Aktív témák

  • vlevi

    nagyúr

    válasz sz.j #45573 üzenetére

    "Na most akkor számít vagy sem, hogy mennyi az írt adatmennyiség?"
    Természetesen számít. A mai, 25nm-es csíkszélességgel készült NAND flash cellák kábé 3000 alkalommal írhatóak, utána már nem lehet beleírni, csak olvasni. Megpusztul, kész, ez van.
    Ez egy durva számítással azt jelenti, hogy egy 128G méretű SSD, ha naponta kiírsz rá 128 gigát, és a vezérlő rendesen elbabrál a wear levelinggel, tehát szétszórja az írt adatokat, hogy egyenletesen legyen terhelve az eszköz, akkor mondjuk 3000 nap múlva pusztul meg. De ez egy nagyon durva számítás, több szempontból sem igaz. Egyrészt nem írunk napi 100 gigát, másrészt a wear levelingnek is van egy kis extra írása, amit nem lehet befolyásolni. Megaztán az is igaz, hogy ahogy fogy a még működőképes terület, úgy gyorsul a folyamat.

    De az előbbivel számolva, nálad eddig napi 30G írás jött ki, ami negyede az én számításomnak, szóval 12000 napig (35-40 év) bírnia kell :D

    Amúgy nekem telepítés után 2 nappal megvolt a 260Giga. Természetesen ebben a telepítés, ezután vagy 100 frissítés, a mentés visszatöltése, satöbbi limlomok benne voltak. Utána nagyon lecsökkent az írt adat mennyisége.

    Ja, a HD sentinnel mit mutat a smart adatokban a wear leveling count-ban?

    Na, közben látom, hogy ez egy ilyen nap. Elkezdek pötyögni valami, értelmesnek szánt hozzászólást, és mire befejezem, valaki már közben beírja ugyanazt :D

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák