- AliExpress tapasztalatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Hálózati / IP kamera
- Linux kezdőknek
- Sweet.tv - internetes TV
- Proxmox VE
- Starlink
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bagyusz
őstag
Y510P-re szeretnék linux mint 13 / win 8 kombót amit grub 2-vel szeretnék megvalósítani. Kérdés meg az lenne, hogy UEFI miatt mennyivel másabb a szokás telepítéstől? Pendriveról telepíteném mindkettőt.
[ Szerkesztve ]
-
bagyusz
őstag
Win 8.1 mennyire szereti az sli-t y510p alatt?
-
bagyusz
őstag
Belinkelem ide is, hátha ti tudtok segíteni.
Eközben azt is észrevettem, hogy bios-ban sem látja a gép. Nagyon úgy néz ki, hogy ez alatt nem is fog működni..
-
bagyusz
őstag
válasz BlueAthlon #4122 üzenetére
Túl sok értelme nem is lenne a cpu oc-nak, a TDP és gpu limitek miatt. Sőt én még xtu-ban vissza vettem a szorzókat, valamint -60mV-l eltoltam az offszetet és így crysis3 alatt 1óra game után is a legnagyobb hőmérséklet a magokon 72°C, a GPU1 szintén 72°C, GPU2 75-80°C(UltraBay) környékén parázslott.
Ez a gpu dolog tényleg érdekes, mert ugye alap órajel 940mhz, a boost meg 967mhz lenne, de mintha ki lenne bővítve a pll táblája 1058mhz-ig. Talán gyári oc-t kapott..
-
bagyusz
őstag
válasz BlueAthlon #4124 üzenetére
Szerintem nemér sokat, én 2.6ghz-n használom -60mV alulfeszeléssel.
Maga cpu alapórajel vissza konvergálása az több tényező is lehet, az egyik a TDP keret a másik a te általad is említett hőmérséklet.
A cpu id infóba ilyet találtam
CPU Power Limit 1 (Long Duration) 47 W / 28.00 sec (Locked)
CPU Power Limit 2 (Short Duration) 58.8 W / 2.44 ms (Locked)Ha ezeket az teljesítmény/idő értékeket túl haladja akkor meglehet hogy egy default órajel visszaállítással regál cpu, ugyan ez igaz lehet egy megadott hőmérséklet felett is.
Aida szerint 3.2ghz-n nem közelíti meg azt a teljesítmény felvételt de kitudja, hogy mennyire reális ez az adat, mivel nincs meghatározva, hogy most a cpu-n belül más részegységek fogyasztását is figyelembe veszi egyáltalán vagy csak a cpu magokat.
Mobilitásnak ez az ára, de végtére nem lesz olyan game ami mind az összes szálat fogja terhelni 100%-ban.
-
bagyusz
őstag
válasz BlueAthlon #4126 üzenetére
Persze, alapórajelen is nagyon bika a cpu.
8 szál+ virtualizációnak köszönhetően elég korrektül mennek a VM gépek.
Nekem is van egy amin Mint fut, ezen szoktam linux kernelt és cyanogenmod romokat forgatni. Kb 1óra alatt a 20GB-s forráskodon végig szalad, amit a régi gépem 5-6óra alatt végzett el, pedig Core i5-480M sem egy gyenge proci.
-
bagyusz
őstag
válasz beloadjoker #4140 üzenetére
1: win-t feltelepíted, értelemszerűen linuxnak, hagysz egy formázatlan partíciós részt.
2: Linux telepítés: Ha "live-os" képfájlt töltöttél le akkor bebootáls után "linux telepítés" részben van egy olyan
lehetőség, hogy a meglévő os mellé való telepítés, ez azért jó lehetőség, mert automatikusan belövi a grubot, ha nincs ilyen lehetőség akkor utána kellene nézni, hogy a csomag része-e a grub, mert ha nem akkor le kell tölteni a szoftverközpontból.3:Mivel már van egy másik os a gépen, ezért manuális particionálást javaslom. A formázatlan területet minimum 3 részre osztod fel:
ROOT "/" EXT3/4
SWAP
HOME "/home" EXT3/44:Ha minden jól ment akkor restart után bejön a grub.
Root-nak minimum 20GB-t adnék, ha komolyabb szándékaid vannak linux alatt, másrészt a helyedben "linux Mint 13 cinnamon"-t raknék fel, ez gyakorlatilag egy kiherélt ubuntu disztro, ami gyorsabb a letisztul környezet miatt.
[ Szerkesztve ]
-
bagyusz
őstag
válasz beloadjoker #4142 üzenetére
Igen csak akkor lesz aktív az igp, és a drivert is csak akkor tudod feltelepíteni.
-
bagyusz
őstag
válasz aclandiae #4145 üzenetére
Pl: a nagyobb akkus üzemidő. (2 dGPU kalkulált idő 2-3óra, míg IGP-vel 5-9óra )
Y500-ban tudtom szerint nincs erre lehetőség. Most a lenovo vagy nem építette ki hardveresen az igp kimeneteket vagy szoftveres korlátai vannak, vagy szimplán üzletpolitika. Más gyártóknál is volt néhány olyan modell amiben nem lehetett használni az igp-t, pl az én volt notim is ilyen volt. Az acer aspire 5742G, ahol ugyan szoftveresn nem volt korlátozva(bios-ban volt rá lehetőség igp-re váltanom), sőt még egyes programok is érzékelték az igp jelenlétét, de fizikális kontaktus nem volt kialakítva a megjelenítőközt.
-
bagyusz
őstag
válasz beloadjoker #4152 üzenetére
Nem hinném, hogy csak szoftveres móka lett volna vele. Máskülönben miért kétlépcsős a biztonsági eltávolítás a 2. gpu esetében.
-
bagyusz
őstag
válasz beloadjoker #4154 üzenetére
Nem kell kivenni.
Másrészt az ultrabay-t nem egyszeri használatra terveztek. Egyik ThinkPad-s ismerősömnek 3 utrabay eszköze volt, egy akku packos, dvd-s, meg egy hdd-s, ezeket napi rendszerességgel cserélte, és még nem hallottam felőle panaszt.
[ Szerkesztve ]
-
bagyusz
őstag
válasz beloadjoker #4156 üzenetére
Kell hozzá szoftver is. (24. oldal)
(#4157) M.T.: Hivatalosan is publikálva lett?
[ Szerkesztve ]
-
bagyusz
őstag
válasz dragoners #4167 üzenetére
"Minimális fényerővel terhelés nélkül 9 óra 05 percet üzemelt, közepes fényerővel és hanggal DiviX film lejátszással 4 óra 45 percet, míg közepes fényerővel játék futtatása közben 1 óra 20 perces üzemidőt sikerült kisajtolni a noteszből (ezen értékek csak 1 db dedikált VGA-val és aktív Nvidia Optimus-al érhetőek el)".
-
bagyusz
őstag
Unlockolt bios y500p/y510p tulajokhoz lenne egy kérdésem. Ha bioson belül az adveced/platform thermal menü alatt a "ME SMBus Thermal Reporting" kikapcsolják, majd f10+entert nyomnak akkor a ventilátorok maxon pörögnek? Acer notimnál ez működött, és elég nagy vga tuningot értem el úgy hogy nem kellet félnem, hogy túlmelegszik.
-
bagyusz
őstag
válasz markopolo1 #4198 üzenetére
Ilyenkor nem chipet cserélsz, hanem mini pci wifi modulet. 3-20ezer Ft-ig vannak, de ennek vétele körülményes, függ a lenovo támogatottságától valamint a fizikai méretétől is. Én még nem vettem észre, hogy megszakadt volna egyszer is a kapcsolat, sebességgel sem volt bajom.
-
bagyusz
őstag
-
bagyusz
őstag
válasz chill73 #4266 üzenetére
Szia
Én helyedben, újból megbontanám hasát (csillagcsavarhúzóval), és újból belepattintanám a memóriát biztos ami biztos. Mikor megjött a gép kapásból így kezdtem mert nem tetszett a dolog, hogy egy második fél is hozzányúlt előttem, valamint egyúttal az ssd-t is beleraktam.
[ Szerkesztve ]
-
bagyusz
őstag
Én szerintem a szűk keresztmetszet a 128bites vram, mivel sok esetben nem "pörögnek" ki a kártyák, és akkor még cpu limit sincs. Megoldás lehet a vram tuning, vagy grafika lejjebb állítás.
Amúgy ezen kívül más tényező is közrejátszat, hdd (i/o korlátai), vagy a kevés ram.
-
bagyusz
őstag
Nem tudom hogy vagytok vele, de a y510p-ben levő lítium-ion akku cellák k|b@szott jó minőségűek lehetnek. Nagyjából 15szer merítettem le a notit megvétel után, és mikor megkaptam akkor 64200 mWh volt a feltöltött kapacitás, míg 15 ciklus utáni meg 64040 mWh . Aida szerint a Tervezett kapacitás 62640 mWh, papíron meg 58000 mWh van írva. Még sosem volt olyan notim ami többszöri merítés/feltötlés után is a tervezettnél több legyen a kapacitása, sőt a régi acer gépemnél újonnan 15% akku elhasználódással kezdte.
Tegnap kellett nagyobb üzemidő ezért kivettem 2. dGPU-t a gépből és IGP-vel használtam, úgy kb 11:30-tól estek 18:30-ig használtam a gépet, szerkesztésre,gépelésre, + háttérben futott a zene.
Álomban sem gondoltam, hogy egy gamer gépnél ilyen üzemidőt érjek el, azt azért hozzá kell tennem, hogy nem a gyári energiagazdálkodás profilt használtam.
-
bagyusz
őstag
Gondolom az első fele nem hozzám szólt. Hogy egy kicsit én is be wauzzak a dologba, anno én is elmatekoztam ezen, és szerintem 0-ról nem annyira kedvező dolog. Core i7 4700MQ asztali viszonylatban egy i5-snek felelne meg ami 40-60ezer FT között mozog(szorzózár,üzemi freki függvényében.) Egy normálisabb alaplap 20-30k között van ami már SLI/crossfire képes, erre még rájön 2x4gb ram durván 15ezer. 1db GT 750M asztali viszonylatban 20-25ezer FT-s kártyának felelne meg (sli-s változatban értelemszerűen 2db is van ami ~45ezer "érték" lenne együtt). Ebben a notiban van egy 1terrás sshd ami 30k. Asztali gépbe kellene egy táp amiből csak minőségit szabad venni az minimum ~15k lenne(ez alatt nem HKC és többi gagyira gondolok), ez mellé kellene egy ház is ami ízlés kérdése 5k tól már lehet kapni. Ha nem az sli-s változathoz viszonyítunk akkor durván ~160k lenne maga gép SLI-vel közel 190k, ha 0-ról indulunk akkor errre még rájön egy megjelenítő ami 20k környékén kezdődnek valamint az egyéb perifériák. -210k ért kilehetne hozni az sli-s változatot.
Ha még hozzá vesszük azokat a dolgokat, hogy teljesen kompakt a gép és ebben van egy akku ami képes gépet elvinni két kártyás üzemben 2-3óráig szolid használat mellett (igp-vel akár 2-2.5x több ideig is), valamint az egyéb fícsöröket(bill háttérvilágítás, jbl sugárzók, n-s wifi kártya, 4.0BT,sd kártya olvasó, hd webcam +mic) akkor az +90k kiadást már rögtön kompenzálja. A mobil komponensek fogyasztásairól nem is beszélve..
Ha az ember nem veszi figyelembe a hordozhatóságot, akkor asztali gép fejleszthetőség szempontjából sokkal kedvezőbb.
Aida64-ben néztem meg Számítőgép/energigazdálkodás menü alatt.
[ Szerkesztve ]
-
bagyusz
őstag
Az is lehet, hogy nem csak sshd-nál jelentkezik. Google első találatra ez jött ki [link]
Gép indításkor vagy menet közben? Ha menet közben akkor szerintem a winyó adja ki. Másnál is hallottam ilyen jelenségről, de akkor még tojtam az egészre. Talán egy hdd fw frissítés megoldja, amit én is akartam csak usb-n keresztül nem engedte.
-
bagyusz
őstag
ÖÖ ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy haldoklik a vinyo. Lehet ez FW, vagy windows bug is. Véletlen nem állítottál valamit az energiagazdálkodás profiloknál a napokban? Az eszközkezelőn belül kiválasztva a hdd-t, van olyan opció, hogy energiagazdálkodás? Ha igen akkor próbáld meg, hogy kikapcsolod.
-
bagyusz
őstag
válasz dragoners #4378 üzenetére
Lényegében ez azért van mert adódhatnak olyan szituációk mikor a winyon huzamosabb ideig nem zajlik i/o művelet. Ilyenkor energia megtakarítás céljából "készenlétbe" kerül, ahol ugye parkolóállásba kerül a fej rész, valamint leáll motor. Ezt követően, ha OS-től kap valamilyen "ingert", akkor elsőkén valamiért a féj rész akar vissza állni az előző helyzetében, de mivel nem forognak még a tányérok ezért elkezd "cikázni", keresni a megfelelő szektorokat, és ekkor adja ki azt "sípoló" hangot. Legalább is így magyarázták el nekem, de van benne valami. Elvileg ez nem hiba, így működik. Mások szerint MS hiba, mert linuxon ilyent nem csinál a hdd.
-
bagyusz
őstag
válasz zlac800531 #4568 üzenetére
Terhelés nélkül mégis hogy megy el 3.4ghz-ig?
-
bagyusz
őstag
válasz ->Raizen<- #4570 üzenetére
Mégis mivel? Teljesen dinamikus, meg amúgy semmi értelme nincs így.
[ Szerkesztve ]
-
bagyusz
őstag
válasz ->Raizen<- #4576 üzenetére
Az nem támogatja a haswell-t.
-
bagyusz
őstag
válasz Darth_Revan #5667 üzenetére
Alapjáraton 90°C környékén mozgott az ultrabay gpu.
Hamarosan lesz belőle egy cikk is csak ahhoz még idő kell.
Itt van a kapcsolási rajz NTC-ből 470ohomosat vásároltam.
(#5668) marilllyo:
Én nem ablak nézetben futattam csak így sikerült tálcára raknom, de a hőmérsékleti log-ban látszik is hogy mikor került ebbe az állapotba.[ Szerkesztve ]
-
bagyusz
őstag
Nos a bf4 sli problémát úgy lehet orvosolni, hogy az nvidia vezérlőpulton belül a physx-t a cpu vegye át, majd játékon belül a resolution scale vegyük le 70% környékire.
-
bagyusz
őstag
válasz marilllyo #6504 üzenetére
Persze, hogy nem, de többnyire ez a sli optimalizálástól függ. Grid2 esetén még nem volt olyan, hogy 90% alá esett volna a gpu kihasználtság. BF4 ről ezt nem mondható el, de a prímet a farcry3 vitte mivel voltak olyan részek ahol az egyik kártyát csak 40%ig hajtotta.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 16,1" -50% Brutál i7-12700H 14Mag 16/512 RTX 3060 6GB FHD 144Hz!
- 6 gen i5 ös 14 os Acer TravelMate X349-M (Kijelző sérült)
- 10 gen ACER ASPIRE 3 A317 Laptop
- Fujitsu Lifebook E752, 15,6" HD Kijelző, i5-3210M CPU, 8GB DDR3, 256GB SSD, WIN 10, Számla, garancia
- RSZAKADÁS %Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest