WikiLeaks: Dumbo, a webkamerák réme

A CIA által használt eszköz leállítja a felvételt, ha kell bizonyítékot is hamisít. A Microsoft operációs rendszerein hatékony.

Új anyaggal bővült a WikiLeaks szerdán, a CIA Dumbo projektjének fájljai kerültek ki az oldalra. A frissen feltöltött dokumentumok alapján a Dumbo egy pendrive-ról futtatható eszköz, amit azonosításra, vezérlésre és a monitoring rendszer manipulálására használható a Windowst futtató számítógépeken. Az eszköz felismeri a helyi és hálózatra kötött mikrofonokat, web- és biztonsági kamerákat, képes megállítani a felvételt, törölni tudja a fájlokat, vagy akár hamis bizonyíték is elhelyezhető vele.

A Vault 7 csomag tagjaként szivárgó anyagok többsége fizikai hozzáférést igényel, a Dumbo esetében sincs ez másként, adminisztrátori jogosultság is kell neki. A leírás alapján a 32 bites XP, a Vista és az újabb Microsoft operációs rendszerek egyaránt érintettek, a 64 bites XP-n és a régebbi rendszerekkel azonban nem kompatibilis.

A WikiLeaks azt írja, a Dumbo képes leállítani a kamerafelvételeket és meghamisítani a videófelvételeket, amik esetleg akadályozhatnák a PAG (Physical Acces Group) munkáját. Ez egy speciális egység a Center for Cyber Intelligence (CCI) csapatán belül, feladata a terepmunkák során fizikai hozzáférés biztosítása a célszámítógépekhez.

Előzmények