Letiltják a YouTube-ról a hitleres paródiákat?

Több lap is beszámolt arról, hogy a Google videomegosztójáról, a YouTube-ról elkezdték törölni a 2004-es A bukás – Hitler utolsó napjai (Der Untergang) című film nevezetes jelenetére készített átiratokat, paródiákat.

A film egyik kulcsjelenete a kreatív felhasználók egyik kedvencévé vált az évek során, az utóbbi időben különösen népszerű lett, az egyik legvirágzóbb életet élő internetes mémnek számít. A feldolgozások többsége messze belül marad a törvényesség keretein, erkölcsi, morális okokból sem igen lehet kifogást emelni ellenük, sőt némelyik olyan szellemes és szórakoztató, hogy a film rendezője, Oliver Hirschbiegel is nagy élvezettel nézi őket. Ezért is okozott meglepetést a „tisztogatás” híre, melyet az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédő szervezet jelentése szerint valószínűleg a film jogtulajdonosa, a német Constantin Film indíthatott el, akik a YouTube Contend ID rendszerének segítségével letilthatják a szerintük jogsértő klipeket. (Ez a jogtulajdonosok számára kifejlesztett rendszer monitorozza a YouTube tartalmait, s engedélyezi a kiadóknak, hogy eltávolíthassák az adott videót.)

A Constantin Film még nem nyilatkozott, így pontosan még nem tudni, hogy mi is az oka lépésüknek, hiszen a cég vezetője korábban azt mondta, hogy bár akadt már olyan paródia, amelyet eltávolítottak, de csak akkor, ha valakire nézve sértő volt, ám összességében nekik jó reklám a „Hitler-mém”. Az is megtörténhet, hogy a takarításról elsőként hírt adó TechCrunch és az EFF talán kissé felfújták az ügyet: bár az tény, hogy több korábban szereplő videót letiltott a német cég,  és egyre kevesebb elérhető.

Azóta történt

Előzmények