Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Egy kérdésben kérném a hasznos ötleteket. Cooler Master K350-es alsó tápos házra cseréltem a régit, mert szerettem volna egy jobb hűtési tulajdonságokkal megáldott kuckót. Az átköltözés után megmértem a hőfokokat és borzalmas az eredmény. A GPU és a ház aljában a két HDD pár fokkal hüvősebb, de a CPU és a felső részben elhelyezett WD HDD 5-10 fokot romlott. Elől és alul két 120-as ventillátor, hátul egy 120, és a CPU-n két 80-as. Oldalt és felűl a nyilások szabadok és a levegő is elég szabadon áramolhat, mert elrendezgettem a kábeleket.
-
törölt tag
válasz N.Ferry #22013 üzenetére
Felűlre igen, pedig gyárilag nincs is kialakítva venti fúrat, mint hátul és alul. A 120-as nem fér el a RAM-ok miatt, ezért egy 80-ast helyeztem be. Javulást nem mértem, de nem is fogta le a CPU ventillátorát. A plexi oldalára inkább nem tettem semmit, nem akarom ősszekarcolni.
-
törölt tag
Ez az első alsótápos házam. A CPU-t egy ASUS Triton 70 hűtőtte eddig tökéletesen jól. Idle 40, terhelve 55-58 fokon tartva a magokat. Ez most 65 fokot is elér. Érdekesen alakulnak az alaplapi mérések is. Idle 33, terhelve 40. Itt is romlott az érték 3-4 fokot. Elötte 30/37 fokos volt.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz Apollo_21 #22021 üzenetére
Az oldalára befelé áramló (fújó) irány szükséges . Elölről hátra felé légáram kell. Nekem is az új CM házzal akadtak gondok. Nálad az alsó régióban elégtelen a beáramoltatott levegő. A táp meletti ventillátor helyen van már egy 120-as ventid? Először probáld meg oda befelé áramló fújó irányban elhelyezni a ventit. A HD7870-en a megemelt órajelek, feszültségek is megemelik a hőtermelésüket (...ha nem alapjáraton üzemelne nálad).
-
törölt tag
válasz Apollo_21 #22024 üzenetére
A tápodat lehetne lefelé forditani, hogy a venti ne szivja el a levegőt a videokártya elől (elég forró, nem is hasznos a tápnak). A CM HAF lábait is meg lehet toldani. Kevés költségből lehet gumilábakat szerezni és hozzáragasztni. Én is megemeltem néhány centit, még igy is elég stabil, mert alul van a táp. Kár azért az alsó venti helyért...
-
törölt tag
Nálam mindent megprobáltam a CPU hütő cserén kivűl, de a felső régióban megszorul a meleg levegő. Cseréltem egy 80-as Arctic F8 Pro ventit a CPU-ra, és tettem egy ventit a felső helyre. Most azon gondolkodom, hogy a felső részre hogyan lehetne egy 120-as ventit elhelyezni, mert a RAM-ok miatt nem fér el. A CM tervező mérnőkei megint alkottak...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #00137984 #22032 üzenetére
Megtaláltam a hiba forrását: A12025-08CB-3BN-F1. Megvariáltam a ventiket (persze, hogy minden máshova került), és a Bitfenix Spectre 140-es kék ledes gumilábakon beépítése alulra meghozta gyümölcsét. Az Arctic F8 Pro egy kicsit kihalatszik, de az F12 ennél hangosabb volt (meg-megállt, ezért kidobtam).
-
törölt tag
Xigmatek Aegir processzorhűtővel megért élményeimről rővidebb írásomat osztanám meg (Troppauer Hümér után szabad(láb)on Megtörtént, hogy cseréltem Cooler Master Elite 333-as házamat a CM K350-re, a jobb hűtés reményében. Amit elterveztem, Murphy tőrvénye áthúzta. A kábelmenedzsment hiányosan használható, ezt az alacsony árára tekintettel elnéztem. A hűtése cserébe elégtelen. Asus Triton 70 CPU hűtőm 50-75 fokig is engedte a magok hőmérsékletét (2 x 80mm, 2200RPM-es ventivel) játékok, konvertálás, 3D Benchmarkok közben. Valamit ki kellett sűtnöm, mert megfőnek a gépben az alkatrészek. A topikokban barangolva, megkérdezve a jó tanácsot azt ritkán, de a mások hardverének leszólása az nagyon megy. Mikor értik meg egyesek, hogy a nekik drágább és jobban használható komponensekből épített gépűket a tőbbség nem engedheti meg magának. A processzorhűtő csere kővetkezett. Tesztekből kinéztem a Xigmatek-et, bár magyar vonatkozású teszteket elvétve találtam, azok is több éves mérések és a hírősszefoglalókban néhány soros szösszenet az újdonságokról. Az alaplapról leszedtem a CPU lefogató keretet, mert a hűtőhőz sajátot mellékeltek. Gondok következtek. A méretek alapján alacsonyabb mint a Noctua, mégis túlért a házon. Értetlenség... A hibát az alsó felfogató keretben találtam meg. Leszedtem az összes ráragasztott vackot, bakelit és gumi alátétekkel kihézagoltam, hogy legyen elég távolság az alaplap és a hátlapi felfogató között. Felcsavaroztam a CPU lefogató csavarokat és felment az oldallap a gépre. Inditás és most hallok valami furcsát. A Xigmatek gyári ventillátorra 2200RPM-re képes max 30 dBA zajszintel (hát nem). A Rakéta pórszívó hangja a legrosszabb amit valaha hallottam. BIOS-ban vezérlés bekapcsol és elfogad. Még mindig olyan hangos. Ezek után törtek a ventik (három) halomra. Elsétáltam és vettem újakat. Elől CM SickleFlow 120 Blue. 2000RPM-en kicsit hangos, vezérelve 1100RPM-re hangtalan. Bitfenix 140 Blue alul rendben. Az Enermax 900 RPM (ez az egy megmaradt hátra. A CPU hűtőre CM BC120 Red 1200RPM került. Normális hőfokokat értem el, vagy még annál is jobbat. Köszönöm, ha végigolvastad.
-
törölt tag
Cooler Master K350-es házamnál romlik a hűtés hatékonysága ha leveszem az oldalapot. A VGA 1fokot ingadozik lefelé, de az alaplap 2-3fokot, a CPU 3-4fokot is melegedhet. Az előlapi porszűrők eltávolítása 1-2fokot hozhat, de én nem venném ki őket. Az 5.25 helyre beépített HDD-m hűtése viszont 1-2fokot rásegített a Xigmatek Aegir hőmérsékletére. A CPU hűtésre ráaplikált második ventilátor viszont alig hozott valamit, de a hátlapi ventillátorral együtt felhangosodtak, szóval ez igy nem jó. A hátsó venti felhelyezése a Xigmatekre (vagyis nem volt hátlapi ventillátor) pedig a rendszer teljes hőmérsékletén rontott, de a CPU hőfokok nem romlottak.
-
törölt tag
válasz zsolabacsi #22279 üzenetére
Xigmatek Aegir van a gépemben, elégedett vagyok a teljesítményével. A hőcsővek direkten érinkeznek a CPU-val (Direct Heat-Pipe), ezeket a hűtéseket ajánlom. Azért az elején akadtak gondok.[link]
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A legjobb a gép hűtési teljesítményének, mérési eredményeknek (meg nekem is), ha a szobahőmérséklet nem megy fel 29fokra a nagy nyári melegben.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz trialboj #22287 üzenetére
Nekem a Xigmatek előtt Asus Triton 70 CPU hűtőm volt 2 db 80mm-es 2200 RPM-es ventilátorral megsegítve. Az sem tudta leszórítani a hőfokokat, mert eljárt felettük az idő. 120mm-es ventilátorral megtámogatott hűtőt kell beszerezned és oda egy venti is elég lehet. Kisebb zaj nagyobb légszállítással és nagyobb hűtési teljesítménnyel. A jobban megszellőztetett ház sem segít, ha a CPU hűtő hőleadása nem elég gyors és a ventik miatt sem cserélődik gyorsan a meleg levegő.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Mustármag #22289 üzenetére
Amelyik neked megtetszik és árban is jó. 1000-1200 RPM-en 18-20 DBa zajszinten tudjon legalább 45 CFM légszállítással űzemelni. Amiket használhatatlanak véltem és eltörtem. A Xigmatek Aegir gyárilag mellékelt ventilátora 2200 RPM-en és leszabályozva 1000 RPM-re is nagyon zajos. Az Arctic F12 PWM erősen morgó motorzajos. A Cooler Master ház gyári 600 RPM-es elégtelen légszállítással házhűtésre sem alkalmas ventilátora.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Be Quiet! ventilátorok nem ajánlott kategória nálam. [link]
-
törölt tag
válasz Mustármag #22292 üzenetére
Ilyen nekem is volt 80mm-es méretben. Elégedett voltam vele, de cseréltem,mert haladni kell a technikai fejlődéssel. A gond csak az, hogy a ház elejére magasabb 1200-1500 RPM körüli fordulatszámon kell befelé fúvatni a levegőt, hogy legyen elég levegő mennyiség a szélcsatornában.
-
törölt tag
válasz Mustármag #22299 üzenetére
A Cooler Master Hyper 212 plus egy jó CPU hűtő direkt hőcsőves érintkezéssel és 600g tömegű, csak jól meg kell választani hozzá a ventilátort. Nézzél 1200-1500 RPM-es halk 18-20 dBA zajszintel ventit, mert szerintem alapórajelen használt CPU-val és minimális tuningra is elég a hűtési teljesítménye. Az előlapon ha elfér a 140mm-es, akkor olyat válassz. Nekem sajnos csak alulra fért be egy Bitfenix Spectre, előre csak 120mm-es CM SickleFlow 120 Blue leszabályozva 1000-1300 RPM-re, hogy ne zajongjon nekem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz TechN7ne #22309 üzenetére
Ez a Cooler Master NCR-12K1-GP még nem járt nálam. SickleFlow 120 (1500 RPM fölötti tartományban hangos) és a BC120-at használok. Bitfenix, Enermax a jobbak közül van, Cooler Master és Sharkoon közepesen jó (akadnak gyengébb és jó tipusaik egyaránt). Antec nálam ezeknél lentebb van. Be Quiet! Silent Wings rendben (nem Shadow Wings, mert az csak az árnyéka). Coolink Swif2 1201-et láttam élőben (csak a lapátok szine zavart, amúgy jó). Corsair nekem drága (CORSAIR Air Series AF120 Quiet Edition jó lehet).
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz Satra74 #22356 üzenetére
A 85W TDP-s i5 4670K CPU-ra megfelelő lenne a kiszemelt Cooler Master Hyper 212 EVO. 160mm-es magassága viszont gondot okozhat, ha nem elég a CM Silencio ház szélessége. Nekem a Xigmatek Aegir okozott kellemetlen pillanatokat egy CM K350 házban, de azért megoldottam. Ellenőríztesd le, nehogy rossz meglepetésként érjen, ha nem férne fel az oldallap az összeszerelésnél.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz #73173120 #22523 üzenetére
A front ventillátorok (ide sorolnám az alsó táp melletti és az oldalsót a VGA feletti) helyek befelé fújnak. A hátsó és felső (CPU hűtésen) részen kifelé fúvatnak. A ház belsejében a légcsatornában túlnyomást célszerű létrehozni. Az oldalsó ventillátorhelyre csak szükség szerint érdemes ventit rakni, mert berezonálhat az oldallap, hamar elporosodik a VGA ventillátora vagy mint nálam nem mutatna jól a plexin egy venti. A CM Hyper TX3 az egy szem 92mm-es ventillátorral elég szerény légszállitással birhat, de még kettővel sem igazán hatásos a hűtő hőleadási képessége miatt... Nekem is mostanság volt CPU hűtőcserém. Asus Triton 70-et Xigmatek Aegir-re válltottam ilyen jellegű melegedési problémák miatt. Házon belül a CM-nek is vannak jó 120mm-es ventillátoros hűtői, de a magasságát nézd meg előtte, hogy belefér-e a házadba.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz donmackó #22553 üzenetére
A ventikkel is van egy kis apró gond, az hogy 120mm-es csak a front oldalon van. A 80mm-esek meg nagyon zajosak álltalában. A ventik tipusát nem tudom, ezért nem mondhatok róla véleményt. Enermax volt még az utolsó aránylag halk darab, de már elosztogattam minden 80mm-es ventimet. A CPU és a hátlapi ventilátor is hajlamos összezajosodni. A CPU-ról a levegő a hátsó ventik lapátjain szélzajt okozhat. Ez sem teljesen kizárható dolog esetedben, ezért egy kis vizsgálodást megér.
-
-
törölt tag
válasz donmackó #22564 üzenetére
Zavar a ventik zaja, ezért kérdezted. A végeredményt neked kell kideritened, mert ha nem csökken a zaj jelentősen, akkor is legalább megpróbáltad. Engem a magas hőmérsékletek és csak részben a kis ventik zaja zavart. Én nem gondolkodtam sokat, házat és ventiket cseréltem majd 20000huf értékben (+ 12000huf CPU hűtőre). Most aránylag elégedett vagyok a hűtési teljesitménnyel és csak a videokártya hangoskodik ki néha a gépházból, de számomra ez nem vészes.
-
törölt tag
válasz benikeee #23829 üzenetére
A magas hőmérséklet lehet a pasztától is. Én szép vékonyan felhordom a pasztát a CPU egész felületére, majd a négy sarka közelében és középre egy kis pötty és eddig mindig jó volt. A következő lépés a hütő felhelyezése, mert bizony itt is lehet hibákat ejteni. Egyformára kell meghúzni a rőgzitőcsavarokat, mindig felváltva egy kicsit a szembenlévőket szépen kőrbe, amig már stabilan nem mozog (csuszkál el). A CPU helyzetére közben figyelgess, hogy központban maradjon. A ventik elhelyezése is ronthat pár fokot a hűtési teljesitményen. A RAM-ok felől és a gépház hátuljára és tetejére kell venti. Viszont ekkor a bejövő levegő mennyiségére is figyelni kell, mert általában túlnyomásnál jobb a hűtés hatékonysága.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kalozhun100 #23866 üzenetére
Talán azért, mert egyre kevesebben használnak HDD és házhűtésre 80 mm-es ventilátort. Nekem két Sharkoon Silent Eagle 1000 8 cm-es ventilátor vitte a CPU hűtést a fordulatszámához képest alacsony zajszintel. A tesómnak adtam a hütővel együtt és azóta is töretlenül mennek nála. Azért egy 12cm-es jobb légszállitás mellett halkabb is ezeknél. CM BC 120 LED-es szériát használom, ami majd egyáron van a Sharkoon ventivel. Ezenkivűl még az Enermax is ajánlott kategória nálam.
-
törölt tag
válasz kmisi99 #23922 üzenetére
A sima pasztánál az én gépemben jó 8-10 fokot javult a CPU magok hőmérséklete a Xigmatek féle jobb hőátadási képességű ezüst hütőpasztával. Használata óvatosságot igényel, mert nem tudnám megmondani melyik vezetheti az áramot, ezért nem szerencsés mellé pötyögtetni. Némelyiknél jelzik az áram vezetési tulajdonságot. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest