Új hozzászólás Aktív témák

  • rootmin

    tag

    Üdv!
    Az alábbi kérdéskör kedvéért nem akartam új topicot nyitni, és mivel a megvalósítása valószínűleg szorosan kapcsolódik a routerhez, ezért merészeltem ide postolni.
    Tehát:
    Iskolánkban meglehetősen gyér az internet hozzáférés sávszélessége (4/256 több, mint 50 gépre...).
    Ezen szeretnék változtatni egy 20/20 megabites szimmetrikus Digi PPPoE előfizetéssel.
    Az új kapcsolat több problémát vet fel, ezért írok most ide.
    Az jelenlegi előfizetés a jó öreg, Sulinetes net, ami ugyebár nem jelent az iskolának plusz költséget, valamint egyes OM szolgáltatásokhoz elengedhetetlen, ezért továbbra is megmaradna. Egy kicsit utánaolvastam a témának, és találtam egy ún. Load Balancing nevű eljárást, aminek pont ez a lényege: két internet hozzáférést kapcsol össze, a csomagok pedig felváltha hol az egyik, hol a másik kapcsolaton haladnak. Pontosabban mindkettőn, párhuzamosan. A dolog lényegét értem, azonban tisztában vagyok vele, hogy ez egy elsőre egyszerűnek tűnő, valójában azonban meglehetősen összetett informatikai probléma, éppen ezért vannak üres foltok a fejemben a témával kapcsolatban.
    Nem tudom pontosan, hogyan néz ki a helyi hálózatunk (mivel nem rendszergazda, csupán egy lelkes diák vagyok).Annyit tudok, hogy van egy helyi server, arról fut egy webserver, és egy Samba kiszolgáló. Elképzelhető, hogy az internet elosztását is ez a szerver végi, de szerintem valószínűbb egy router.
    Itt jön a képbe a Linksys WRT54GL. Én magam is rendelkezem ilyennel, és tudom, hogy a DD-WRT firmware képes ellátni a load balancing feladatot is, azaz nem szükséges ezzel terhelni egy külön kiszolgálót. ( Ezen a ponton azért meg kell kéreznem, hogy elbírja-e a közel 20/20 megabites kapcsolat ilyen szintű menedzselésést?)
    Tehát elképzelésem szerint kb. így nézne ki a hálózat:
    DIGI-->Router-->Serverek, switchek
    A routeren meglehetősen összetett QoS lenne konfigurálva, lenne 2 különálló webserver (az egyikről az iskola honlapja, valamint a Samba kiszolgáló, a másikról diákoldalak üzemelnének), a routerre csatlakozatott LAN switch-ek pedig lehetővé tennék (pontosabban teszik, a hálózatnak ezen része már évek óta működik) a hálózati hozzáférést a kliensek számára is.
    Tulajdonképpen most hozzáértő szakemberek véleményét szeretném kikérni, hogy mennyire életképes az elképzelésem.
    Az alapok után pedig még ott vannak a finomságok. A load balancingra tulajdonképpen csak a rendundancia, valamint a már fentebb említett kritiukus szolgáltatások miatt van szükség.
    Meglátásom szerint komolyabb konfigurálást, de később kevesebb fejfájást okoz az a megoldás, ha az ADSL kapcsolat csak akkor aktiválódik, ha a másik kiesik, valamint az OM szolgáltatások igénybe vétele esetén. Magyarul az mindig a Sulinet hálózatán történjen, a többi adat pedig csak akkor irányuljon oda, ha megszakad a 'fővonal'.
    Párhuzamos használat mellett ugyanus felvetődnek olyan kérdések, melyek meghaladják eddigi ismereteimet, és remélem, hogy most a fórumon választ kaphatok rájuk.
    Elsőnek egy konkrét példát említek. Mi történik, ha valaki beírja a böngészőjébe a suli.sulinet.hu-t? Megtörténik a DNS-feloldás, a kapott IP cím a régebbi hozzáférésé, majd a kliens gépére szépen letöltődik az oldal a Sulinetes kapcsolataon keresztül. Hogyan oldható meg, hogy az egyik címre érkező kérés esetén a kimenő csomagok már mindkét kapcsolaton töltődjenek felfelé? A magamnak adott válasz 'Sehogy'. Remélem tévedek...
    Gondolom a parallellitás előnyei elősorban olyan esetben jelentkeznek, mikor egyszerre több kapcsolatot is létesít a hálózatot használó program (pl. BitTorrent), és olyankor kevésbé (vagy egyáltalán nem), mikor csak egyetlen csatlakozás történik (pl. FTP kapcsolat esetén). Jól látom?
    Vannak még kérdéseim, kételyeim bőven, de azokkal megvárom a válaszokat.
    Végül egy kis summa: Load balancing, és QoS DD-WRT-vel. Lehet, avagy sem?
    Ja, és mégvalami. A problémát természetesen nem nekem kell teljesen megoldani, egy informatika tanárunk a rendszergazda, a gyakorlati kivitelezés őrá vár, de muszáj utánanéznem a dolgoknak, mert kevés info esetén már az elején leállna a dolog kb. annyival, hogy ('Áh, az túl bonyolult')

    A válaszokat előre is köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák