Egy tudományos YouTube

Hirdetés

Néha elfelejtjük az egyéb – különben igen vonzó – tulajdonságai mellett az internet az oktatásban és az ismeretterjesztésben igen komoly szerepet játszhat, s bizonyos felhasználói csoportok számára ma is ez az elsőrangú szempont.

A tudományos eredményeket a neten keresztül átadni sokféle módon lehet, például a nagy (és gazdag) nyugati egyetemek egyre nagyobb számban tesznek közzé előadásokat írott és videováltozatban egyaránt; de említhetjük a nagy multik törekvéseit is, akik saját kutatómunkájuk eredményeit osztják meg.

Ám létezik egy olyan tendencia is – webkettes tudomány? –, amely esetében egy csoport a közösségi weboldalak mintájára hoz létre saját honlapot, portált. Több ilyen oldal kínál már tudományos tartalmakat, például a netről videókat gyűjtögető ScienceHack, a kísérleteket bemutató JoVE, vagy a többféle tartalmat is kínáló Videolectures.net.

Ilyen új, közösségi videomegosztó portálként is működő oldal a tavaly indult, még béta-verziójú SciVee, ahol a különböző szakterületek – esetleg meg nem értett, esetleg még fiatal, nem nagyon neves, esetleg az elkötelezett – művelői oszthatják meg másokkal eredményeiket, gondolataikat. Az alapítók (az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány – National Science Foundation –, a Tudományos Közkönyvtár – Public Library of Science – és a San Diegó-i Supercomputing Center) abban reménykednek, hogy a kutatások rövid kivonata és a teljes, részletes ismertetése között találtak egy olyan köztes formát, amely megkönnyítheti és felgyorsíthatja a tudományos kommunikációt, és segíti az ismeretterjesztést is.


Indul a Marsra a szonda – Forrás: www.scivee.tv

Az oldal a YouTube, pontosabban a videomegosztó oldalak mintájára működik: feltöltési, megosztási, értékelési lehetőséget kínál a tematikusan rendezett videók s az előadások szöveges változatai számára. Roppant sok szakterületről található itt anyag, a csillagászattól kezdve az orvosláson át az űrkutatásig – az erős idegzetűek még boncolást is nézhetnek. S mint a YouTube-on, néhány nagyobb kutatóintézet saját csatornát is indított más az oldalon. Az oldal üzemeltetői az ismertterjesztés mellett természetesen a tudományos párbeszédet is serkenteni kívánják.

Az itt megjelenő anyagokat természetesen a Creative Commons szabályai alapján teszik közzé.

Azóta történt

Előzmények