- Mindennél kisebb és gyorsabb chipeket hoznak az ASML új gépei
- Hódít az AI, közben a Microsoft emberek százait küldi el a felhős részlegétől
- Felfordul a windowsos piac: az Arm megszerezné a PC-s piac 50 százalékát
- Ömlenek a fiatalok a Facebookra
- Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hanolfe
tag
válasz killerjohn #25702 üzenetére
Hát tőlem vetted :-) Persze, hogy ismerem
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25694 üzenetére
Hát akkor kössünk fogadásokat!
Lássuk csak: kb. 1,5 hónap, mire killerjohn belejön a kávékészítésbe, mint kiskutya az ugatásba, további két hét, míg egyre rosszabb szájízzel visszakóstolgat, tehát két hónap maximum, mikor kib...sza a jobboldali szemetet a 'csába.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25710 üzenetére
Erre csak a klasszikus albán közmondást tudom hozni.
Az elfogadás három szintje:
- tagadás
- bevillan és megérti
- ő találta ki![ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
nemethsza
tag
válasz killerjohn #25716 üzenetére
vagy a másik irányba kell állítani az őrlőt
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25716 üzenetére
Kell 2--3 shot, mire beáll a valódi őrlési finomság, és nem egy mixturát teszel a szűrőbe. Ilyenkor az inkonzisztens őrlemény is okozhatja a csatornásodást. Azon kívül, nem tudom, a tied hogy van skálázva, de csak egy fokozatot állíts, ha előtte már majdnem jó volt a lefolyás...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25716 üzenetére
Tamper előtt nyugodtan lehet kocogtatni és simítgatni, utána nem ajánlatos.
A szűrő felső szintje alatt inkább 4-5 mm legyen,"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25723 üzenetére
Szerintem egyértelmű, bár itt a jobbra értelmezhetetlen... Mondom, balmenetes, mintha fölülről egy balmenetes csavart akarnál behajtani, úgy kerülnek egyre közelebb egymáshoz a kések. Majd kb. 3 hónap múlva, amikor először szét fogod szedni tisztításhoz, magad is látni fogod.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
fragola.6035
aktív tag
válasz killerjohn #25716 üzenetére
Az a 2-3 mm kevés lesz, inkább egy tamper vastagságnyit tömörítesz, tehát 1 centivel lesz lejjebb az őrlemény tömörítés után.
https://caffe35.webnode.hu/
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz killerjohn #25732 üzenetére
Lehetséges, hogy a pid műszerdoboza nincs földelve
Más fém burkolatú eszközökön nem vettetek észre ilyet?
-
mester6
tag
válasz killerjohn #25738 üzenetére
Igen a zöld/sárga az a földelés. A földelési pontokat csillagpont szerűen kell kialakítani. (Egy igazán jól földelt ponthoz csatlakozik a többi.!!!!) Hibát okozhat például, ha a földelési pontok sorban vannak kötve, akkor óhatatlanul lesz feszültség emelkedés az egyes pontokhoz képest. Sok esetben az is "segít" , ha fordítva dugod be a konnektor dugót. Nekem egyébként a fontosabb készülékekhez(kávéfőző! ) külön, külön kis FI relés konnektor van.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25732 üzenetére
Nem értek a záramhoz, de nemrég felújítottunk. EPH (egyenlő potenciálra hozás) megvan...?👮🏽
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25748 üzenetére
Mind a két iskola létezik. Az újhullámos, alulpörkölt kávék, bármennyire is furcsa, hajlamosak túlkivonatoláskor keseredni, ezért (és a vendéglátóban dolgozók egyszerű lelke miatt) néhányan "szeletelik" az espresso-t, vagyis szimplán csak rövidebb ideig főzik, amikor ristretto-t készítenek. Az igazi olasz kávéknak viszont egy finomabbra darált, koncentráltabb, sűrű, olajos folyású hosszú kivonatolás áll jól. Előfordul, hogy az a 20-25 ml 40-50 mp alatt jön le.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #25750 üzenetére
Ha majd egyszer készítesz kávét mondjuk egy Etióp Yirgából ristrettót, és még akkor is így gondolod, akkor hiszek neked. Nekem elég volt 1 adag a megtéréshez, de van kolegám aki tejjel sem itta meg mer' "savanyú". Na ő menthetetlen
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25750 üzenetére
Mi itt nem azért buzizunk a mennyiségekkel, hogy belőjük magunkat egy Starbucks-hoz képest, hanem mert mp-enként más-más ízvilág tárul fel előttünk.
A lungo hát... hogy is mondjam...?"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bbuffy
senior tag
válasz killerjohn #25753 üzenetére
Majd lejjebb megy ez a ml mennyiség, amint jobb kvkat fogyasztol. A lungo megvan a Senseoval is.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25753 üzenetére
Az espresso-ra is igaz, hogy a "kevesebb több".
Az, hogy mire lövöd be magad, nem képezi vita tárgyát, mert az aTe magánügyed. Én is iszom hosszab kávét, csak az már nem espresso. Vannak rá megoldások: dupla, lungo (americano), café créme..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25756 üzenetére
Nem csak espresso topik, de mindennek az az alapja (már ha olasz kávéról beszélünk).
Egyébként ahhoz, hogy valahogy lefőzz egy lungo-szerű valamit, semmiféle olvasgatásra nincs szükséged, igazság szerint az újonnan beszerzett géppark is felesleges.De lehet, hogy konkrétan akarsz valamit kérdezni a lungo-val kapcsolatban...? (Mert eddig nem tetted.)
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #25756 üzenetére
Van itt minden, csak az espresso mint "A KÁVÉ" felülreprezentált egy kicsit. . Ha rám hallgatsz, úgy iszod ahogy szereted. Amit mi mondunk az mindig csak ajánlat. Ha lungot iszol és maradsz (mert maradsz ugye ) legalább lesz aki a következő lungó ivónak tanácsot ad.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25758 üzenetére
Igazság szerint tényleg kicsit "felülreprezentált" az espresso - ahogy a kolléga is mondja - de ez nem véletlen. Az espresso több évtizedes evolúció eredménye, ami nagyjából az 1900-as évek elejétől kb. 1961-ig zajlott, és napjainkban az újhullám megjelenésével új lendületet kapott. Számtalan más típusa lehetséges a kávékészítésnek, azonban a nyomás alatt készített kávé paraméterei itt hangolódnak össze a legfinomabban.
Vannak problémák is, pl. kicsi az adag, nem oltja a szomjat, és plusz vízbevitelt is igényel, mert vizet von el a szövetekből. Ezt a mennyiség növelésével csak korlátozottan lehet leküzdeni, mert a benne lévő drogok (koffein elsősorban) nem fogyaszthatók korlátlanul. Víz hozzáadásával viszont csökken az íz intenzitása, és szép lassan más főzési technikákkal (filter) kell kivonatolni a kávét. Bizonyos mennyiség és idő fölött a nagy nyomás már nem előnyös, a hőt is vissza kell venni, ekkor jönnek a filteres technikák (Aeropress, FrenchPress, V60, Melitta, Hario, stb.), egészen odáig, hogy több órás (akár egynapos) áztatással hidegen is kivonatolható a kávé.
Na most viszont a lungo.... hát nem tudom. Én még nem ittam jót... Jobb egy café créme, esetleg egy dupla...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #25766 üzenetére
Jártál már sztárbákszban?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
And06
aktív tag
válasz killerjohn #25768 üzenetére
egyszer, megnézni a cirkuszt. kávé élmény felejthető. inzulint vigyél, mert cukorbeteg leszel az 1000kalóriás frappucsinótól
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #25768 üzenetére
Ne járj, de ott kapsz fél/1 literes kávét
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Surda-
őstag
válasz killerjohn #25766 üzenetére
Az USA-ban , ha nem is 1 literes,de 2-3 decis kávé megy, melynek fontos alkotórésze a szirup.
Náluk ez kicsit olyan,mint nálunk a tea, viszik papírpohárban a forró italt és melegíti őket.
Én eliszogattam vaníliás sziruppal,de az eszpresszóhoz semmi köze
Itthoni Starbucks és Costa kb ugyanerre épül, csak itthon nem egy,hanem két dologgal "ütik fel" a kávét, a szirup mellett kaphatsz hozzá fél liter tejet is, a lényeg,hogy a kávé ízét ne érezd.
Mindezt persze horror áron, viszont annak tudatában,hogy most iszonyatosan trendi vagy...[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Surda-
őstag
válasz killerjohn #25772 üzenetére
Aham,cukor.
Itthon a Costában legutóbb belefutottam valami olyan cukros szrba,hogy konkrétan rosszul voltam tőle egész délután.
Akkor is,ha Parci nem hiszi el,pedig neki mindig igaza van"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
adriankoooo
senior tag
válasz killerjohn #25772 üzenetére
Valaki pl 0.1 grammra méri a kávébabot az espressóhoz.
Szerintem itt kb. Mindenki.
-
nemethsza
tag
válasz killerjohn #25802 üzenetére
Szia, nem tudom, milyen és mikori a kávé, amivel próbálkozol, de
- ha 100% arabika, ott nincs annyi crema, mint a robis cuccoknál
- ha öregszik a kávé, akkor se
- a 88 fokos PID a crema mennyisége szempontjából szvsz nem sokat jelent, ha túl világos, akkor emeld a hőt, ha túl setét, ill. bőrösödik, akkor csökkentsd
- a "nemvízszint" miatt lehet az eltérő lefolyás (vagy tamperelési/vízterítési hiba miatt - esetleg nézd meg, a pogácsát, hogy nincs-e pl. csatornásodás), az, hogy nem géptestre elvágólag állnak a kifolyók (ha a karnál egyébként nem ereszt), szvsz tök mindegy...(de majd jönnek az okosabbak/tapasztaltabbak is.)
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25802 üzenetére
Mint már mondottam volt, egy fotó vagy videó sokat segítene.😏
Nem csak a daráló állításával tudod szabályozni a lefolyást (mint azt már szintén olvashattad👿), itt az ideje, hogy a tampert kicsit lazábban kezeld, esetleg az őrlemény mennyiségét is újragondolhatod. Egyébként kizártnak tartom, hogy a Compaknál egy kattintás ekkora eltérést eredményezzen (főleg duplánál).
A féloldalas főzésben valszeg a tömörítés, ill. ezeknél a régi Primo-knál a silány dupla kifolyó a ludas. Az első kizárására tamperelés előtt kavargasd meg egy fogpiszkálóval a szűrőben a kávét...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz killerjohn #25822 üzenetére
N.-nál nem ismerik azt a szót, hogy durva.
Láttam egy filmet N. elnökéről, neki eltökélt vágya, hogy privatizálja a vízműveket Európában. Onnan már csak 1 lépés, hogy megvegye és az ő kezében legyen.
⭐ Stella
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25822 üzenetére
Ilyenkor mindig az jut először eszembe, hogy van az a pénz... Sajnos. És hogy "ugyanott krumpli eladó".
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25859 üzenetére
Erről van itten szó, kérem!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25868 üzenetére
Az első könyvelőm kérdezte "Mi az a KKT...?"
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
veterán
válasz killerjohn #25868 üzenetére
Nekem is, kérjük egy hozzáértő válaszát.
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25880 üzenetére
Hehe, na erre való a kapszulás! Abból viszont az Illy. Ekkora fogyásnál szerintem ingyen adják a gépet, egy kapszula 150,-Ft.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25890 üzenetére
Ez nagyon ismerős... Csak az a baj, hogy már nem szocializmus van, ami a maga nemében egy nagyon humánus rendszer. Egy baj van vele, - M. Thatcher szerint - hogy a más pénzét költöd...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #25890 üzenetére
ESE POD? 100-150k-ból megvan egy jó gép, és 54ft/kávéért ihatnák a robibombát a többiek, te meg találsz magadnak valami jót .
Daráló nélkül karos gép felejtős, így marad az automata, magának darálós csoda, annak összes nyűgjével, vagy az ESE POD. Ilyen fogyásnál elképzelhető, hogy a gépet ingyé' odaadják.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25894 üzenetére
Felejtős. Szakértelem kell hozzá, de az első botrányok majd a takarításnál kezdődnek, utána eltűnik a tamper, stb...
Kapszulás...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #25894 üzenetére
Tizenpáran összeálltok, akkor egy Graef 702-es fejenként 2000ft lesz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
dozó
tag
válasz killerjohn #25880 üzenetére
Beszély fragola -val, hátha be tud nektek szerezni egy Quick Mill Acquaviva-t az talán bírná a gyűrődést, habár hogy bírná a napi 200 kávét, azt csak a hozzáértők tudják megmondani.
-
Surda-
őstag
válasz killerjohn #25918 üzenetére
Idézném tanítómesteremet és példaképemet:
"Szerintem még 5év és a lakások 80%ban csak kapszulás lesz."
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
ronin s8
senior tag
-
veterán
válasz killerjohn #25995 üzenetére
Köszönöm, de mint írtam nem váltogatom össze vissza.
Paloma próbának volt, hogy ne a drága kávé menjen a kukába.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
veterán
válasz killerjohn #25995 üzenetére
ps: Nem veszek semmit okoskodásnak, örülök ha kapok segítséget.
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
paljoc
tag
válasz killerjohn #26011 üzenetére
Nálam a K6 és a Mazzer Jolly is kb. a teljes betekeréstől, ahol a kések összeérnek, egy negyed fordulatnyit visszatekerve van kb. jó állásban. Onnan már csak kicsit kell mozgatni általában.
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #26013 üzenetére
Ilyen van nekem is (vagy nagyon hasonló - expolygonból vettem), 20-21g kávé megy bele, és ha a tutit akarom, azzal készül a kávé. Köröket ver a 7g-os VST-re, ami azért nem meglepő, lévén több mint 2x-es kávémennyiséggel dolgozik. Nem csak nagyon szép látvány ahogy áttör a kávé, de diagnosztikai értéke is van, rögtön látszik ha csatornásodik a kávé, vagy bármi más gond van. Egy jó tanács: első használatoknál tartsd a kosár alá a csészét, mert szanaszét spriccel, és utána vedd le a kart rögtön, mert a pangó víz ahogy kicsepeg szintén összekoszolja a környezetét (nincs ami a csepptálcán lévő lyukakba irányítsa a csepegő kávés vizet). Én simán átraktam bele a szimpla vst-t és rendszeresen nyitott karral készül az ital. Mert az olyan.... "jó"
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Keresztapper
senior tag
-
bl4ze
veterán
válasz killerjohn #26013 üzenetére
Úgy próbáld, hogy üresben jár a motor és addig tekerd amig hallod a "cicergést" és ott állj.
Ott ér össze a két kés.
Innen kövesd paljoc tanácsát.A "cicergés" ahol a két kés összeáll, járó motornál teszteljük ezt üresben bab nélkül !
.:. bl4ze .:.
-
And06
aktív tag
válasz killerjohn #26013 üzenetére
ez való a gaggiához, a másikon rossz helyen vannak a karmok szerintem. mezei dupla szürőt adnak hozzá, viszont a karba kb minden 58as szürő passzol
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vezetékes FEJhallgatók
- Elkészült Oroszország első litográfiai berendezése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- XPEnology
- Formula-1
- Milyen switch-et vegyek?
- Mindennél kisebb és gyorsabb chipeket hoznak az ASML új gépei
- MotoGP & WSBK
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen