Új hozzászólás Aktív témák

  • kisskd

    tag

    Sziasztok!

    A képen látható hálózatom lenne, családi ház "heavy userekkel" (remélem minden érthető). 3 kérdésem lenne:
    ## (kicsit off): melyik topológia a jobb, a fekete, vagy a piros kiváltások? TLDR: routert csak a csillagpontot adó switchbe kössem be, és abba menjen minden további eszköz, vagy a további "alcsomópontokat" (AP) + NAS is direktbe a routerbe kössem.

    ## még mindig nem találok eszközt a router pozíciójára, szempontok:
    - stable releaset szeretnék használni, hegesztés nélkül, mert kellene még máshol is hasonlót összedobnom/könnyen újratelepíthető legyen
    - most 500mbit, jövőben várhatóan 1000mbit-es(nek nevezett) net lenne, ezt szeretnénk kihajtani kb.
    - NAS funkciókat nem látna el (az van dedikáltan) de minden más "akár jó is lehet" funkcióra szeretnék lehetőséget hagyni (pl. VPN)
    - opciók, amiket találtam: EdgeRouter X (nincs wifi, kell(het) egy AP mellé, telepítés kérdéses), Mi Router 3G (lassan jön, amikor céghez vennék jó volna a szla, telepítés karcos, wifi gondokat jelentgetnek 18.01-gyel), WRT 1200AC (ára a tűréshatárt felülről közelíti)
    - van más? ki melyiket ajánlaná? mit vegyek még figyelembe?

    ## kéne AP is, legszívesebben ide is openWRT-st tennék, de ha az AC wifit is hozzáveszem, akkor még nehezebb lesz a választás
    - van gyors wifis, gigabites cucc, "olcsón" ami AP-ként még szóba jöhet a fentieken túl openWRT-vel (emeletre kevés a Xiaomi portja, Linksys-t AP-nak tuti nem veszünk, EdgeRouter meg nyilván nem játszik :D)
    - milyen funkciókat, lehetőségeket veszítek el, ha ide gyári firmware-es vmit választok? (guest wifi nem kell, viszont jó lenne a könnyű átjárhatóság az AP-k közt, meg minden varázslat, amire nem is gondolok még)

    Köszi a segítséget ismét!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák