- Synology NAS
- Windows 10
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Linux kezdőknek
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Video konvertálás
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
- Padavan firmware
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Sziasztok!
Nem tudtam dönteni, hogy ide, vagy a házventi topikba írjak, remélem befér ide is.
Szóval. Van nekem jópár papst 1000 éves szerverventim, amiket faterom hozott nekem. Néhány már annyira öreg volt, hogy nem is forgott a lapát, mikor tápot adtam neki.
Szigorúan kesztyűben lehetett őket fogni, éveken át köpködték rájuk a bacikat egy szerverszobában. Elég jó ventik, se nem 25, se nem 38-as vastagságúak, a 2 között félúton, 35m-nél állnak meg. 12cm-es az átmérőjük. Szétszedtem őket, szépem megtakarítottam mindet. Tesztjelleggel kipróbáltam őket, mind elindult és futott csendben, kotyogás nélkül(!!!), párat le is fújtam narancssárgára (a lapátokat), azonban valami hihetetlenül gagyi zégergyűrű volt rajtuk műanyagból, így az visszaszerelhetetlen lett mindnél, mert leszedéskor megnyúltak. Van valahol hely, ahol lehet ilyen viszonylag vastag műanyag zégergyűrűket szerezni?
Előre is köszönök minden segítő szándékú hsz-t.
Üdv, Dávid.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
válasz proci985 #15759 üzenetére
Igazad van, 32-es, sőt arra is gondoltam, de tegnap este kicsit már szét voltam csapva.
4312-esek, ez is igaz, azon belül gl-ek a kicsikék.
Igazából komoly ventiknek nem használnám őket, csak ilyen pót meg vészventiknek, arra meg lehet kapni yate ventiket 600ft/db áron, így ha az enyémeket is kb. annyi megjavítani, akkor marad a yate loon, mert akkor már ugye nem éri meg megcsinálni.
Miket mondasz te nekem... Hová menjek, azért nem semmik a viszonyítási pontjaid.
Valami előzetes érdeklődési címet tudsz nekem adni, mielőtt fölöslegesen becaplatnék érte a városba?
Amúgy ezek a ventik (4312) kb. milyen tudásúak? Úgy értem adatlapját meg tudom nézni, de milyennek számítanak? Jó/rossz/közepes és miért?
Kösz előre is: D.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
Valahogy úgy próbáld megcsinálni, hogy a gumis tartóbak "nyílhegyét" nyomd össze és úgy próbáld meg leszedni. Nekem a ramhűtője van AC-nak, annak is ez a felfogatása, ott bejött amikor összenyomtam (ha nagyon nincs mivel, akkor ott a fogad...)
Ha csak erőből húzod elszakad a gumi bak és akkor b*szhatod.
Jajj így még1 a végére, ennek örülnének a gány topikban: ragasztópisztollyal ragaszd fel az új ventit, a régit egyben leszedheted, nem kell gumi felfogatással babrálni, de szép az nem lesz viszont a venti szerkezete miatt rezgés úgysem jutna át, csak ügyelni kell, hogy légmentes és egyenes legyen a felfogatás.
Írj, hogy mire jutottál.
Üdv, D.[ Szerkesztve ]
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
válasz KatonaT #15956 üzenetére
Rakd fel az msi afterburnert, be tudsz benne állítani egy új ventiprofilt, ami hamarabb feltekeri a ventit, az segíteni fog, de ha idle-ben 73 fokos akkor el kéne gondolkozni egy újrazsírozáson/új házon és/vagy vga hűtőn.
Arra a kérdésedre pedig, hogy miért csak 40%-os a venti 73 fok mellett a válaszom az, hogy a gtx2xx szériás kártyáknál az nvidia inkább a halkság mellett döntött, így csak nagyon melegen pörögnek fel a ventik, pedig azok a hűtők elég jó hőelvezetőképességgel rendelkeznek ha át vennek szellőztetve.
-
őstag
válasz pepusos #16391 üzenetére
Pedig a gyári után jócskán hűlnie kellett volna. A bordát ne nagyon billegesd, mert le fogod sarkazni vele a chipet és akkor az alaplapod kuka. Szedd le és próbáld meg még1x felrakni. Ha csak langyos, akkor vagy nincs hőátadás, vagy nincs hőtermelés. A gyári borda milyen volt érintésre? Pokol meleg? Biztos vagy benne, hogy az a szenzor azt a hőfokot méri?
-
őstag
Nagyszabású tervem van, melynek részletei egyelőre titkok.
Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy az egyes gyártók (Thermalright pl.) mivel felületkezelik a bordáikat, hogy 100%-ban feketék lesznek? Tuti, hogy nem eloxálnak, mert az csak alumíniumra jó, a hőcsöves meg nikkelezett vörösrézből vannak.
Ahogy észrevettem, Prolimatechéknél az eloxálást részesítik előnyben, mert a Megahalems Blacknek csak a lamellái feketék (azok aluból vannak).
Előre is kösz midenn építő jellegű választ.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
válasz szab.tam #16700 üzenetére
bsh: Utánanéztem a dolognak az alapján, amit te is mondtál és igazad volt, az általad említett eljárással csinálják, köszi szépen!
szab.tam: Elég rettenet lesz, bár annyira nem extrém méretekkel megáldva, mint a te szörnyed, mégis azt hiszem, hogy lesz olyan hatékony. Hatékonyság beáldozása? Tudtommal a feketére eloxált alu jobban adja le a hőt, mint a natúr, a fekete szín vmiféle sajátos jobb hődisszipációs képessége miatt. Azért is nem feketére festem, hanem vmi más felületkezelési módot keresek, mert így nem romlik (annyira) a hőleadás a kezeléstől.
Röviden: sztem javulna a feketére eloxtól (szín miatt) meg romlana is (bevonat a felületen), de sztem előbbi javára dőlne el a meccs.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
válasz spyro1411 #16706 üzenetére
Szia!
Ha értesüléseim nem csalnak, akkor egy ventinek mindig a lapát külső széle (motortól távolabbi fele) szállítja a legtöbb levegőt, ergo egy 14-es venti, ami több levegőt mozgat, mint egy 12-es, talán 12-es kerületnél mérve már alulmarad. Azon kívül másik buktalehetőség, hogy mivel a levegő is a kisebb ellennyomás irányába áramlik, ezért hacsak nem csinálsz vmi terelőtölcsért, ami át kénszeríti a bordán az összes általa mozgatott levegőt, akkor nagyon sok fog elszelelni a lelógó felületeknél, nem lesz túl nagy nyomás a bordán át.
-
őstag
válasz spyro1411 #16708 üzenetére
Ezen az van, kb. ennyire fog lelógni egy rendes 14-es is, itt jobban látod (a lekerekített szélű 12-es felfogatós venti miatt), hogy mennyi a mellészellőzés. Szvsz ez nagyon sokat fog rontani. De nehogy bántásnak vedd ám (manapság mindenki ezt teszi), baráti segítségnyújtás folyik itt, nem rosszmájúság!
-
őstag
Hát nézd, én személy szerint számolnék vagy 30%-os légszállításveszteséggel a bordán át ekkora lelógás miatt alsógangon. Add össze szépen, hogy a 4 helyen, ahol lelóg, ott a felület hány %-a fúj a semmibe. És nem egyenes arányban nő az affelé áramló levegő nagysága, hanem mivel ott szinte 0 a közegellenállás, ezért jócskán több levegő szökik el, mint a lelógó %-nyi.
De ez egyéni vélemény, a tulaj majd eldönti, hogy a már megvett ventik számára megfelelő hűtési teljesítményt produkálnak.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
Sziasztok!
Valaki tapasztaltabb ember legyen szíves ajánljon nekem egy hűtőt GTX480 ref karira, amit nem főz el a kari már alapfeszes tuningnál is!
Alaphelyzetben egy Twin Frozr II hűtős, 1050mV alapfeszes MSI kariról van szó, aminek hűtését már a megvásárlás napján le akartam cserélni a vrm+vram rész gagyi hűtője miatt.
Az itthon már meglévő Prolimatech MK-13-am dobtam fel rá tesztként 2db 1500RPM-es 12-es ventivel, azonban még alapórajel alulfesznél is emelkedtek a hőfokok 1,5 óra furmark után is, szépen elfőzte a bordát 120 fokig is ment volna, ha hagyom. Egy elég hibás konstrukció a borda, a rohadt hosszú hőcsövek miatt a hűtő egyik fele tök hideg, a másik részen érinthetetlenül forró, nem tudja elvinni a hőt időben.
A tegnapi napon vettem egy Zalman VF3000F-et, amelynek a nyákbordája szuper, így azt tuti, hogy nem adom el a kariról!
Konyhai mérleggel mérve azonban szomorúan konstatáltam, hogy a magot hűtő borda a tfii-nél 410gramm, a zalminál "csak" 295gramm ventik nélkül. Tudom, h a tömeg maga, felület nélkül csak a felfűtési időt növeli, hűtőteljesítményt nem növel.
Ezzel a hűtővel az alulfeszes tesztek már szépen elfutottak, gyári ventivel 58 fokig megy fel 100% fordulat mellett, szemben a TFII 65 fokával.
Azonban alapfeszen legnagyobb órajel (850MHz) mellett a gyári MSI borda 79 fokig engedi a kártyát hevülni, ezzel megint csak 94 foknál még bőszen emelkedett volna a hőmérséklet.
A ventiket lecseréltem 2db 1500-as 12cm-es ventire (mint a prolima bordánál) és így már megáll 94 körül.
Nagyon nem vagyok megelégedve vele! Az MSI borda ugyanis hatalmas hangerő és fehér izzásban lévő nyákalkatrészek mellett, de tette a dolgát, mér 900-as órajel mellett is 83 fokon (!) tartotta a kártyát. nem tudom mi tévő legyek.
Előre is köszi minden építő jellegű, (remélhetőleg) tapasztalatra épülő hsz-t!Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
Accelero+zalman borda jó 5let, de faragni kéne a nyákbordát, Pala kolléga annó már meg akarta csinálni, de lemondott róla. Meg kéne egy accelero, ami még+10k alsógangon, ennyiből ár vizezni lehet...
Nem úgy van, ahogy te értetted, hanem: a gpu-val érintkező hőcsőrészekhez közeli lamellák forrók, a hőcsövek magtól (nem fizikailag, hanem a hőcsövön nézve) legtávolabbi lemellákra már semmi hő nem jut. Nagyon hasonló (99%-ban ugyan olyan) az Alpenföhn Peter-je, minden részletet koppintottak Prolimáéktól (ventitartó, méretek, kiegésíztők, stb...), azonban ők így csinálták a bordát: [link]
A borda felülete nem nagyobb, mint az mk-13-nál, azonban itt a gpu mind2 irányába kihozták a hőcsöveket, de mind2 irányba mehet a hő egyszerre, noctua nh-d14-nál is lévő "duplatorony" rendszert hozva létre (csak ráhajtogatva a vga-ra). A Peter-t a legjobb hűtőként emlegetik. (tesztekben veri a Shamant, Accelerot, mindent) Ennyit számít egy kis tervezési hiba.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
válasz easy...rider #18021 üzenetére
A prolimát még a gyári kuki vrm bordával néztem, tuti, h nem akadt fel sehol. Megvolt a kontakt, bizti!
(Prolima sztem szimplán gyenge már ehhez a karihoz, 460-am is volt, azt simán 50 fok körül tartotta a legmagasabb stabil órajelekkel+emelet feszekkel) Az a baja, hogy ha elfogy a hűtő, akkor nem szépen emelkedik a hőfok, hanem felforr szépen lassan, fokonként a teszt alatt. Egy 460-560 pedig még max Afterburner fesszel és kimaxolt órajelekkel sem rendelkezik akkora hőteljesítménnyel, mint egy 480.
Na, hoppá rézimi, hogyan tovább?[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
Szia!
Cpu hőfokának monitorozására a 2 legjobb program a core temp és a realtemp nevű progik, én az elsőt ajánlom, mert ez a videt alapból mutatja és nekem jobban bejön. A magokat nézd, onnan is mindig az aktuálisan legmelegebbet. Több hőfokot nálad a lapodnál alacsony kategóriája miatt nem igazán lehet monitorozni. Amit még nézhetsz: vinyók hőfoka, vidkari hőmérséklete és alaplapi hőmérő dióda hőfoka.
A Scythe egy nagyon jó gyártó, de neki is vannak jó és rossz cuccai.
Mugen 2 vagy Ninja és ehhez hasonló árban jobbak? Az egész kérdés nem elég konkrét...
Hányas Ninja (van belőle 3 változat+ a rézből készült és a különböző revíziók), valamint mennyiért tudod ezeket szerezni? Mert ha "okosba" 3-ért van pl. ninja 3, akkor nem ajánlom neked 15 ezerért a thermalright vmeik hűtőjét, nem jobb annyival, h ilyen versenyben felvegye a kesztyűt, de ha 20-ért vesztegetik neked a mugen 2-t minden extra nélkül, akkor nyilván lebeszéllek, mert sokkal jobb termékek is kaphatóak ennél? Egyszerűbben: Mi a keret, amiben ajánlani kell hűtőt?
A mostani hűtőddel milyen hőfokokat produkálsz?[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz karpatia30 #18092 üzenetére
Szia!
Van egy olcsó és nagyon brutális hűtési lehetőséged, de előtte, hogy ne keltsek benned hiú ábrándokat adj meg 2 infot!
1. mennyi helyed van felfelé a laptól függőlegesen? (irányát tekintve úgy fel, hogy a procitól a venti felé, remélem érteni)
2. mekkora a furattávolság a hűtőnél?
(#18094) easy...rider: fúde negatív itt valaki...Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
válasz easy...rider #18097 üzenetére
Most ütni fogod magad, de csak annyit mondok: Ötzi.
Remélem ismered... Kis nyirbálással még dual channel is megy vele!
Pár kép, ráadásul házon belülről (!), majd a kollégának is belinkelem, ha idetéved... Személy szerint én is csináltam már ilyet.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz easy...rider #18099 üzenetére
Nyilván szimbolikusan értettem, nem gondoltam, h öklözöd magad fél órán át emiatt... Ja, tök jó, h itt vagyok, csak a srác is vegye majd hasznát!
Még mindig ugyan azok a szar pöckök vannak hozzá. Én nemrég vettem Merlintől 3-at, mindhez pöckök voltak. Egy ment egy 865pre s478 chipsetre, 1db egy 7600gt voltmodolt agp-s vidkarira, egy pedig egy saját gyártású projektoros ledes biciklis lámpába. De kéne még, mert nagyon szép és jó, sztem rendelek septibe 2t megint.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Lehet, hogy majd viccesnek fogod találni amit mondok, de én első körben megpróbálnám úgy, hogy ráteszek egy 9 centis ventit a karira alulról (Merlin-nél 350 huf asszem egy revoltec). Passzív cumókon általában egy plusz venti hatalmasat dob lefelé hőfokokban+emellett persze újrakenném mx2-vel a gyári hűtőzsír helyett. Ha ez sem hoz kielégítő eredményt, akkor pár ezer ft-ért kapsz az apróban egy s1 rev 2.-t, ami passzívan el fogja vinni a gyári hőfokok alatt 15 fokkal tuti, ventivel meg álom lesz!
(még 1 dolog, de ez nagyon kétséges, nem ismerem a karid. De! Megpróbálhatnád az mx2, venti kombó mellé még alul is feszelni a karit. Azzal kb. isten lenne 2 fillérből)Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest