Mikor lesz Kína processzor-nagyhatalom?

Hirdetés

LoongsonAz év végére elkészülnek az első olyan szuperszámítógépek Kínában, amelyek nem nyugati gyártók chipjeire, hanem kínai fejlesztésű processzorokra épülnek – adta hírül a héten a People's Daily Online. A helyi mikroelektronikai ipar számára áttörést jelentő tervekről a Loongson – illetve Godson néven is ismert – CPU-család főkonstruktőre, Hu Vei-vu (Weiwu) számolt be a hétvégén.

A Loongson egy MIPS-architektúrára épülő processzorcsalád, mely már a harmadik generációjánál tart. Az európai STMicroelectronics által 65 nanométeres technológiával gyártott Loongson 3A DDR2/3 memóriát támogat, 1 GHz órejelen üzemel, 4 processzormagot tartalmaz, tipikus fogyasztása pedig kevesebb mint 15 W. A chip hardveresen támogatott emulátorral x86-os programok futtatására is képes.

Mint elmondta: az új Dawning 6000 szuperszámítógép lesz az első a kategóriájában, amely e saját fejlesztésű mikroprocesszorokra épül majd. A rendszer teljesítménye a tervek szerint meghaladja majd az 1 petaflopsot, azaz másodpercenként több mint egybilliárd művelet elvégzésére lesz képes. A világ legerősebb szuperkomputere ma is Kínában található, de a tiencsini (Tianjin) számítógép-központba telepített gépben egyesült államokbeli gyártók processzorai dolgoznak, egészen pontosan 7168 NVIDIA Tesla M2050 GPU és 14 336 Intel Xeon processzor működik benne. Ez a nagyvas 2,507 petaflops teljesítményre képes.

„Az informatikai iparunk eddig külföldi technológiára támaszkodott. De ahogy egy ország ipara nem függhet mindig az importacéltól és -olajtól, úgy a kínai informatikai ágazatnak is szüksége van saját CPU-ra” – mondta most Hu. A szakember szerint a Kínai Tudományos Akadémia és a Dawning Information Industry által közösen épített Dawning 6000 már a nyáron elkészülhet, ebbe nagyjából tízezer Loongson processzor kerül majd.

Hu elmondta azt is, hogy egyelőre kevés olyan saját alkalmazás érhető el, amely képes teljes mértékben kihasználni e rendszerek számítási kapacitását. „Évente akár 10 millió jüant is elvihet egyetlen szuperszámítógép áramszámlája, holott legjobb esetben is csak ezek teljesítményének tizedét használjuk ki” – figyelmeztetett.

Hu Vei-vu úgy véli, nem csak e téren kell felzárkózniuk a Nyugathoz, még hosszú időre van szükség ahhoz is, hogy a saját fejlesztésű mikroprocesszorok megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben. „Még egy évtized kell ahhoz, hogy a hazai piac igényeit ki tudjuk elégíteni, és még egy másik ahhoz, hogy úgy adjunk el kínai processzorokat az Egyesült Államoknak, mint most ruhát és cipőt” – fogalmazott.

Azóta történt

Előzmények