Biden nagyobb szerepet biztosít az NSA-nek a kibervédelemben

Bármily különös is, az USA adminisztrációjának rendszerei számára olyasmiket kell előírni, melyeket a gazdaságban már rég kötelezőnek tekintenek.

Az amerikai elnök tegnap írt alá egy memorandumot, mely többek között további jogosítványokat ad a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) kibervédelmi ügyekben.

A kiberbiztonsági kérdéseket tárgyaló memorandum általánosságban fogalmaz meg elvárásokat a nemzetbiztonságilag érzékeny rendszerekben (pl. védelmi minisztérium, hírszerző ügynökségek, az előbbieknek dolgozó szövetségi vállalkozások stb.): biztonsági szabványok, titkosítás, kétfaktoros hitelesítés stb. Hasonló utasítást tavaly a polgári kormányzati ügynökségek számára is kiadott Joe Biden, a mostani memorandum célja az intézkedések összehangolása. Az alkalmazás során hamarosan sor kerül az új biztonsági protokollok bevezetésére, melyek többek között hatékonyabb támadásdetektálást és -kezelést tesznek lehetővé.

Elsőre talán meglepőnek tűnik, hogy ilyen alapvető intézkedésekre csak most kerül sor, ám sajnos az elmúlt évtizedek botrányai sorozatban bizonyították, hogy az Egyesült Államok kormányzati szerveinél a legtöbb helyen csapnivaló minőségűek a biztonsági intézkedések, és a hibák következtében számtalan sikeres kibertámadást, adatvesztést szenvedtek el.

Az új, 17 oldalas rendelet felhatalmazza az NSA-t – mint a kormány első számú digitális megfigyelő szervezetét –, hogy kötelező érvényű kiberbiztonsági irányelveket írjon elő a kormányzati szervezetek számára, melyek alkalmazásával meg tudják védeni rendszereiket az ismert és a potenciális fenyegetésekkel szemben.

A hasonló elveket már alkalmazó belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) esetében látható, hogy milyen működést várnak el: központilag felügyelt és ellenőrzött sérülékenységjavítások, adott fenyegetésnél rendszerek leválasztása a hálózatról, kockázatosnak tartott szoftverek letiltása és eltávolítása stb. A szervezeteket arra is kötelezték, hogy az őket ért támadásokat haladéktalanul jelentsék az NSA-nek. Külön felhívják arra a figyelmet, hogy a nemzetbiztonságilag érzékeny rendszerek és a külső rendszerek közötti kapcsolódási pontokat kiemelt módon védjék, mivel a támadások jó része ezeket a pontokat célozza meg – az NSA-nek erre is külön protokollt kell kidolgoznia.

Előzmények