Atomerőműből bányászták a kriptopénzt

Egy ilyen létesítmény belső hálózatának megnyitása a külvilág felé a legsúlyosabb biztonsági incidensek egyike.

Az ukrán UNIAN hírportál tudósítására alapozva a ZDNet írta meg, hogy Ukrajnában a hatóságok egy lehetséges biztonsági incidens miatt vizsgálatot folytatnak, mert az egyik helyi atomerőmű alkalmazottai a belső hálózat egy részét összekötötték a nyilvános internettel, hogy kriptovalutát bányásszanak.

Hirdetés

A kritikus infrastruktúra biztonságának megsértése, illetve államtitkok lehetséges nyilvánosságra kerülése miatt indított nyomozást az ukrán titkosszolgálat, az SZBU folytatja, akik a Dél-ukrajnai Atomerőműben július 10-én tartottak razziát (hogy miképp szereztek tudomást az illegális tevékenységről, azt egyelőre nem tudni), melynek során a bányászathoz felhasznált számítástechnikai eszközöket foglaltak le. A vizsgálat középpontjában az áll, hogy amikor az alkalmazottak a belső rendszert összekötötték az internettel, akkor az módot adott-e arra, hogy kívülről be lehessen lépni, illetve hogy történt-e ilyen behatolás, hozzáfért-e valaki a belső rendszer információihoz.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az internethez csatlakozó belső rendszer nem az erőművet vezérlő ipari rendszer volt, hanem az adminisztrációra használt másik szegmens. A lefoglalt eszközök között „maszek” cuccok is voltak, például két fémdoboz, melybe olyan alkatrészeket (tápegységeket, hűtőket, videókártyákat) építettek be, melyek segítették a bányászatot.

A tudósításban az is szerepel, hogy több alkalmazottat is meggyanúsítottak, de még senkit nem tartóztattak le. Mivel egyes lefoglalt eszközök nagy valószínűséggel a biztonsági szolgálatot ellátó Ukrán Nemzeti Gárda egységének felszereléséből származnak, felmerült, hogy ennek tagjai (is) érintettek, de ez még nem tisztázott.

A hasonló kockázatos tevékenységek sajnos nem egyedülállóak – jegyzi meg a ZDNet tudósítója –, ugyanis nemrég fény derült ilyenre az Orosz Nukleáris központban, az ausztrál Meteorológiai Intézetben, illetve a román Nukleáris Fizikai és Műszaki Kutatóintézetben is – ezekben az intézményekben igen nagy számítástechnikai és energiakapacitás áll a csábításnak engedő alkalmazottak rendelkezésére.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények