Új hozzászólás Aktív témák

  • sityupityu

    veterán

    válasz gban #26090 üzenetére

    "A csatornán (Fűzvölgyi amúgy) akkor érdemes lehet éjjel is pergetni?"

    Persze, hogy érdemes. De az alkonyt és a hajnalt szokták mondani kiemelkedően a legjobbnak.

    "A másik amit mondanak, a csuka inkább nappali állat, a süllő meg éjjeli."

    A legtöbb szakirodalom ezt írja, és én szerintem ez nagyjából helytálló is. Persze sokan fogtak már csukát éjjel is, de jellemzően nappali ragadozó.
    A süllő viszont szerintem egy kicsit más dolog. Mert itt is igazat tudok adni a szakirodalom íróinak, hogy a süllő éjszakai ragadozó--általában a folyók és a nagyobb és/vagy mélyebb állóvizek alá is támasztják ezt--hiszen éjjel (sötétben) jár-kel össze vissza és jön ki egészen a partig. Nappal ahogy feljebb már írtam, jórészt a mélyebb részeken tartózkodik gödrökben, akadókban és törések mellett, és nem is igen mozdul ki onnan. Viszont itt jön a de! Süllőt nappal is jól lehet fogni ha tudod, hogy hol vannak az akadók ahol lapulnak. És ha ezeket a helyeket ismered akkor szerintem még jobban is lehet nappal fogni mint sötétben, amikor azok szanaszét mennek vadászni. Mert az ilyen akadóknál ahol nappal lapulnak általában nem egyedül, hanem többen vannak egy rakáson. Egyszer láttam is egy érdekes víz alatti felvételt (talán a Balaton volt), amikor is egy vízalatti kamerát leengedtek egy akadó mellé, és ott jól lehetett látni, hogy az tele volt több különböző méretű süllővel is. Ha ilyen helyeket ismer az ember akkor jó eséllyel fog is süllőt. Nem 100% a fogás ebben az esetben sem, de ilyenkor gyakorlatilag az akadónál egyfolytában mellettük húzogatod el a twister-t így jó esélyed van rá, hogy egy-egy csak odavág. Nálunk a Dunán (persze ez máshol is így van) vannak sokak által jól ismert helyek (akadók) amikben az rossz, hogy ugye mindenki ismeri őket. :) Elméletileg jó helyen vagy, de annyira szét vannak dobálva ezek, hogy még ha van süllő is bennük azokat vagy nem, vagy csak nagyon nehezen lehet sokszor horogra csalni. Ezért a megszállott süllősök saját tartásokat csinálnak (ez lehet kőrakás vagy nagy faágak lesúlyozva) a folyóvizeken és a nagyobb tavakon, amiket igyekeznek is jól titokban tartani. :) Mondjuk érthető is.
    A kisebb, sekélyebb állóvizeken (pl fizetős tavak stb) ahol nincs se komolyabb vízmélység, törés sem pedig akadó, ott egyszerűbb lehet nappal süllőt fogni hiszen nincsenek olyan helyek ahol megbújhatnak. Bár szerintem az ilyen vizeken is koncentrálódnak valamilyen szinten bizonyos helyeken, csak itt még sincs olyan éles határ a nappali és éjjelei tartózkodási helyeik között úgy, mint ahogy az a nagy kiterjedésű és mély vizeken lenni szokott.

    "Éjjel pergetni ugyanúgy érdemes mindennel, vagy pl. villantóval nem annyira?"

    Hát ezt ki kell tapasztalni, hogy mi a jó az adott vízen. Mi sötétedéskor amikor a part közelében süllőzünk csak wobblert használunk, azok között is olyanokat amik nem mennek fél méter alá ( bár a víz sem nagyon mély ilyenkor ahol vagyunk). Csukára egyébként a körforgók és a támolygók nagyon jók szoktak lenni. Én ilyeneket nem használom mert célzottan nem csukázom, nekem a célhalaim kizárólag a "tüskések" (süllő, kősüllő, sügér), ezekre meg a fő fegyvereim a gumihalak és twisterek, sötétedéskor meg wobbler.

    A többiek lehet más véleménnyel vannak ezekről a dolgokról itt a fórumon, pláne akik már régebb óta pergetnek, majd ők is leírják a meglátásukat és tapasztalataikat.
    Az a baj, hogy nekem a "pergetőtudásom" kizárólag a Dunára koncentrálódik, máshol nincs semmilyen tapasztalatom. Amúgy is csak kb 6-7 éve foglalkozom komolyabban ezzel, és leginkább csak szezonban. Ráadásul nekem viszonylag könnyű volt elkezdenem a megrögzött Dunai pergetőhaverjaimnak köszönhetően, akik csónakkal vittek a tuti helyekre már az elején és mutattak meg mindent, hogy mit hogy kell csinálni. Ezek haverok "tipikus" emberek, a már korábban említett süllőtartás építők közé tartoznak. :) De nem rabolják a vizet, 90%-ban C&R! Ők egész évben csak és kizárólag pergetnek, és jórészt csak süllőre. Más nem érdekli őket. Valamelyiknek még süllő tetoválása is van. Megszállottak. :DDD :N

    --albán bérgyilkosok, nürnbergi gengszter... na hagyjál már!--

Új hozzászólás Aktív témák