Új hozzászólás Aktív témák

  • Zoli bácsi

    őstag

    válasz Gabesz87 #50719 üzenetére

    Nem muszáj a karbon, 4-5m-esnél még nem jelentős a kompozit túlsúlya.... Te bukszád :)
    Az az "elég egy hatvanas orsó" az inkább bojlis pecához van gondolva. Egy MH feederre bőven elég egy ötvenes orsó, hidd el. Itt a hatvanas meg nagyobb orsó a távdobó, heavy feederekre kell.

    Jó lehet a linkelt orsó is, azt neked kell eldönteni hogy elég egy sima elsőfékes, vagy kell a nyeletős. Nagyjából ennyi a különbség. A linkelt orsód könnyebb is, az tuti, sokan ezért is szeretik. Én fenekezős botra ha tehetem nyeletőfékes orsót veszek. Nyáron egy 2kg-os ponty tud olyan kapást csinálni, hogy mire odanyúlok, már megy a bot a vízbe.....Szóval ezért kell, biztonságot ad, viszont nagyobb és nehezebb a nyeletőfékes orsó.

    Amiket általános botnak írtál, azok is inkább fenekező botok, nagy a dobósúly, úszózni erős, érzéketlen lenne. Ezt: [link] inkább javasolnám, könnyű karbon, úszós pecához is használható, könnyű fenekezésre, meg pergetésre is.
    A rezgőspicc általában bot specifikus, különböző a méretük, a hossz és a csatlakozás is. Nekem (csatlakozásnál) 2,1mm-3,6mm ig vannak spiccek a botjaimhoz. Néha egyik jó a másikhoz, pl a Döme Master Carp Pro spiccek pont passzolnak a Cormoran Speciland-hoz. Szóval botonként változó, de vannak egyezők.
    Ha veszel egy feeder botot, ahhoz 2, vagy 3 (Néha 5db, Benzár botokhoz) db rezgőspiccet kapsz, ezek különböző erősségűek. Igazából az érzékenységben, a kapás észlelésben van szerepük, annak ellenére hogy némely gyártó dobosúlyként, oz (Uncia) adja meg az erősséget. :)

Új hozzászólás Aktív témák