A legnagyobbak már reagáltak a Wikileaks kiszivárogtatására

Röviden összefoglalva: mindenki sunnyog és kivár.

A ma reggeli vezető tudósításokban szerepelt, hogy a Wikileaks által publikált, állítólag magától a CIA-től származó dokumentumok szerint a központi hírszerző ügynökség birtokában olyan nulladik napi sebezhetőségekről szóló információk vannak, melyeket a hírszerzés szakemberei úgy tudnak kihasználni, hogy gyakorlatilag bármilyen informatikai platformba be tudnak lépni, onnan adatokat tudnak szerezni, illetve kódokat tudnak futtatni.

Ahogy várható volt, ezt a leginkább érintettek, a nagy technológiai vállalatok nem hagyhatták szó nélkül.

Elsőként és a legrészletesebben az Apple kommentálta a megjelent adatokat. Ők közölték, hogy a dokumentumokban felsorolt sebezhetőségekből sokat már korábban javítottak, és biztonsági csapatuk folyamatosan dolgozik az esetleges rések betömésén. Közleményükben jelzik, hogy a lehető legnagyobb biztonságra törekednek szoftvereiknél, és amennyiben a felhasználó mindig a legújabb verziót használja – ez az arány állításuk szerint jelenleg 80 százalék –, akkor a maximális (azaz az elérhető mértékben legnagyobb) biztonságban vannak.

A kiszivárgott dokumentumokban a másik leginkább emlegetett példa a Samsung okostévéi voltak – melyekkel kapcsolatban már korábban is felmerültek adatvédelmi gondok –, így érthető, hogy a vezetőjét jelenleg egy megvesztegetési per miatt nélkülözni kénytelen vállalat is megszólalt. Ők azonban dodonai – mondhatnánk: semmitmondó – reakciót tettek közzé: „A Samsung számára kiemelkedően fontos, hogy biztosítsa ügyfelei számára a tőlünk származó eszközökön a biztonságot és adataik védelmét.”

A Microsoft is hasonlóan szűkszavúan kommentálta a kiszivárogtatást: „Ismerjük a dokumentumokat, és sürgősen kivizsgáljuk az ott említetteket.”

A Google és a Linux Alapítvány – egyelőre – nem kívántak reagálni a Wikileaks által közölt adatokra. Ahogy az adatvédelmet kiemelten felvállaló World Wide Web Foundation sem, mely szervezet felelős vezetője a kormányzat felelősségét hangsúlyozta, és közölte, hogy ha valósnak bizonyulnak az adatok, akkor az amerikai kormányhoz fordulnak panaszukkal.

A témában megszólaló szakértők két fontos elemet emeltek ki: nem az a fontos, hogy a CIA digitális eszközökkel is kémkedett – hiszen ez a feladatai közé tartozik –, hanem egyrészt az, hogy hírszerző ügynökségként nem voltak képesek megvédeni az adataikat, illetve az – ennek tisztázása még az elemzések folyománya lesz –, hogy e tevékenységüket mennyire törvényesen, milyen kontroll alatt végezték.

Azóta történt

Előzmények