Újabb kampányt indít a BSA

Hirdetés

A szoftvervállalatok érdekeit képviselő BSA Magyarország mintegy tízezer kis- és közepes vállalkozást tájékoztat levélben a jogtiszta szoftverek használatának előnyeiről és az illegális másolatok hátrányairól. Sebők Erzsébet, a szervezet főtitkára mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a novemberben kiküldendő levelekben felajánlják segítségüket a jogtiszta szoftvergazdálkodással összefüggő problémák megoldásához is – írja az MTI. A főtitkár szerint a szakszerű szoftvergazdálkodással a vállalatok pénzt takaríthatnak meg.

A most tízéves BSA Magyarország eddigi tevékenységének sikerét jelzi, hogy a kezdeti 90 százalékról mára 42 százalékra csökkent az illegális szoftverek aránya az üzleti felhasználók körében; a cél azonban az uniós országok átlagosan 36 százalékos mutatójának elérése – mondta Sebők.

Jól állunk

Az IDC által a BSA megbízásából készített felmérés adatai szerint tavaly világszerte 50 milliárd amerikai dollárt költöttek személyi számítógépeken futó kereskedelmi szoftverekre, ám a ténylegesen telepített szoftverek értéke 80 milliárd dollárt tett ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzleti felhasználású programok közül minden harmadik illegális.

A kalózszoftverek aránya az Egyesült Államokban a legalacsonyabb, mindössze 22 százalékos, míg a Vietnamban és Kínában a legmagasabb, egyaránt 92 százalékos. Hazánk 42 százalékos szoftverillegalitási mutatója kifejezetten jónak mondható, Kelet-Európában egyedül Csehország vág elénk (40 százalék), miközben olyan uniós országoknál vagyunk jobb fiúk, mint Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Görögország.

Azóta történt