Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Vesa

  veterán

  Muskot épp ideje lenne eltakarítani. Többet árt mint használ...

  A tudomány a valóság költészete!

 • Vesa

  veterán

  válasz Tuomas #9 üzenetére

  Ok, de ez a NASA érdeme. Ahogy Musk csoda SpaceX cége is teljes mértékben a NASA ingyenesen és szabadon hozzáférhető űrkutatási adatain alapul. Csak mielőtt megint oda lyukadunk ki, hogy musk valamiféle istenség (aki mellesleg éppn egyre többet mélykonteózik és akkor baromságokat hord össze pl. covid ügyben, hogy néha azt is megkérdőjelezem, hogy eszénél van)

  [ Szerkesztve ]

  A tudomány a valóság költészete!

 • Vesa

  veterán

  válasz #54625216 #45 üzenetére

  'vezető mérnök.'

  :D :))

  Ügyes befektető és showman. Kb. mint Jobs volt. Utbbi nélkül azóta is él és virul az Apple, pedig egy b*zi vezeti a céget (ez engem nem zavar, csak hogy mennyire nem volt isten ő sem). A nagy dolgok mindig több emberen múlnak, és jellemzően nem azokon, akik sztárolva vannak. A Tesla-t és az egész e-car víziót is olyan mérnökök álmodták meg, akikről ma már nem tud senki. megjegyzem, musk nem volt közöttük!

  [ Szerkesztve ]

  A tudomány a valóság költészete!

 • Vesa

  veterán

  válasz Flashback #51 üzenetére

  "De azt mondani rá hogy nincs szava az ő által alapított/sikerre vitt cégben, az erős."

  Természetesen van szava, és szerintem jó érzékű befektető is. A Tesla -bármennyire is nem az ő ötlete volt az egész e-car téma-, tagadhatatlanul Ő vitte sikerre az üzleti részét, illetve rajta kívül tényszerűen nem látott benne bizniszt szinte senki. Ugyanakkor nem látnok, nem megváltó, és nem is tévedhetetlen szuperhős, ahogy azt a fanok beállítják. Nem Ő oldja meg a feladatokat és a kihívásokat, hanem az igen kiváló szakemberek.

  Viszont egyre inkább egyértelmű, hogy mérnök végzettsége ellenére teljesen hülye konteós, a legostobább mélykonteókat már nem csak besz*pja, de néha terjeszti is (vagy minimum utal rá, hogy egyetért velük). És ugye pont az agyatlan fanság miatt, a sok nem túl okos követője pedig magáévá teszi ezt a sok marhaságot, fokozva az így is rettentően elburjánzott, eszetlen és tudománytalan baromságok terjedését. Kfejezetten káros lett, de legalább most majd szépen csődbe viszi az X-et is (Twitter).

  [ Szerkesztve ]

  A tudomány a valóság költészete!

 • Vesa

  veterán

  válasz #54625216 #53 üzenetére

  Mondjuk hozok neked eklatánsabb (ellen)példát, ott van George Lucas. Ki gondolná, hogy még a saját brand-jén belül is, képes volt egy időtlen klasszikust összehozni (SW trilógia), és egy vérciki, igénytelen moslékot, kb. azonos színészgárdával (SW Holiday Special), majd saját rendezésében egy szintén rettenetes előzmény trilógiát? Akkor nem lehetséges, hogy azt az első trilógiát amitől "isten" lett, nem is feltétlenül az Ő döntései vitték a csúcsig? Ettől még senki nem vitatja el az érdemeit, de a siker nem egyetlen emberen múlik. Csak az átlagembernek valamiért mindig kell egy félisten, akiben valamiféle természetfelettit láthat. Ezzel persze magukat hülyítik, de a vallás is így működik, szóval bolygó szinten azért látjuk, mekkora az igény erre.

  Musknak nagy szerepe van a sikerekben, de elsősorban mint befektető és showman. Ugye a Tesla elég nagyot zakózott nemrég, két lépcsőben voltak kénytelenek árat csökkenteni -rég látott inflációs környezetben-, hogy valamennyire mérsékelni tudják a bukót. Ráadásul nem tudja tartani a tempót, mióta jönnek fel a klasszikus gyártók is az EV kínálattal, a Tesla már minden lépéselőnyét veszíti el. A twittert pedig úgy buktatta meg saját maga ahogy van, a reklámbevételeinek több mint felét elvesztette, most éppen végleg kinyírni készül a fizetőssé tétellel...Egy zseni pont így működik...beletesz valamibe egy halom pénzt, aztán mint egy amatőr, a saját ostoba konteóinak és gyerekes -adott esetben ostoba- kijelentéseinek, teljesen inkompetens moderálási megoldásainak hála, elriasztja pár hónap leforgása alatt a hiredtők felét. Oh wait! :U

  Lehetett volna Ő nagyobb ember is, de a hatalom elmére gyakorolt negatív hatásaival láthatóan Ő sem bírt el, miért is bírt volna, ez nála nagyobb embereknek sem sikerült.

  [ Szerkesztve ]

  A tudomány a valóság költészete!

 • Vesa

  veterán

  válasz vicze #55 üzenetére

  "Olyanja ugye nincs."

  Na még az sincs! Akkor ezt az egy pozitívumot is rosszul tudtam róla. Így nár értelmet nyer teljesen ostoba konteózása is.

  Viszont tényleg felesleges személyeskedni, az nem visz előbbre. Bőven elég a tényeket betolni, azzal úgysem lehet vitázni. Vagyis lehet, csak nem érdemes...

  A tudomány a valóság költészete!

 • Vesa

  veterán

  válasz #54625216 #58 üzenetére

  Szalmabábozol! Nem azt állítottam, hogy a Tesla eltűnt a piacról és nem is azt, hogy már nem vezeti a mezőnyt gyártási volumenben. Azt írtam, hogy olvad a lépéselőnye! Nézz meg egy 2019-es chartot és nézz meg egy 2023-ast. Masszívan jönnek fel az egyéb gyártók. Az általad linkelt grafikon csak az USA top eladási listáját mutatja. Ha egy kínai chartot hozok, akkor meg a BYD vezetne, ennek sok értelme nincs.

  "BYD is still beating Tesla in overall sales in China. Despite the Model Y topping the popularity charts for individual models, Tesla was not the best selling car company in China in the first quarter. It didn’t even come second-best. The top spot went to BYD, which sold 552,076 (pdf) vehicles, marking a nearly 93% increase in sales compared to the previous year. In second place was FAW-Volkswagen, with 368,800 sales, and China’s state-owned Chang’an Auto came in third with 302,900 sales, according to the data from CPAC, as reported by China Daily. Tesla sold 137,429 units across all models in China in the first quarter, representing a 13% increase from the fourth quarter last year." (egy másik chart 2022-ről)

  Globális folyamatokat kell nézni.
  Twitterről pedig már megtörtént tényeket hoztam fel, azzal nem tudok mit kezdeni, hogy majd mi lesz jövőre, meg 3 év múlva. Nem látunk a jövőbe, de az eddigiek alapján előrejelzés szinten sincs túl sok ok az örömködésre a jövőjét illetően.

  [ Szerkesztve ]

  A tudomány a valóság költészete!

 • Vesa

  veterán

  válasz vicze #70 üzenetére

  "és az aki ezeket írta tervezett rakétamotort egyesek szerint,"

  :))

  A tudomány a valóság költészete!

Új hozzászólás Aktív témák