Bezártak egy iskolát egy YouTube-videó miatt

A norvég rendőrség bezárt Oslo közelében egy középiskolát, miután olyan fenyegetésre bukkantak az interneten, mely szerint egy diák tömegmészárlást akar rendezni a suliban.

A közelmúlt borzalmas eseményeit vehette mintának a 15 éves diák, mivel a népszerű videomegosztó portálra, a YouTube-ra töltött fel egy olyan videót, amelyen részletesen kifejti, hogy mire készül. A helyi rendőrfőnök azt nyilatkozta az AFP tudósítójának, hogy a fiút nem tartóztatták le, az állami tisztviselők viszont hosszas beszélgetéseket folytatnak a sráccal és az apjával.

A videó szombaton került fel a portálra, s vasárnap távolították el. A vizsgálótiszt beszámolója szerint a zenei kísérettel ellátott filmen a Kjenn iskola szerepelt háttérként, majd hat tanár képe tűnt fel, s közben a fiú vészjóslóan azt mondta, hogy eljön a gyilkolás napja. Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a fenyegetőző diáknak a szörnyű tett végrehajtásához rendelkezésére álltak volna fegyverek is.

Az eset egyébként nem egyedi, a skandináv országokban hasonló okok miatt már több iskolát is evakuáltak Pekka-Eric Auvinen novemberi finnországi mészárlása után, melyben nyolcan vesztették életüket.

Azóta történt

Előzmények