Nem okozott csalódást a HP

Hirdetés

Egy héttel Carly Fiorina elnök-vezérigazgató menesztése után a Hewlett-Packard az elemzők prognózisát enyhén meghaladó árbevételről és nyereségről számolt be. A PC- és nyomtatógyártó vállalat az első negyedévben 9,9 százalékkal, 21,5 milliárd dollárra növelte forgalmát, a profit pedig az egy évvel korábbi 936 millió dollárról 943 millió dollárra emelkedett.

Meglepetés, hogy a cég alappillérének számító nyomtatórészleg eredménye nem volt kiemelkedő: a csoport nyeresége 3,6 százalékkal, 932 millió dollárra csökkent, mert a rivális Lexmark, Seiko Epson és Canon – vonzó árakkal – sikerrel toborzott magának vásárlókat az otthoni felhasználók körében. Noha a kiegészítők forgalma nőtt – ezek adják a részleg bevételének több mint felét –, a HP az erős árverseny miatt 13 százalékkal kevesebb printert adott el az időszakban, mint egy évvel korábban. A tendenciát a költségek és az árak mérséklésével szeretné megfordítani a vállalat.

Eközben jól teljesített a mostoha PC-s üzletág, melynek árbevétele 11 százalékkal emelkedett, üzemi eredménye pedig megkétszereződött, és javított a szolgáltatásokért és szoftverekért felelős divízió is. Nem volt ilyen sikeres a szerver és tárolóeszköz üzletág, amely 9 százalékos forgalomnövekedés mellett felére apasztotta üzemi nyereségét.

Robert Wayman megbízott vezérigazgató alapvetően elégedett volt az elmúlt negyedév eredményeivel, ám hangsúlyozta, hogy a jövedelmezőség javítása fontos feladat. Az elnök-vezérigazgatói posztra alkalmas jelöltek keresése folyik, ám ennek részleteit nem fogják nyilvánosságra hozni – tette hozzá.

A HP a jelenlegi negyedévre 21,2 és 21,6 milliárd dollár közötti árbevételt és részvényenként 35-37 centes profitot vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények