, amit találtunk az éretlen ízetlen vacak. Pedig feleségem szerint isteni.
[ Szerkesztve ]
-
danih
addikt
Igaz kell hozzá kis howto-fu de bárkit kiokosítok ingyen, hogy miből és hogyan csinálja, azóta Winner is süti a kenyeret
Taníts, mester
Most komolyan, nem egy ilyen topikot láttam már itt, olvastam is, de pont a dolog "mágiája" vette el a végén a kedvem, mintha kicsit művészet is lenne a dolog, nem csak matematika... -
Viszlát
addikt
Tátra utcában (google szerint 11-es szám, de sose néztem a házszámot. A lényeg, hogy a Katona József és a Raoul Wallenberg közötti szakaszán van az utcának.
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
lapa
veterán
-
Winner_hun
félisten
Áram 17 Ft egy kenyérhez* egy 600 wattos kenyérsütővel. 3 órás program, van kb. 20 perc keverés, meg valamennyi langyosítás az első 2 órában és annyi. Az utolsó 1 óra a sütés, ott van inkább áramfogyasztás de az se folyamatosan (eléri a hőfokot lekapcsol, majd fel, lehet hallani a bimetált)
170 Ft körül jön ki 1 kg fehér kenyér otthon.*ha jól emlékszek, anno mikor próbáltam tán ennyi jött ki. Megkeresem a fogyasztásmérőt, most fogok kenyeret feltenni, megírom ha lemértem.
[ Szerkesztve ]
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
baluka26
veterán
válasz Winner_hun #43 üzenetére
Csillagcsillag: 170 forint anyagáron. Az attól még nem annyiba kerül.
[ Szerkesztve ]
They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
-
Winner_hun
félisten
Ja, van a gép ára amit a gép élete végéig megsütött darabszámmal el kell osztani, hozzáadni mindegyik kenyérhez és annyi. Messze olcsóbb, laktatóbb és adalékmentesebb mint a bolti kenyér + ez fél nap után nem csak pirítósnak az igazi. Ha az elkészítés idejét akarod ide venni akkor gyorsabban elindítom az egészet mint amíg elmegyek a 1,5 sarokra levő pékig..
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
lapa
veterán
nálam alap a vizes zsömle + nosztalgia marha / borjú párizsi. ha nagyon unom, akkor vékonyan kis jobbabb majonéz (heinz vagy univer üveges). lilahagymát vagy csemegét egészben mellé, esetleg egy pari vékonyka majonézzel a harapásnyomba. vajjal ezen nem szoktam küzdeni.
májkrémről már volt szó.
sajtból nálunk nagyjából a pannónia "a" sajt. nem eszünk mindenhez, de gyerkőc kapja, hogy legalább valamit egyen. gazdasszony nem szereti a penészes sajtokat, pedig a camambertes-füstöltsonkás-mézes szendvics kontaktgrillben mindentvivő.
fűszervajat tolunk néha, pultmeleg rendes vaj összedarabolva, bele vagy 1 ek pesto vagy jó sok bazsalikom, némi olivaolaj (attól lesz kicsit habos-krémes), rozmaring, pertezselyem, szárított pari, fokhagyma, kis mustár, só, csepp citromlé. darálóban összedolgoz és fogyaszt. szerintem paripürével hasonló, persze csak minimál kell.
sláger mostanában az atlantik füstölt sprotni, a tonhal flakesszel ellentétben garantáltan delfinmentes, egész csalihaltörzsek. nem keverendő az ugyanilyen paris sprotnival, ami feleannyiért kínálja magát. ehhez vaj, majonéz, akármi más, darájla, keni, eszi.
padlizsán + tojáskrém le lett írva, az is szokott néha becsúszni.
-
danih
addikt
válasz Winner_hun #45 üzenetére
Milyen gépet használsz?
-
baluka26
veterán
válasz Winner_hun #45 üzenetére
A te preferenciád szerint. Más lehet, hogy amikor hullafáradtan hazaér nem szívesen állna neki kenyeret csinálni, nem szívesen várna X órát a kenyérre. Neki valószínűleg drágább, még amellett is, hogy zamatosabb az otthoni. Főleg, ha nincs kedve kikísérletezni.
Ettől függetlenül elhiszem, hogy neked jó, és ez tök klassz dolog.
[ Szerkesztve ]
They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Trek
- PlayStation 5
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPad topik
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Okos Otthon / Smart Home
- A Honor és a Huawei uralja a kínai mobilpiacot
- Yettel topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...