Az orosz titkosszolgálat szervezte a Grúzia elleni kiberháborút?

Hirdetés

Nemrég számoltunk be arról, hogy az észt informatikai rendszerek fontos pontjai ellen végrehajtott 2007-es támadásért egy kormányközeli ifjúsági szervezet vállalta magára a felelősséget. Ám a napokban információk láttak napvilágot arról is, hogy egy másik, az orosz kormányzatot esetleg szintén érintő ügyben újabb bizonyítékok kerültek elő.

Egy biztonsági szakértőkből álló csoport tegnapelőtt egy olyan jelentést tett közzé, melyben azt állítják, hogy a 2008-ban, Grúzia ellen lezajlott kibertámadásban aktív szerepet vállaltak az orosz nemzetbiztonsági hivatalok is. A grúz kiberháború vizsgálatára összeállt csoport, a Project Grey Goos már a második dokumentumot hozza nyilvánosságra ez ügyben, s a 20-án megjelent szövegben azt állítják, hogy a 2008 júliusában és augusztusában (az orosz invázióval egy időben) Grúzia fontos rendszerei ellen irányuló támadás mögött „nagy valószínűséggel” a katonai elhárítás (GRU) és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) álltak. Fő bizonyítékként azt hozzák fel, hogy a Stopgeorgia.ru oldal szolgáltatója (ez az oldal volt a központja a Grúzia elleni támadásoknak) az orosz védelmi minisztérium kutatóközpontjának közvetlen szomszédságában található, pár lépésre a GRU főhadiszállásától.

A Grey Goose kifejezetten az utóbbi években felszínre került kiberháborús incidensek vizsgálatával foglalkozik, s a szakértők jelentéseinek részletesebb változatait kormányzati szervek és biztonságtechnikai kutatók is megkaphatják.

Azóta történt

Előzmények