Új hozzászólás Aktív témák

  • Bile Demon

    őstag

    Szenzor témához:

    a magokban lévő szenzorok a "CPU thermal throttlingot" vezérlik, a T junction max alatt 1 vagy 2 fokkal elkezd lassulni a proci (szorzó és fesz visszavétele mint EIST esetén + halt állapotok beiktatása), hogy ne melegedjen tovább. viszont ha a hűtés nem elég jó, vagy a thermal throttling ki van kapcsolva (ez megfelelő szoftverrel kikapcsolható), akkor tovább tud melegedni a mag. a T j max fölött fals hőmérséklet értékeket lehet kiolvasni, mert átfordul max értékből min értékbe a regiszter. De a proci tovább működik, nem csinál lekapcsolást.

    Van még egy hőmérő a proci tokozásában, ami a kupakban levő hő elosztó lemezzel van kapcsolatban, ha ennek a hőmérséklete elér egy határértéket, akkor a proci egy lábon jelzi az alaplapnak, hogy "nagy gond van" és erre annak le kell kapcsolnia a proci tápját illetve az egész rendszert.

    Az E8xxx-nél a magban lévő szenzoroknak elég nagy gyártási szórása van. láttam olyan képet, hogy 4 fokos az IDLE hémérséklet... szobahőmérsékleten ez igencsak durva hiba.

    a magok hőmérséklete alap beállítások esetén (nincs felülfeszelés és tuning), kiterhelt processzornál tipikusan 15-20 fokkal magasabb, mint a sapka hőmérséklete. a CPU hűtő talpa a sapkánál 1-2 fokkal hidegebb (jó esetben ha a hűtő rendesen felfekszik).

    tehát, ha a procihűtőt kézmelegnek érzi valaki, mondjuk 35-37 fokosnak, akkor a mag hőmérséklete 53-57 fok körül van a valóságban, ennél kevesebb nem lehet, csak több, ha pl a pasztázás is rossz, vagy nem fekszik fel rendesen. Lehet bármilyen brutál tuning hűtő vagy gyárihűtő, ha egyszer a talpa kézmeleg, akkor a maghőmérséklet már biztosan 50 fok felett jár.

    Akinek kiterhelve 25-30-40 fokos a maghőmérséklet, bármennyire is tetszik neki és örül, az egy FALS érték. Ezek alap órajelen is irreálisan alacsony hőmérsékletek, erős tuningnál meg pláne... Ettől még jó a proci, csak a hőmérője nem hőmérsékletet mér, hanem leginkább a disszipációval, a hőmérséklettel, talán még a magfeszültséggel is arányos VALAMIT.

    Továbbá a feszültség és/vagy órajel emeléssel a 20 fokos hőmérséklet különbség is ARÁNYOSAN nő, tehát 2x akkora órajelen (kb 2x akkora disszipáció) a 15-20 fokból 30-40 fok lesz, vagyis ennyivel melegebb a mag, mint a tokozás/hűtő talpa. Ez fizikai tény.
    Egy 4GHz-re húzott procinak illik minimum 65 fokos core hőmérséklettel rendelkeznie.

    SZVSZ:
    A mag feszültség emelése ezeknél a prociknál, közvetlen ráhatással van a MÉRT hőmérséklet értékekre, úgy értem a hőmérő pontosságát tovább rontja a fesz emelés és ha ténylegesen nem is változott a hőmérséklet akkor is többnek méri a processzor.

    Ez egy lehetséges magyarázat arra a problémára, hogy a +0.2V-os fesz hatására 40 fokkal lett "melegebb" a processzor. Ez csak a feltételezésem, de nagy valószínűséggel így kell lennie.

    Bruhe

Új hozzászólás Aktív témák