Káromkodva átkozta el a hirdetőket Elon Musk az X-botrány miatt

Nagyon keményen fogalmazott Elon Musk egy interjú során, az X-botrány miatt távozó hirdetőknek pedig azt üzente: menjenek, és b*sszák meg magukat.

Már eddig is elég nagy botrány kerekedett abból, hogy Elon Musk a jelentések szerint egy antiszemita bejegyzést karolt fel az X-en. Musk azóta többször bocsánatot kért, ráadásul a tweetről is kiderült állítólag, hogy hamisan vádolta a zsidókat a fehérek gyűlöletével – Musk korábban igazat adott viszont a „Great Replacement”-összeesküvés-elméletet terjesztő felhasználónak, aki szerinte az igazat beszélte (az elmélet szerint a zsidók és a baloldali politika migránsokkal cseréli le a fehér lakosságot és kultúráját, foglalták össze röviden a nemzetközi médiumok).

A New York Times DealBook Summit alkalmából egy interjún igyekezett mindent tisztázni Musk. Elmondta: töltött fegyvert adott a becsmérlőknek és az antiszemitáknak is a kezébe, és sajnos a bejegyzése a legrosszabb volt, amit az üzenetküldés történelmében írt – figyelembe véve a túlzó, bolondos posztokat is.

Muskot feldühítette, amiért antiszemitának nevezték, és közölte, hogy az X-ről távozó hirdetők nem tudják őt zsarolni, kár ezt gondolniuk.

Musk úgy fogalmozott: „Ha valaki megpróbál engem a hirdetésekkel zsarolni, a pénzzel zsarolni? Menjen és b*ssza meg magát”. Majd folytatta: „Menjen. B*ssza. Meg. Magát. Világos? Remélem igen. Hé, Bob, ha ott vagy...” Utalt Robert Igerre, a Disney vezérigazgatójára, aki visszavonta a hirdetéseket az X-ről, mert szerint az, hogy az X-en megjelennek, nem fest róluk pozitív képet. Ezt épp ezen az eseményen jelentette ki.

Musk azzal folytatta, hogy őt a valódi jó érdekli, nem annak az álcája – mert bármerre néz, csak olyan embereket lát, akik jónak tűnnek, de gonoszul viselkednek, „csesszék meg”.

Elemzők szerint a hirdetők nem felejtik el Musk kijelentéseit, így lassan a botrány lezárulhat.

Musk szerint aki nem kedveli őt, az inkább a termékek minősége alapján ítélje meg őket és a cégeit. Véleménye szerint a Teslával ő többet tett a környezetért bármelyik embernél a világon.

Musk botrányával a Fehér Ház is foglalkozott, elítélve azt, továbbá a téma az amerikai Szenátusban is terítéken van.

Az X-ről többek között a Disney, a Warner Bros Discovery, a Comcast és az Apple is távozott a hirdetők sorából.

Musk hozzátette: ha az X csődbe megy, akkor az a hirdető bojkott eredménye lesz. Ezt mindenki tudja majd.

Musk azóta minden formában igyekezett kiigazítani a dolgokat, ezektől függetlenül pedig elutazott  Izraelbe is a támadások helyszínére, továbbá a helyi miniszterelnökkel is beszélt, amit élőben közvetítettek. Leszögezte, hogy ellene van az antiszemitizmusnak és bárminek, ami gyűlöletet és konfliktust szít. Az X sem támogatja a gyűlöletbeszédet. A helyi miniszerelnök szerint az, hogy Musk odament, önmagában elárulja, hogy mennyire elkötelezett a jobb jövő iránt.

A mostani interjúban pedig sok más dologról is beszélt Musk: a szólásszabadságról, a környezetvédelemről, az amerikai elnökválasztásról, például.

Azóta történt

Előzmények