Négymagos processzort mutatott be a VIA

Via QuadCoreA PC-kben használt x86-os mikroprocesszorok piacán szerény, 0,2 százalékos piaci részesedése miatt marginális szereplőnek számító VIA Technologies ma új chipet mutatott be. A tajvani vállalat VIA QuadCore márkanevet viselő CPU-ja a hónap végén megrendezendő tajpeji Computex szakmai kiállításon már megtekinthető lesz működés közben, de a sorozatgyártása csak a harmadik negyedévben kezdődik meg.

Amint azt a nevéből ki lehet találni, az új chip négy processzormagot tartalmaz. Ezek nem egy lapkán találhatók: a vállalat mérnökei két kétmagos processzort tokoztak egybe, ezeket egy nagy sávszélességű, 1333 MHz-es V4 busz kapcsolja össze. A magok a már több mint hároméves Isaiah architektúrára épülnek. Ez egy soron kívüli utasítás-végrehajtást támogató szuperskalár – azaz párhuzamos feldolgozásra képes – processzormag, mely támogatja a virtualizációt, az x86-os utasításkészlet 64 bites kiterjesztését és több titkosítási algoritmust (AES, SHA-1, SHA-256), valamint véletlenszám-generátort is tartalmaz.

A vállalat szerint a VIA QuadCore a piacon elérhető legkisebb étvágyú négymagos processzor: az 1,2 GHz-en működő modell jellemző fogyasztása 27,5 watt. Szigorúan véve ez az állítás valószínűleg meg is állja a helyét, de érdemes figyelembe venni, hogy a riválisok hasonló kategóriájú CPU-i ma már általában memóriavezérlőt és grafikus vezérlőt is tartalmaznak – ezek a VIA platformján az alaplapi chipkészletben találhatók.

A vállalat a TSMC által 40 nanométeres csíkszélességen gyártott chipet asztali számítógépekbe, notebookokba és miniszerverekbe szánja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények