Hirdetés

Aggódott az X biztonsága miatt, kirúgták

Újabb botrányos per, de 10 millió új előfizetőt szerezhetett az X, továbbá az xAI Grok chatbotja is megérkezett a Premium+ előfizetőkhöz.

Botrányos perből nincs hiány az X-nél, a sor egy újabbal bővült. A korábban Twitter néven futó cégnél  az információbiztonságért felelős vezető volt Alan Rosa, aki most beperelte az X-et, mert állítása szerint kirúgták Elon Musk érkezése után, amiért tiltakozott a költségvetési keret csökkentése ellen – mivel így nem tudtak megfelelni az USA kormányával biztonsági témában kötött, korábbi egyezménynek.

Több vádpont is szerepel a perben, de Rosát lényegében arról tájékoztatták Musk érkezése után, hogy a részlegének fizikai biztonságra fordított költségvetését 50 százalékkal csökkentse, valamint állítson le egy szoftvert, amivel információt osztottak meg a hatóságoknak világszerte. Rosa tiltakozott, mert így egy 2022-es, amerikai kormánnyal való egyezményt (és az emiatt vállalt gyakorlatokat, amelyek a személyes és bizalmas adatok védelméről szólnak) nem tudtak betartani. Aggályait közölte, majd pár nap múlva kirúgták. Esete nem egyedi, korábbi dolgozók tömegei perelik a céget – a dolgozók közel felét egyébként elküldték a költségcsökkentések miatt. Az X állítólag dollárszázmilliókkal tartozik a kirúgott dolgozóknak, hátrányos helyzetbe hozta az időseket és nőket, és nem szólt előre a tömeges leépítésről. Az X tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Ami pedig az X helyzetét illeti: Musk botránya, a tartalmi és moderálási kérdések miatt sorra szálltak ki a platformból a nagy amerikai cégek és hirdetők (mint az Apple, a Disney, az IBM, a Paramount vagy a Warner Bros Discovery), újabb súlyos összegeket veszíthet a platform. Van azonban remény, Linda Yaccarino vezérigazgató szerint decemberben ugyanis 10 milliónál is többen iratkoztak fel az X-re. Júliusban Musk azt mondta, 540 millió havi szinten aktív felhasználójuk van. A pontos számokat nem közlik vagy frissítik.

Musk közölte továbbá tegnap, hogy az xAI Grok chatbotja megérkezett az X Premium+ előfizetőihez.

Azóta történt

Előzmények