Kína miatt Washingtonba mentek az amerikai chipvezérek

Az amerikai kormány vezetőivel tárgyaltak Kína kapcsán a nagy chipcégek vezérigazgatói, az Intel, a Qualcomm és az NVIDIA is érintett.

A napokban derült ki, hogy a nagy amerikai chipcégek vezérigazgatói Washingtonba látogatnak, hogy a Kínával kapcsolatos politikáról, irányelvekről egyeztessenek. A találkozók már hétfőn el is kezdődtek.

A vezérigazgatók a jelentések szerint a Biden-kormány vezetőivel találkoztak, a félvezetőipar lobbicsoportja egy ideje pedig már azért kampányol, hogy ne vegyenek fontolóra újabb korlátozásokat.

Kínai visszatérése után Antony Blinken is egyeztetett a vezérigazgatókkal, de a találkozón Gina Raimondo kereskedelmi miniszter és számos más vezető is jelen volt. A tech szektorból az Intel, a Qualcomm és az NVIDIA vezérigazgatója is jelen volt.

Miközben az USA újabb és újabb szankciókat, korlátozásokat vezetne be, addig a chipipar a nyereségét félti, márpedig Kína tavaly 180 milliárd dollárért vásárolt félvezetőket, ez több mind harmada a globális összegnek és egyben a legnagyobb piac is.

Egyeztettek továbbá az ellátási láncról, a felmerült gondokról és az üzletmenetről, kormányzati támogatásokról is. Szóba kerültek Kína legutóbbi nyersanyag-exportkorlátozásai is, amelyek súlyosan érinthetik a chipipart. Gondoskodnának róla továbbá, hogy a chipcégek ne szoruljanak ki a jövedelmező kínai piacról. Az USA azonban nem akarja, hogy gyors és modern AI-chipekhez jusson Kína, állítólag ennek kapcsán újabb szigorítások jönnek, nemzetbiztonsági indokokkal.

Az Intel, a Qualcomm és az NVIDIA is jelentős eladásokat produkál Kínában. A Qualcomm licenc révén adhat el mobilos chipeket a Huawei-nek, míg az NVIDIA Kínára szabott, igen népszerű AI-chipeket kínál, de a feketepiac is virágzik a tiltott lapkák kapcsán. Pat Gelsinger pedig a múlt héten Kínában mutatta be az Intel saját AI-lapkáját.

Azóta történt

Előzmények