Vírusterjesztő zombigazdát csíptek nyakon Ausztráliában

A mindössze húsz esztendős ausztrál férfit azzal vádolják, hogy világszerte több mint 3000 személyi számítógépet fecskendezett tele olyan vírusokkal, melyeket kifejezetten banki információk és hitelkártyaadatok ellopására terveztek – adta hírül az AP hírügynökség rendőrségi információkra támaszkodva. A hatóságok a helyi törvények értelmében szeptember 4-ét követően hozzák nyilvánosságra a fiatal kiberbűnöző nevét, miután az illetékes bíróság elé idézték számítógépes bűncselekmények vádjával; a rendőrség egyébként további gyanúsítottakkal is számol az ügyben.

A már ismertetett vírusterjesztési aktivitása mellett a férfi egyéb cselekményei mellett sem mehetnek el a hatóságok szó nélkül, a fiatalember ugyanis egy komplett zombihálózatot is működtetett: a mintegy 74 ezer fertőzött számítógépből álló kártékony rendszert arra használta fel, hogy megosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadásokat hajtson végre különféle informatikai hálózatok ellen.

Amennyiben a vádak megállják helyüket, az ausztrál kiberbűnöző legfeljebb 10 év börtönbüntetést kaphat. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a férfi vajon felhasználta-e az eltulajdonított banki információkat és hitelkártyaadatokat más bűncselekmények megvalósításához.

Azóta történt

Előzmények