A szerzői jog egyensúly, nem a zsarolás eszköze

A tájékoztató, oktatási és tudományos munkákhoz való hozzáférés fontosságát hangsúlyozó kiállítás feltárja a szerzői és szomszédos jogok koncepcióját, történetét, fejlődését és életünk számos területére gyakorolt hatását – adta hírül a Múlt-kor történelmi portál.

A copyrightról szóló vitákat leginkább a jogtulajdonosok védelmének kérdései uralják, akik gyakran nem maguk az alkotók; ezért a kiállítás alternatívákat mutat be a „minden jog fenntartva” megközelítéssel szemben. Amit sugallni kívánnak: a copyright lényege az alkotók, a felhasználók és az újrafelhasználók jogai közötti egyensúly, de a rendezők koncepciója szerint ez az egyensúly megbomlott a szerzők és más jogtulajdonosok javára.

Az eredeti, merev copyrightkoncepciókat jelképező sötét alagútból a látogató egy „arénába” lép, ahol számos interaktív élmény várja. Egyikük egy könyvszkennelő gép, amelyet a látogatók üzemeltethetnek. A szervezők szándéka szerint a házi készítésű gépen szkennelt könyveket felajánlják a Magyar Elektronikus Könyvtárnak. A kiállítótéren átívelő 17 méter hosszú nyomtatvány a szerzői jogok fejlődésének kronológiáját mutatja be. A mai berendezések mellett azok az eszközök is láthatók, amelyek a közelmúltban segítették a szkennelést, a digitalizálást, a másolást.

Tizenkét számítógépinstalláció önálló internetes kiállításokat kínál; ezeket megtekintve a látogató benyomásokat kaphat a copyright történetének technikai oldaláról. A kiállításon végigsétálva a látogató megismerkedhet olyan területekkel, mint a YouTube, a Wikipedia, a szabad felhasználás és a szellemi közvagyon, a szabad szoftver és a nyílt hozzáférés, a torrentoldalak, a Creative Commons stb.

A látogatók a kiállítótérben aláírhatják a Szellemi Közvagyon Kiáltványát és a Barcelonai proklamáció az innovációért, a kreativitásért és a hozzáférhető tudásért című dokumentumot.

A kiállítás 2010. május 19-ig látogatható az OSA Arany János utcai épületében.

Azóta történt

Előzmények

  • Szerzői jogi reformot kívánnak a közszolgálati adók

    A közszolgálati tartalomszolgáltatók szövetsége a szerzői jogrendszer modernizálását és európai egységesítését szorgalmazza.

  • Az Artisjus válaszol 3. – ami eddig kimaradt

    A szerzői jogdíjakról és a fájlcseréről szóló interjúnk kapcsán a fórumban felvetett újabb kérdésekre válaszol a jogvédő egyesület jogásza.

  • Az Artisjus válaszol 2.

    A szerzői jogdíjakról és a fájlcseréről szóló interjúnk kapcsán a fórumban felvetett kérdések második felére válaszol a jogvédő egyesület jogásza.