Zűrök az európai iPhone körül

Ahogyan tegnap testvérlapunk, a Mobilarena is megírta, Németországban a Vodafone eljárást kezdeményezett a Deutsche Telekom T-Mobile ellen, mivel az iPhone árusítására monopóliumot szerző cég üzleti modelljében többek között tisztázatlannak látják azt a helyzetet, amikor az előfizető felmondja a szerződést, ám a végleges korlátozás feloldását nem szabályozzák.

A T-Mobile a folyamatban lévő eljárás közben üzleti választ adott ma a támadásra, mivel bejelentették, hogy a német fogyasztók úgy is vásárolhatnak iPhone készüléket, hogy nem kötelesek hűségszerződést aláírni. A terjesztés jogát megszerző vállalat (az Apple-nek nincs Németországban sem hálózata) a szerződés nélküli készülékeket 999 euróért fogja kínálni. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy azok, akik november 19. óta vásároltak iPhone-t, szabadon átválthatják a SIM-kártyát, ám az ő esetükben bizonyos korlátozások lépnek életbe, a zenelejátszó és böngésző funkciókat nem használhatják az iPhone lehetőségeit teljes mértékben kihasználva.

Az Apple és a T-Mobile megállapodása következtében az utóbbi cég Németországban az iPhone kizárólagos terjesztője, s a 24 havi hűségszerződéssel kínált készüléket a T-Mobile 399 euróért árusítja, ám a megindított eljárás miatt a bírósági rendelkezés következtében a cég nem zárhatja le véglegesen az iPhone-ok SIM-kártyáit.

A Vodafone kezdetben abban reménykedett, hogy megszerzi a kizárólagos európai terjesztés jogát, ám a T-Mobile mellett a Telefonica, a brit O2 és a francia Orange is beelőzte.

Azóta történt

Előzmények