Unalmasabb vezér a HP-nál

Mark Hurd
Mark Hurd

Olyan vezetőt keresett a Hewlett-Packard igazgatósága a társaság éléről két hónappal ezelőtt lemondatott Carly Fiorina helyére, aki kevésbé látványosan, cserébe jól vezeti majd a világcéget.

Nem vacakolt a feltétlenül szükségesnél többet a Hewlett-Packard igazgatósága a két hónappal ezelőtt kirúgott vezérigazgató, Carly Fiorina utódjának megnevezésével. A múlt héten jelentették be, hogy a 48 éves Mark Hurd kapta meg a posztot, aki eddig 25 éven át egy kevéssé ismert hardvergyártónál, az NCR-nél töltött be különböző vezetői tisztségeket, ezen belül két év óta a vezérigazgatói posztot. Fiorina asszony igen fotogén vezető menedzser volt, attraktivitása alapján a laikusok sokszor filmsztárnak nézték, és viselkedése nem egy esetben alá is támasztotta ezt a tévedést. Döntéshozóként merészségéről volt híres, különösen a HP és a Compaq egyesülésének tető alá hozása bizonyult olyan lépésnek a részéről, amely sokak szerint túl kockázatos volt. A bátorság, mint köztudott, nem mindig párosul bölcsességgel – a két nagyvállalat fúziója rombolta a HP legendásan barátságos vállalati kultúráját, s ami még nagyobb baj: sikertelensége elfordította a cégtől a tőzsdei befektetőket is. Fiorina vezetése alatt a patinás vállalkozás számítógépgyártóként lemaradt a hardverpiacot vezető Dell mögött, informatikai szolgáltatóként a nála kifinomultabb kínálatot felvonultató IBM mögött, fogyasztói elektronikai cégként pedig a kisfogyasztók ízlését jobban ismerő, termékeiket jobban dizájnoló nagy szórakoztatóelektronikai társaságok mögött – írja a The Economist.

Hurdtől múltja alapján nem várható, hogy merész döntései nyomán sűrűn újságok címlapjára kerül, inkább azzal jellemezhető, hogy sikeres a költségcsökkentés és az alapos marketingmunka terén. Erre nagy szüksége lesz, a HP vezetősége ugyanis nem szándékozik engedni sok tőzsdei szakértő kérésének, azaz nem bontják szét a nagyvállalatot két részre: egy a képalkotással foglalkozó, jó profitokat ígérő, és egy a hardverbizniszt magában foglaló, halovány jövő elé néző vállalkozásra. Mint Patricia Dunn, a HP elnöke elmondta, olyan vezérigazgatót akartak a cég élére állítani, aki egyszerűen jobban hajtja végre a feladatokat. Martin Reynolds, a Gartner Group it-piackutató elemzője szerint Mark Hurd éppen ebből a "végrehajtó típusú" főnökfajtából való, aki ahelyett, hogy a világgazdasági folyamatokról értekezne, napról napra vágja a fát...

Az új nagyfőnök könnyen megjárhatja azzal, hogy belement az igazgatóság stratégiájának végrehajtásába – bár, ami azt illeti, lehet, hogy éppen ezért választották őt. A HP forgalmának ugyanis 70 százalékát adják a rosszul jövedelmező hardvereladások, ezen a téren képtelen felvenni a versenyt a Dell-lel, amely az egyedi megbízásra való gyártással és az online értékesítéssel alacsonyan tartja a költségeket, miközben a HP-nek drága beszállítói lánccal és viszonteladói hálózattal kell bajlódnia. A cég legprofitábilisabb biznisze a nyomtatóihoz való tintapatronok forgalmazása, amelyen 80 százalékos hasznot realizál. Mark Anderson, a Strategic News Service technológiai kiadvány szakírója úgy véli, Hurd egyetlen esélye, ha meggyőzi a cégvezetést arról, hogy a HP teljes súlyával feküdjön rá a képalkotási üzletág felfuttatására. Ez azt jelentené, hogy a fotózáson, a nyomtatáson kívül kínálnák a képtovábbítás, -raktározás, -megjelenítés teljes vertikumát, úgy az egyéni felhasználóknak, mint a vállalatoknak. E téren ugyanis előnyben vannak versenytársaikkal szemben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények