2019. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Príma, akkor addig nem cserélek telót, míg be nem fut az 5G.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#2) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Amennyire én tudom, az 5G internet itt még csak találgatás. Eléggé valószínűtlen, hogy valóban 5G-s mobiltelefonokkal elérhető internetről lenne szó, inkább az 5G halmazba sorolt Ka/Ku hullámsávban működő műholdas internetes szolgáltatásról lenne szó, vagyis nagyobb méretű antennákra (a SpaceX-nél "Pizzadoboz" méretűt emlegettek) lesz szükség hozzá.

Még pár információ:

-SSL-100 műhold "alvázra" épül az első sorozat
-2019-ben fogják indítani egy Vega hordozórakétával az első példányokat, jelenleg nem tudni, hogy a hálózat feltehetően több száz műholdját mikor és mivel indítják.
-Az első műholdak tervezett élettartama mindössze 2 év, ez alapján ezek még csak tesztelésre szolgálnak, nem pedig a végleges műholdas hálózat elemei.
-A technikai leírások szerint 10Gbps sávszélességet tudnak lefele és 30Gbps sávszélességet felfele. Viszont nem tudni, hogy a műholdak összes áteresztő képessége mennyi (ie.: ez az összes sávszélesség, avagy 10, 50 vagy 100 klienst tud ilyen sávszélességgel kiszolgálni egy-egy műhold).

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#3) mikej95


mikej95
(fanatikus tag)

Iridum műholdak is parádésan szerepeltek, mint tudjuk. Megnézem mi lesz ebből.

Azt viszont nem tudják, hogy mi nem tudjuk azt, amiről ők úgy tudják, hogy tudjuk.'

(#4) judas13 válasza Cifu (#2) üzenetére


judas13
(PH! addikt)

+1

"Aki nem hoz döntést, az hatalmas döntést hoz."

(#5) E.Kaufmann válasza mikej95 (#3) üzenetére


E.Kaufmann
(őstag)

Azóta azért fejlődtek jócskán a hálózati és rádiós áramkörök. 20 éve még wifi sem nagyon volt.

(#6) Hieronymus válasza E.Kaufmann (#5) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem az áramkörökkel van baj.
Ha magasan tartod a műholdat, akkor nagy lesz a ping és drágább földi eszközök kellenek a kapcsolat hoz.
Ha alacsonyan tartod a holdakat, több kell belőlük és gyorsan mozognak. Ez nehezíti a kapcsolat tartást.

Nincs

(#7) Madárpók válasza Hieronymus (#6) üzenetére


Madárpók
(fanatikus tag)

Magasan lévő holdaknál plusz gondot okoz a szükséges adóteljesítmény, mobil eszközöknél nem mindegy. Alacsony pályán viszont nagyobb a "légellenállás" és gyorsabban fogy a pályán tartáshoz szükséges üzemanyag.
Szóval ja, nem könnyű dolog.

[ Szerkesztve ]

(#8) Cifu válasza Madárpók (#7) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Még az Iridium is ~780km-es pályamagasságon kering, ott már olyan ritka a légkör, hogy több tíz év, esetleg száz év, amíg a sűrűbb légkörbe érnek. 1000km és a felett (OneWeb / StarLink) viszont már nincs effektív légellenállás, évezredekig relatíve stabil pályán keringenek. Pont ez volt a OneWeb egyik fájdalma, mert az FCC közölte, hogy csak akkor kapnak engedélyt, ha előre eltervezett élettartam-vég tervekkel bírnak - vagyis az élettartam végén a műholdakat bele kell tudni vezetni a légkörbe, ami miatt jelentősen át kellett tervezni a műholdakat.

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#9) Necroman_Mk2 válasza Hieronymus (#6) üzenetére


Necroman_Mk2
(senior tag)

Hm, mivel a fő célpont most az elhagyatott területek (vadon, sivatag, sarkvidék, óceán közepe) lefedése, ezért inkább a minél nagyobb területek befogására fognak majd utazni. Azaz kevés, magasan közlekedő műholdak, legalább is kezdetben.
Tény, hogy a nagy ping miatt nem fog az ember online játszani (max. valami körökre osztott stratégiát vagy kártyajátékot), de az elsődleges szempont itt az elérés biztosítása. Ha némi kihagyással, de üzenetet küldeni vagy internet tartalmat fogyasztani, ide értve a videó nézést is, lehetséges.

(#8) Cifu Ami az űrszemét miatt teljesen érthető elvárás. Bár ha a légköri elégetés helyett meg tudnák oldani valahogy az újrafelhasználást, az sokat segítene.

[ Szerkesztve ]

"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

(#10) Hieronymus válasza Necroman_Mk2 (#9) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"...Azaz kevés, magasan közlekedő műholdak, legalább is kezdetben..."

Nincs kezdetben és később. Nem lehet a fogyasztókkal méregdrága berendezéseket vásároltatni és rövid időn belül cserére kényszeríteni őket. A célközönség többsége, már az első vásárlás akadályát sem képes leküzdeni. A clark övre pozicionált műholdakon keresztül lehetséges kétirányú internet kapcsolatot vásárolni. A berendezés 280-500 euróért lehet megvásárolni.
Ez nyilvánvalóan távolabbi pályán keringő holddal tartja a kapcsolatot. De legalább fix pocizóban "áll" a Föld a körül forogva. Ennél alacsonyabb pályán vagy követed az adott holdat vagy lyukak vannak a kommunikációban, míg a következő beér az optimális zónába.

Nincs

(#11) pusszycat válasza t72killer (#1) üzenetére


pusszycat
(PH! kedvence)

Az S10 már fogja tudni ugy tudom.

" Minél előbb, annál hamarabb." - by pusszycat. Samsung 860 EVO SSD 500 GB inside :) Samsung Galaxy S9 Plus,Huawei P Smart

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.