Rejtélyes hiba a Windowsokban

A napokban vált ismertté, hogy világszerte többen is akadtak olyanok, akik egy váratlan problémával találták szembe magukat, amikor bejelentkeztek a Windows rendszerébe: a képernyő váratlanul elsötétült, csak egy nagy feketeséget láthattak.

A legelső feltételezések szerint a hiba oka a november 10-én kiadott Microsoft-frissítésben keresendő, ám tegnap a vizsgálatot folytató vállalat közleményben tudatta, hogy erről szó sincs, valami más állhat a háttérben, a legvalószínűbb az, hogy egy kártékony kód, egy malware okozza a váratlan leállást. Ezt az a szoftvercég, a Prevx is elismerte, amely korábban kiállt a hibás frissítés verziója mellett, s hivatalos blogjukon bocsánatot kértek a Microsofttól. Ugyanakkor kiadtak egy letölthető, a feladatkezelő segítségével telepíthető javítást, ám ez saját bevallásuk szerint sem működik minden esetben, mivel már eddig is legalább tíz különféle esetet találtak, amikor a „black screen” megjelent. Állításuk szerint úgy tűnik, egy olyan problémáról van szó, mely már évek óta jelen van a Windowsokban, s a fekete képernyő feltűnhet a Windows 7-ben, a Vistában, az XP-ben, az NT-ben és a Windows 2000-ben is.

A Microsoft még nem fejezte be a vizsgálatot, s egyelőre azt kérik a felhasználóktól, hogy ha náluk is jelentkezik ez a probléma, vegyék fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Közleményük szerint – ellentétben a Prevx sok tízmilliós feltételezésével – az ügyfélszolgálatok tapasztalatai szerint csak elszórt esetekről van szó, melyet nagy valószínűség szerint egy malware okoz.

Azóta történt

Előzmények