Megveszi az amerikaiak böngészési adatait az NSA

Egy amerikai szenátor hozott nyilvánosságra egy levelet, amelyből ez kiderült.

Ron Wyden amerikai szenátor hozott nyilvánosságra a napokban egy levelet, amelyből kiderült, hogy az amerikai NSA kereskedelmi adatbrókerektől egyszerűen, felhatalmazás nélkül megveszi az amerikai emberek böngészési adatait.

Wyden szorgalmazza az amerikai hírszerzést, hogy hagyjanak fel az amerikaik személyes adatainak használatával, amennyiben az illetőek nem tudnak erről és nem is adnak hozzájárulást – szerinte ez törvénytelen ugyanis.

Az NSA szerint az információk jelentős értékkel bírnak a nemzetbiztonság és a kiberbiztonság terén is, ráadásul alig használják fel ezeket. Igyekeznek minden téren minimalizálni a személyes információk gyűjtését, technikai szűrőkkel is, például.

Az NSA igazgatója a levelében megerősítette ezen adatok vásárlását Wydennek. Wyden szerint az NSA így tudja, melyik amerikai milyen oldalakat látogat, milyen appokat használ – mindez szerinte szembemegy az FTC előírásaival. Wyden az adatok összegyűjtését, majd az előírásoknak nem megfelelő rész megsemmisítését szorgalmazza.

Azóta történt

Előzmények