Warezolók ezreit állíthatják bíróság elé

A német rendőrség – miután ősszel lefülelt egy tekintélyes forgalmat generáló warezoldalt – több ezer olyan felhasználót tudott azonosítani, akik filmek, zeneszámok és számítógépes programok kalózváltozatait töltötték le a szerverről – írja a The Register.

A hatóság három hónappal ezelőtt tartóztatta le azt a 46 éves német ügyvédet, aki két türingiai fivérével együtt több mint egy éven át üzemeltette az illegális tartalmakat kínáló Ftpwelt.com oldalt. A letölthető anyagok között egyebek mellett mozikban videokamerával felvett filmek is szerepeltek. A rendőrség adatai szerint az őrizetbe vett férfi – akit pénzmosással is vádolnak – nagyjából 1 millió eurót keresett az üzleten.

Akkor a filmstúdiókat képviselő, szerzői jogsértéseket üldöző német társaság (GVU) azt közölte, hogy feketelistáján 45 000 olyan ügyfél szerepel, akik fizettek az illegális tartalmakért. Becslések szerint a rendőrség legalább 16 000 felhasználó nevét ismeri – ők jelentős bírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthatnak. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a vádemelésre mikor kerül sor.

Azóta történt

Előzmények