CIA-kézikönyv az okostévék hackeléséhez

A kormány és a hatóságok egyre feszültebbek, a Wikileaks viszont rendületlenül szivárogtat tovább.

Miközben az amerikai igazságügyi minisztérium képviselői a héten közölték, hogy a bizalmas nemzetbiztonsági dokumentumokat kiszivárogtató Wikileaks, illetve alapítója, a jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó, a svéd hatóságok által nemi erőszak gyanúja miatt keresett Julian Assange ellen határozottabban fognak fellépni – egy tervezet szerint vádat emelnének ellenük –, a portál munkatársai pénteken újabb szöveget tettek közzé, melyet állítólag közvetlenül a CIA-tól szereztek meg.

A dokumentum egy felhasználói kézikönyv az eredetileg a brit titkosszolgálat által kifejlesztett kémprogram egy „Weeping Angel” nevű, továbbfejlesztett, márciusban nyilvánosságot kapott változatához, melyet arra készítettek, hogy a Samsung F Series okostévékről a mikrofonokon keresztül gyűjtsön adatokat, vagyis segítségével a tévét lehallgatókészülékké lehet alakítani. A híradásokra tavasszal a Samsung csak annyit reagált, hogy kiemelt szempont számukra a felhasználók adatainak biztonsága, és a napvilágra került információk valóságtartalmának ellenőrzésére azonnal vizsgálatot indítottak.

A küzdelem a hatóságok és a Wikileaks között tovább folytatódik. A CIA-től kiszivárogtak olyan megállapítások, melyek szerint történetük során ez volt a legsúlyosabb biztonsági incidensük, és gőzerővel keresik a felelősöket, illetve azokat, akik kiadhatták a dokumentumokat. Mint fentebb említettük, az igazságügyi minisztérium jogi lépéseket tervez, ám ezt jogvédő szervezetek aggodalommal figyelik, mivel attól tartanak, hogy a Wikileaks elleni kemény fellépés általában véve erodálná a sajtószabadságot – melyre egyébként a portál üzemeltetői is hivatkoznak, amikor azzal érvelnek, hogy csak alkotmányos jogaikkal élnek, amikor nyilvánosságra hozzák ezeket a dokumentumokat. Az érintett gyártók főként úgy reagáltak, hogy a nyilvánosságra került sebezhetőségek többségét már korábban javították.

Azóta történt

Előzmények